Mergi la conţinutul principal

Consilierii judeţeni vor să anime activitatea muzeului brăilean

• un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila pentru a aduce toţi copiii din judeţ la muzeu - asta a propus consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă • sugestia a venit ca urmare a stabilirii unor noi reprezentanţi ai CJ în Consiliul de Administraţie al Muzeului Brăila “Carol I” • tot cu această ocazie s-a aprobat şi documentaţia tehnico - economică faza DALI pentru reabilitarea şi întreţinerea Casei Memoriale “D.P. Perpessicius”

 

Muzeul Brăilei “Carol I” a intrat, recent, în sfera de interes a consilierilor judeţeni care au început să contureze câteva strategii de promovare, ca urmare a stabilirii reprezentanţilor în Consiliul de Administraţie al insituţiei. Mai exact, în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CJ Brăila, s-a aprobat, prin vot secret, ca George Turiac (ALDE), Ovidiu Nechita (PNL) să fie membri titulari şi Daniela Bordea (PSD), Vasile Constantin Varga (PNL) supleanţi, în cadrul Consiliului de Administraţie al Muzeului “Carol I”. Ca o paranteză, Turiac şi Nechita au primit fiecare 24 voturi “pentru” şi 9 “împotrivă”, Bordea - 26 voturi “pentru” şi 7 “împotrivă”, iar Varga - 28 voturi “pentru” şi 5 “împotrivă”. Revenind, după validarea acestora, consilierul judeţean independent, Marian Căpăţînă a venit cu o propunere interesantă, la care a achiesat şi şeful judeţului Francisk Chiriac.

Căpăţînă a afirmat că în ultima perioadă Consiliul Judeţean a investit foarte mulţi bani în Muzeul “Carol I” şi în alte instituţii culturale importante pentru Brăila, însă ar trebui să se concentreze şi pe promovarea acestora.

“Rugămintea pe care o am este ca în trend-ul acesta de a pune lucrurile la punct sub aspect al structurii de bază a acestui muzeu, ar trebui să ne aplecăm puţin şi pe partea de organizare în interiorul instituţiei. Aş dori ca noii membri ai Consiliului de Administraţie să fie atenţi la acest aspect. Dacă îmi amintesc bine, e prima dată în ultimii 5 ani când se votează nişte membri în CA la Muzeul «Carol I». Aceştia trebuie să se gândească  la proiecte pentru a-l face mai funcţional şi a apropia această instituţie de populaţia judeţului Brăila. Ca o sugestie, consider că nu ar fi rău ca acest muzeu să încheie un parteneriat cu Inspectoratul  Şcolar Judeţean şi pe baza unui grafic, pe parcursul unor ani, toţi copiii din judeţul Brăila să viziteze  obiectivele Muzeului «Carol I». Şi aici vorbesc despre muzeul în sine, despre secţia de etnografie, despre casele memoriale «Fănuş Neagu», «D.P. Perpessicius» şi aşa mai departe. Pe scurt, am tot investit. A venit momentul în care trebuie să lăsăm ca partea de cultură să pătrundă în profunzimea societăţii. Şi pentru asta trebuie să începem cu cei mici!”, a declarat Căpăţînă.

În asentiment cu acesta s-a arătat şi preşedintele CJ Brăila, care şi-a exprimat dorinţa ca viitorul CA al Muzeului să fie atent la capitolul promovare.

“Şi eu am încredere că noii consilieri aleşi în Consiliul de Administraţie la Muzeu, sunt foarte bine pregătiţi şi vor face o treabă excelentă. Vor lua, cu siguranţă, toate datele şi vor ţine seama de toate documentele, astfel încât tot ce are muzeul să fie pus foarte bine în valoare şi toate investiţiile care vor fi făcute să aducă un beneficiu judeţului”, a completat Chiriac.

 

Studiul DALI pentru reabilitarea Casei D.P. Perpessicius a fost aprobat

 Tot cu această ocazie, consilierii judeţeni au aprobat în unanimitate şi proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice faza DALI (Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie) şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii “Reabilitare şi întreţinere Casa Memorială “D.P. Perpessicius”, imobilul situat pe str. Cetăţii, nr. 70. Astfel, potrivit raportului proiectului de hotărâre studiul a reliefat că obiectivul de investiţii are o valoare totală de 1.904.493 lei (inclusiv TVA), din care construcţia plus montajul - 1.431.154 lei (inclusiv TVA). Durata de execuţie a fost stabilită la 12 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrării.

“Urmare a acţiunii conjugate a tuturor factorilor de mediu, precum şi datorită executării necorespunzătoare sau chiar neexecutării unor reparaţii eficiente, conforme şi durabile la Casa Memorială «D.P. Perpessicius», starea de fapt a imobilului la această dată reclamă o intervenţie tehnică rapidă şi eficientă pentru eliminarea cauzelor care au generat deficienţele majore prezentate în expertiză. De asemenea, este importantă refacerea unor elemente  şi structuri conform cu materialele şi tehnologia de execuţie specifică perioadei în care a fost construită casa (zidul de cărămidă de pe latura de sud, gardul de lemn, poarta de acces) şi reconstruirea conformă cu originalul a altor elemente (din chioşc a rămas doar fundaţia  peste care a căzut şarpanta acoperişului, calcane  şi boiandrugi, refacerea acoperişului la care grinzile se sprijină direct pe ziduri)”, se arată în raportul proiectului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro