Mergi la conţinutul principal

#coloramimpreuna. Dăm viaţă Secţiei de Pediatrie

• în fiecare lună, în saloanele Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila sunt internaţi peste 200 de copii • într-un an, circa 2.700 de copii şi adolescenţi, cu vârste între 0 şi 18 ani, cei mai mulţi din grupa 3 - 6 ani, devin pacienţi ai unităţii spitaliceşti şi petrec, în medie, între 5 şi 7 zile de internare • o săptămână care trece extrem de greu, petrecută de cele mai multe ori singuri, într-un loc necunoscut, trist, lipsit de culoare, în care se plictisesc teribil • prin campania #coloramimpreuna vrem să ajutăm aceşti prichindei suferinzi să treacă mai uşor peste perioada de internare şi să le facem şederea mai plăcută • #impreună putem face o magie prin care să le treacă timpul mai uşor şi să uite de boala care îi ţine departe de părinţi şi casă

 

Saloane sufocante, ticsite cu paturi şi pătuţuri, în care micii pacienţi sunt obligaţi să-şi petreacă întreaga zi, pentru a evita contactul cu podeaua rece din ciment, complet neprietenoasă. Cămăruţe de câţiva metri pătraţi, în care părinţi, copii, medici ori asistente abia se strecoară printre bagaje, scaune vechi, noptiere, înghesuite de-a valma. Plus paturi. Din nou paturi... Multe, mai mici sau mai mari, din lemn sau din fier, mai noi ori vechi de-o vârstă cu spitalul şi cu aparatura folosită pentru îngrijirea bolnavilor, acoperite cu saltele ponosite şi lenjerii ce au văzut şi zile mai bune. Flise vechi şi crăpate, dulapuri, mai scunde sau mai înalte, supraîncărcate, ce par să cedeze sub greutatea lucrurilor. Un aer irespirabil ce se loveşte strident de nişte pereţi ce par imenşi sub albul copleşitor. Totul e vechi şi tăcut, un tablou dezolant, dominat de razele nemiloase ale unui soare de-a dreptul stresant, care încinge tot – oameni şi obiecte. Pe tot etajul, o singură fereastră are stor, în rest, în toate celelalte saloane, cu greu poţi găsi un loc ferit de lumina mult prea puternică, deranjantă, lăsată parcă special să stăpânească pentru a evidenţia contrastul. Un contrast emoţionant între ochişorii curioşi, ce ne priveau atât de inocent din pătuţuri, şi neputinţa din ochii celor mari care-i supravegheau, fie că sunt părinţi, medici, infirmieri sau asistenţi.

Şi totuşi, în ciuda a tot ce v-am descris mai sus, pentru copiii suferinzi din Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Brăila, nu dotările medicale, nu aparatura, nu starea paturilor sau aspectul noptierelor contează, ci faptul că se simt “încarceraţi” într-un loc extrem de trist, cu prea multă lumină şi căldură, cu prea mulţi pereţi despărţitori! Un loc lipsit de culoare, în care se plictisesc teribil. O problemă care afectează inclusiv actul medical. Pentru că, după două – trei runde de tratament, când boala începe să se amelioreze, copiii se plictisesc, devin irascibili, părinţii la fel, singurul lucru pe care şi-l doresc fiind să plece acasă. Iar unii chiar sunt greu de ţinut. La urma urmei, pentru oricine spitalul este copleşitor, cu atât mai mult pentru nişte prichindei care în toată secţia nu găsesc nici măcar o jucărie, o carte de colorat, un joc, un televizor cu care să-şi omoare timpul, sau o pată de culoare care să le distragă atenţia.

Ei bine, asta vă provocăm noi să facem în campania de Paşte: să #colorămîmpreună şi să dăm puţină viaţă Secţiei de Pediatrie. Vrem să ajutăm copiii suferinzi să treacă mai uşor peste perioada de internare şi să le facem şederea în spital mai plăcută. Să le treacă timpul mai uşor şi să uite de boala care îi ţine departe de părinţi şi de casă.

 

“Mami, m-am plictisit! Vreau acasă!”

Aceste cuvinte le aud toată ziua părinţii copiilor internaţi în Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila. Chiar dacă tratamentul prescris de medici le vindecă trupul bolnăvior, pentru ei nu există niciun medicament care să le poate alunga tristeţea că nu sunt acasă, înconjuraţi de cei dragi, de jucăriile preferate şi de atmosfera plăcută din camera lor. Copiii, mai ales cei de vârstă preşcolară, sunt prea mici ca să înţeleagă de ce trebuie să stea închişi între patru pereţi, zi după zi, într-un salon în care nu există nici măcar jaluzele la geamuri, nu mai spunem de jocuri, cărţi, cuburi sau un eventual televizor la care să poată privi desene animate. Şi nu sunt puţini!

Lunar, în saloanele Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean, situată la etajul 5 al clădirii, sunt internaţi peste 200 de copii, plus aparţinători. Într-un an, circa 2.700 de copii şi adolescenţi cu vârste între 0 şi 18 ani, cei mai mulţi cu vârste între 3 şi 6 ani, devin pacienţi ai unităţii spitaliceşti şi petrec, în medie, între 5 şi 7 zile de internare.

Secţia este împărţită în două compartimente: boli respiratorii şi boli digestive. La rândul lor, cele 17 saloane sunt împărţite pe categorii de vârste - pentru sugari, preşcolari şi adolescenţi, şi pe sexe - fete şi băieţi. Cu câteva excepţii, saloanele sunt mici, pereţii sunt anoşti, arătându-şi parcă “vârsta”, paturile mici şi mari sunt înghesuite în câţiva metri pătraţi, mobilierul este vechi şi lista poate continua. Fiecare astfel de salon este un loc trist, fără culoare, fără jucării, fără emoţie. Poate dacă ar avea un covoraş, o măsuţă cu scăunele, o cărticică de colorat şi câteva cuburi de lego şederea celor mici în spital ar fi mult mai plăcută. Şi dacă ar mai avea şi un ecran pe care să vadă personajele preferate din desenele animate, nu ar mai număra orele până când vor pleca acasă. Dar stai! Nu au ce număra pentru că în saloane nu există nici măcar un ceas pe perete.

Atmosfera nu este mai veselă nici la secţia de internări de la parter, locul în care copiii iau primul contact cu spitalul. Desigur, totul este foarte curat, însă spaţiului îi lipseşte culoarea. La fel de gri este şi sala unde copiii îşi pot petrece puţin timp cu rudele şi prietenii atunci când aceştia vin să îi viziteze.

Cum ar fi însă să facem din gri o explozie de culoare? Cu câteva lucruri simple şi dorinţa de vă implica putem schimba complet imaginea Secţiei de Pediatrie.

 

Haideţi să #colorămîmpreună!

În apropierea sărbătorilor de Paşte, cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” şi Asociaţia pentru Adevăr, cu sprijinul Consiliului Judeţean Brăila şi al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, dă start campaniei #colorămîmpreună - “Dăm viaţă secţiei de Pediatrie”. Ne dorim astfel să aducem o pată de culoare în saloanele secţiei şi să “înveselim” puţin atmosfera de acolo!

Pentru ca locul unde sunt internaţi copiii să devină unul “prietenos”, vă dăm câteva idei de lucruri care sunt necesare: jucării din plastic sau din lemn, covoraşe de joacă, măsuţe şi scăunele din plastic, băncuţe, tablă magnetică, căsuţe din plastic şi ţarcuri de joacă, tobogane mici din plastic, cărticele de colorat, jocuri, creioane colorate, cuburi de lego, cărţi, stikere pentru pereţi cu personaje din desene etc. Precizăm că toate lucrurile trebuie să  prezinte siguranţă (să nu poată fi rupte, smulse, înghiţite etc) şi să fie uşor de dezinfectat. De asemenea, în saloanele pentru copiii mici (sugari şi 1-3 ani) ar fi mare nevoie de câteva carusele pentru pătuţ (sugari), 2 -3 scaune speciale pentru servirea mesei, un premergător, două fierbătoare pentru apă şi un cuptor cu microunde.

O problemă stringentă în orice salon, este însă lipsa jaluzelelor ori storurilor pentru ferestre. Noi am vizitat acum câteva zile secţia în timpul prânzului şi era deja un aer irespirabil. Gândiţi-vă, va veni vara şi temperaturile caniculare! În saloanele celor foarte mici, mămicile se chinuiesc să obţină puţină umbră lipind folie de aluminiu pe geamuri, dar ferestrele sunt mari, astfel că, de cele mai multe ori, în timpul somnului de prânz fac scut din propriul corp între copii şi razele de soare. La fel de necesare ar fi, credem noi, câteva televizoare. Pe secţie nu e nici măcar unul funcţional, iar copiii ne-au spus că duc foarte mult dorul desenelor animate. Televizoarele ar fi utile şi în saloanele pentru adolescenţi, spitalul putând asigura câteva racorduri la reţeaua de clabu. Nu în ultimul rând, lenjeriile pentru pat ar fi binevenite, lenjerii din bumbac, cu cearşaf plic, pentru un pat de o persoană ori pentru pătuţ pentru copii, rezistente la spălat. Rugămintea noastră ar fi ca cei care doresc să doneze lenjerii să vobească cu familia şi prietenii şi să cumpere 4-6 seturi identice, pentru putea fi folosite într-un salon - nu este permisă folosirea de lenjerii de diverse culori în aceeaşi încăpere.

