Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Conflictul de interese al lui Drăgan de la Cadastru, tărăgănat de ANI

La mai bine de un an de la sesizarea "Obiectiv" privind conflictul de interese evident în care se află şeful Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Brăila, Petrică Drăgan, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) tot bate pasul pe loc cu ancheta. După îndelungi insistenţe ale reporterilor cotidianului nostru, ANI a dat în final un răspuns evaziv, spunând că inspectorul de integritate căruia i-a fost repartizat cazul "efectuează evaluarea respectării regimului juridic al conflictelor de interese" şi că "după finalizarea evaluării, rezultatul vă va fi comunicat". Cu alte cuvinte, după 13 luni de la sesizare, ANI încă nu a reuşit: 1 - să constate că Petrică Drăgan a avut o firmă privată cu obiect de activitate care se potriveşte mănuşă pe sfera de preocupări publice ale instituţiei pe care o conduce, firmă pe care a pasat-o soţiei după ce "Obiectiv" a prezentat cazul; şi 2 - să încadreze juridic situaţia de fapt pentru a acţiona mai departe pe Legea integrităţii.
Cotidianul "Obiectiv Vocea Brăilei" v-a prezentat, în vara anului trecut, mai multe materiale în care a analizat situaţia duplicitară în care îşi desfăşoară activitatea Petrică Drăgan: şef al Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Brăila şi patron al unei firme cu afaceri în sfera de de interes a instituţiei publice. Concluzia: situaţia este cel puţin ciudată, pentru că Drăgan ajunsese să pună parafa instituţiei publice pe lucrările cadastrale efectuate de firma sa. Din august anul trecut pune parafa instituţiei pe lucrările efectuate de firma soţiei sale, căreia i-a pasat părţile sociale. Practic, el a avut mult timp dublă calitate: aceea de şef al unei instituţii, dar şi de patron al firmei "Agroimobiliara" SRL, unitate care deţine şi autorizaţie clasa I pentru efectuarea şi verificarea de lucrări în domeniul cadastrului, geodeziei şi cartografiei.
Reporterii "Obiectiv" au dus ancheta şi mai departe, verificând contractele câştigate de "Agroimobiliara" din 2010 până în 2013 inclusiv, ocazie cu care au constatat că firma avea la activ aproape 59 de contracte cu mai toate primăriile de comune, cu valori totalizând circa 940.000 de lei, echivalentul a aproximativ 210.000 euro. Toate sunt contracte luate în portofoliu de "Agroimobiliara" în urma procedurilor de achiziţie publică lansate de primăriile locale prin metoda "cumpărare directă". Mai clar, fiecare primărie în parte a intrat pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) şi a ales firma căreia i-a atribuit contractul. Ei bine, 27 de primării, inclusiv Primăria Brăila, au ales firma lui Drăgan să le presteze servicii în domeniul cadastru, geodezie şi cartografie. Şi vorbim aici de lucrări de inventariere a terenurilor intravilane şi extravilane, sau a reţelelor de apă şi canalizare, ridicări topografice, precum şi realizarea de planuri şi hărţi digitale.

Drăgan şef de-o viaţă la cadastru

Petrică Drăgan se află încă de la înfiinţarea OCPI Brăila la conducerea acestei instituţii, cu perioade scurte de pauză în care partidele aflate la putere au încercat să-şi promoveze propriii candidaţi la şefia instituţiei. Se pare însă că legăturile transpartinice specifice Brăilei l-au preferat întotdeauna pe Drăgan. De exemplu, în aprilie 2011, ca să discutăm despre cel mai recent episod, la presiuni politice, Drăgan şi-a dat demisia pe locul lui venind Victor Voiculeţ. Nu a durat mult şi Drăgan a revenit la cârma instituţiei prin detaşare de la "Agroimobiliara" unde ocupa postul de director. Cu alte cuvinte, Agenţia Naţională de Cadastru l-a "împrumutat" pe Drăgan de la firma unde era director şi prin care făcea afaceri cu primăriile, pentru a-l pune în fruntea structurii deconcentrate de la Brăila. Iar ca tabloul să fie complet, mai trebuie spus că pe final de 2013, când Agenţia Naţională de Cadastru a organizat concurs pentru ocuparea posturilor de şefi ai câtorva oficii judeţene de Cadastru, inclusiv cel de la Brăila, Petrică Drăgan nu a reuşit să promoveze examenul, obţinând o notă ruşinos de mică, fiind declarat respins.
Chiar şi aşa, potrivit celei mai recente declaraţii de avere înregistrată cu data de 30 mai 2014, Drăgan este bine-mersi în continuare director la OCPI Brăila.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii