Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Consfătuirea anuală a profesorilor de religie

* peste 200 de profesori de religie din Brăila şi Galaţi au participat la eveniment * Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, i-a îndemnat pe profesori să transpună în fapte învăţăturile Sf. Ioan Evanghelistul * proiecte: combaterea analfabetismului şi înfiinţarea de cantine sociale pentru copiii nevoiaşi

 

 

Peste 200 de cadre didactice au participat joi, 26 septembrie 2019, la Consfătuirea anuală a profesorilor de religie din judeţele Brăila şi Galaţi.

Evenimentul a coincis în mod fericit cu praznicul Sfântului Ioan Teologul şi al Sfântului Voievod Neagoe Basarab. El a fost precedat de slujba Sfintei Liturghii, săvârşită de un sobor de preoţi profesori la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Consfătuirea propriu-zisă s-a desfăşurat în Aula Magna a Universităţii “Dunărea de Jos” Galaţi. Prezent la eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a susţinut o reflecţie teologică în care a vorbit despre transpunerea în viaţa noastră a învăţăturilor transmise de Sf. Ioan Evanghelistul. Totodată, Ierarhul a arătat că iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele trebuie să se manifeste permanent în viaţa noastră.

Chiriarhul Dunării de Jos a evidenţiat şi câteva din îndemnurile Sfântului Neagoe Basarab cu privire la educaţia şi formarea copiilor, arătând totodată că lucrarea misionară a profesorului de religie în şcoală trebuie să fie o continuitate a formării sale duhovniceşti prin participarea la Sfânta Liturghie, împărtăşirea cu Sfintele Taine, cunoaşterea şi implicarea în activităţile multiple pe care biserica le desfăşoară în societate”, ne-a precizat pr. Rareş Bucur, din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos Galaţi.

La eveniment au participat prof. Mioara Enache şi prof. Viorel Botea, inspectori şcolari generali ai Inspectoratelor Şcolare Judeţene Galaţi şi Brăila. De asemenea, a fost prezent pr. Costel Bulgaru şi prof. Elena Cocîrlea, inspectorii disciplinei Religie din cele două judeţe.

Alături de cei 200 de profesori, la consfătuire au participat elevi ai liceelor din Galaţi, care şi-au exprimat opiniile cu privire la educţia religioasă. Prof. Gheorghe Butuc, de la Seminarul Teologic “Sf. Andrei” Galaţi, a prezentat cartea lui Teodor Baconschi, “Averea bunei educaţii”.

În cadrul întrunirii, a fost analizată situaţia orei de Religie în contextul actual, realizându-se, totodată, o diagnoză a procesului educaţional la disciplina Religie, pentru anul şcolar 2018-2019. S-au făcut, totodată, propuneri pentru realizarea unui echilibru între didactic şi spiritualitate, reevaluarea parteneriatelor cu parohiile şi implicarea profesorilor în programele Bisericii.

Combaterea analfabetismului, organizarea de tabere pentru rromi, prevenirea abandonului şcolar şi înfiinţarea unor cantine sociale pentru ajutorarea copiilor nevoiaşi din cele două judeţe ale eparhiei, au fost doar câteva dintre proiectele propuse pentru noul an şcolar”, a mai precizat sursa citată.

 

 
Categorie articol: 

Comentarii