De multe ar avea nevoie secţia, pusă de ani buni “în aşteptare”, dar ne limităm doar la aceste lucruri atât de necesare şi utile copiilor. Nu vă vorbim despre paturile din fier şi saltelele ponosite, ori dulapurile, mesele şi scaunele vechi de când spitalul dintr-un motiv simplu. După ani de zile în care clădirea noii secţii Pediatrie - Cardiologie a stat în conservare, în urmă cu circa două săptămâni, nişte experţi au găsit o soluţie care să unească cele două clădiri (clădirea mamă, corpul spitalului, de clădirea nouă), soluţie ce, odată implementată, ar însemna sfârşitul perioadei de aşteptare. Cea mai optimistă varinată de lucru ar indica pentru inaugurare sfârşitul anului 2019. Asta ar presupune însă un contract care să meargă ca uns, fără contestaţii, fără acţiuni în instanţă, iar constructorul declarat câştigător să fie unul serios, care să lucreze  zi-lumină pe şantier. Plus o investiţie de 200.000 sau 250.000 euro. Noi am luat în calcul această variantă optimistă, dar n-am lăsat deoparte nici posibilitatea ca lucrările să dureze mult mai mult. De aceea, dacă urmăriţi atent lista întocmită de noi, veţi găsi doar obiecte mobile, care atunci când se vor încheia lucrările şi întregul etaj se va muta efectiv în noul spaţiu, să fie uşor de transportat şi de pus la dispoziţia copiilor. În noua secţie, cum spaţiul este mult mai generos, proiectul chiar prevede o sală de recreere şi joacă. Dar despre aceasta vom vorbi la momentul respectiv. Până atunci, cel puţin 2.700 de prichindei vor fi spitalizaţi tot în actuala Secţie de Pediatrie. Pentru ei merită efortul ca, în Sfântul Post al Paşteului, să ne unim forţele şi să #colorămîmpreună săptămâna de spitalizare a unui copil bolnav.

 

Cum poţi să ajuţi

Aşadar, cei care vor să ni se alăture cu donaţii în obiecte sunt rugaţi să trimită un e-mail la adresa coloramimpreuna@obiectivbr.ro. Un redactor vă va contacta pentru a stabili toate detaliile. Pentru persoanele care vor să se implice, dar nu locuiesc în Brăila sau nu au timpul necesar să achiziţioneze personal aceste obiecte, deschidem şi o campanie de donaţii în bani direct la redacţie: Str. Mihai Eminescu nr. 56, de luni până vineri, între orele 10.00-17.00. De asemenea, donaţii se pot face şi prin transfer bancar, Asociaţia pentru Adevăr punând la dispoziţie următorul cont: RO68RNCB0048157424000001, deschis la BCR - Sucursala Brăila.

Vă rugăm să specificaţi “pentru campania colorăm împreună” atunci când faceţi donaţia.

Şi nu putem încheia fără a aface un apel la agenţii economici din Brăila să ni se alăture, să colorăm împreună. Avem nevoie de multe mâini pentru a da o pată de culoare unei secţii de spital aflată de atâţia ani “în aşteptare”, în care copilul oricăruia dintre noi poate ajunge oricând.

 

Noua Secţie de Pediatrie aşteaptă încă un constructor

După cum bine ştiţi, în curtea Spitalului Judeţean, zace de ani buni o clădire nouă, dar nefuncţională. Noua construcţie, care a costat peste 2 milioane de euro, cu contract semnat în anul 2011, va găzdui două secţii importante: Cardiologie şi Pediatrie. Parterul şi primul etaj vor deservi secţia de cardiologie, iar etajele doi şi trei vor fi pentru pediatrie. Interiorul arăta impecabil la finalizarea lucrărilor: linoleum antibacterian, geamuri antisuicid, pereţi tapetaţi, saloane cu grup sanitar propriu. Cu o inaugurare care s-a dovedit a fi doar de ochii presei, în iunie 2015, cu termen de “două-trei luni” pentru punerea ei în funcţiune - termen avansat la vremea respectivă de fostul preşedinte interimar al Consiliului Judeţean, Viorel Mortu-,  dar şi cu procese în instanţă între CJ şi firma constructoare “Vamed”, iată că nici în 2019, bolnavii cardiaci şi pacienţii minori n-au văzut nici măcar uşa de acces în noul imobil. Şi asta pentru că eroarea de proiectare încă dă bătăi de cap autorităţilor. La momentul în care a fost gândit proiectul, legarea noii clădiri de corpul-mamă al spitalului ar fi trebuit să se facă prin spargerea unui perete. Culmea, niciun expert implicat în proiect nu s-ar fi sesizat că acolo este vorba, de fapt, despre structura de rezistenţă a Spitalului Judeţean.

Şi mai revoltător este faptul că firma “Vamed” a cerut, în 2015, bani în plus pentru realizarea străpungerii, iar unul dintre reprezentanţii societăţii a explicat presei că “studiul de fezabilitate cuprindea doar clădirea nouă, nu şi clădirea veche”.

Au trecut patru ani, fără trei luni, timp în care autorităţile n-au înaintat prea mult. Abia în 2018, CJ a reuşit să preia construcţia de la “Vamed” şi doar în urmă cu circa două săptămâni, nişte experţi s-au exprimat în legătură cu o soluţie care să unească cele două clădiri, fără a fi afectată rezistenţa Spitalului Judeţean. Actualul preşedinte al CJ, Francisk Chiriac, ne-a declarat că a fost identificată o singură soluţie, aceea a realizării unei construcţii exterioare prin care să se asigure circuitul pacienţilor, dar cu două modalităţi de realizare. Indiferent de modalitatea aleasă de comisia tehnică şi consilierii judeţeni, cert este că această eroare de proiectare ne costă încă 200.000 euro pe puţin. “Soluţia tehnică este gata. Se pare că există o soluţie, dar cu două valori, una pe construcţie uşoară şi una pe betoane. Chiar săptămâna trecută ne-a fost înmânată soluţia şi trebuie procedat, din punct de vedere legal, la trecerea prin comisia tehnică, după care votată în cadrul Consiliului Judeţean, apoi urmată procedura de achiziţie proiectare plus execuţie, astfel încât din momentul acela putem spune că ea va deveni funcţională. (...) Construcţia pe betoane se ridică la 8 miliarde şi ceva lei vechi, în jur de 200.000 euro, iar construcţia cealaltă, construcţia uşoară, este vreo 250.000 euro. Presupun că va fi propusă soluţia cea mai ieftină de către comisia tehnică, dar hotărârea va fi luată în cadrul Consiliului Judeţean. Este nevoie de două treimi din voturile consilierilor judeţeni”, ne-a declarat Francisk Chiriac. Şeful judeţului speră să fie întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată o hotărâre în acest sens, pentru că o altă hotărâre privind actualizarea domeniului public şi care face referire la secţia Cardiologie-Pediatrie, după cum susţine sursa citată, se “împiedică” de ceva vreme la întrunirea a două treimi din voturi. “Trebuie neapărat copie după hotărârea de consiliu de actualizare a domeniului public”, a adăugat Chiriac.

Preşedintele CJ Brăila ne-a mai spus că, în momentul în care va fi lansată licitaţia pentru proiectarea şi executarea legăturii între clădirea nouă şi cea veche, vor fi demarate şi licitaţiile pentru achiziţionarea mobilierului. “Dacă lucrurile vor merge bine şi toate aceste etape pe care vi le-am spus vor fi parcurse, atunci vom demara toate procedurile pentru ca Angiograful să fie şi el funcţional în momentul în care secţiile sunt pregătite să preia pacienţii. Într-o altă ordine de idei, clădirea Cardiologie-Pediatrie a trecut peste iarnă foarte bine, nu sunt probleme, am identificat şi soluţii pentru încălzire şi alimentarea cu apă caldă, nu sunt probleme. Mai sunt mici retuşuri care trebuie făcute în exteriorul clădirii, cum ar fi un drum de acces pentru salvare, un drum asfaltat. Îl vom realiza din bugetul de funcţionare pe acel acord-cadru de întreţinere a drumurilor”, ne-a mai spus Chiriac.

În cel mai optimist scenariu, în care hotărârile de Consiliu Judeţean vor întruni cele două treimi din voturile consilierilor şi vor fi aprobate, iar la licitaţiile pentru proiectare şi executare şi achiziţia de mobilier nu vor exista contestaţii şi nu se vor isca acţiuni în instanţă, iar constructorul declarat câştigător să fie unul serios şi să lucreze zi-lumină pe şantier, secţiile Cardiologie-Pediatrie vor putea găzdui pacienţi abia pe la finele anului 2019. “Eu m-aş bucura ca până la finalul acestui an să fie gata secţia Cardiologie-Pediatrie, inclusiv mobilată, pentru a intra în noul contract cu Casa de Asigurări, în 2020, efectiv cu secţia funcţională. M-ar bucura enorm”, a conchis Francisk Chiriac, şeful CJ Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro