Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

CJ Brăila bagă miliarde în «satul bogaților»

* este vorba despre pietruirea de străzi comunale în satul Vărsătura, comuna Chiscani, proiect în valoare totală de peste 500 mii lei, unde Consiliul Județean s-a angajat să cofinanțeze 60% * consilierul PND Cătălin Iordache a acuzat că PSD-iștii își bat joc de banii publici, în condițiile în care locuitorii satului Vărsătura sunt înstăriți, iar comuna Chiscani are fonduri să își repare străzile singură * președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a precizat că nu el a stabilit oportunitatea investiției * consilierii au aprobat și alocarea a peste 2 milioane lei pentru cofinanțarea altor 8 proiecte propuse de comunele și orașele brăilene

 

 

Un proiect cel puțin controversat a fost aprobat, recent, în Consiliul Județean Brăila. Este vorba despre pietruirea unor străzi comunale din satul Vărsătura, comuna Chiscani, o investiție totală de 545.807 lei (cu tva), la care CJ Brăila s-a angajat să cofinanțeze 60%, deci 311.941 lei (cu tva) pentru construcție plus montaj. Hotărârea a venit la propunerea Consiliului Local Chiscani, care a solicitat, recent, ajutorul Consiliului Județean pentru sprijnirea investiției. Ei bine, proiectul de hotărâre a stârnit o serie de contre la nivelul CJ Brăila, plecându-se de la lipsa de oportunitate a demersului. Subiectul a fost ridicat de consilierul județean PND Cătălin Iordache, care i-a acuzat pe PSD-iști, în frunte cu președintele Consiliului Județean Francisk Chiriac, de proastă gestiune a banului public. Acesta a afirmat că în condițiile în care Stațiunea Lacu Sărat a fost lăsată în paragină de primarul Costică Cojea, nu se justifică pomparea de sume din banii județului în acest proiect care vizează “satul bogaților”. Iordache a mai acuzat că în Vărsătura locuiesc sponsori ai PSD, cărora conducerea Consiliului Județean s-a gândit să le facă un cadou.

”Domnule președinte, mi se pare absurd să ne propuneți așa ceva! Adică bogații din Vărsătura nu au avut bani să își pietruiască străzile și v-ați gândit dumneavoastră să le faceți un cadou?! Domnul acesta primar (n.r. - Costică Cojea), care am înțeles că are acum în subordine, în patrimoniu, în administrare Stațiunea Lacu Sărat - care e o mizerie -s-a gândit să bage 5 miliarde lei vechi în satul bogaților! Mai mult decât atât, dumneavoastră care ar trebui să fiți ca Mahatma Gandhi - voi, ăștia de la PSD - dați 60% din banii populației să își facă bogații de acolo străzi?! Pe bune? Sunteți pe lumea asta? O să vorbesc cu dumneavoastră cu: «Huston, Pământul, Terra, Apollo». Pe ce stație orbitală sunteți, cum adică 60%? Știți cine e primar aici? Este unul dintre cei mai imposibili primari, care a blocat investiții de milioane euro în Lacu Sărat”, a declarat Iordache.

Sursa citată i-a întrebat pe PSD-iști dacă în Vărsătura stau prea mulți membri și sponsori ai partidului, iar cum aceștia i-au solicitat să dea exemple, consilierul PND a continuat: “Fostul director de la SUPAGL vă mulțumește? Fostul șef al Poliției Brăila vă mulțumește? Mai vreți? Sponsori ai PSD. «Silmar», vă mulțumește? Nu știți cine e «Silmar»? Să se consemneze în procesul verbal ce am spus, care e problema? Deci domnule președinte, explicați-mi și mie, ce a fost în mintea dumneavoastră când ați făcut chestia asta, că sunt tare curios?”

Președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a afirmat că a dorit să respecte legea și regulamentul de cofinanțare aprobat în CJ Brăila. Mai mult, a explicat că oportunitatea investiției aparține exclusiv primarului și Consiliului Local al comunei Chiscani.

În cele din urmă, proiectul a fost aprobat cu 28 voturi “pentru”, două voturi “împotrivă” din partea PND-istului Cătălin Iordache și George Turiac de la ALDE, precum și o abținere de la PSD-ista Carmen-Elena Bănică.

“Deci mai sunt și oameni care au bun-simț!”, a afirmat Iordache, după vot.

Tot la această ședință, consilierii județeni au mai aprobat alte 8 proiecte în cofinanțare cu comunele și orașele din județ, o parte introduse suplimentar pe ordinea de zi. Acestea au o valoare totală de 5.889.434 lei, din care cofinanțarea din partea CJ Brăila înseamnă 2.172.108 lei.

 
Categorie articol: 

Comentarii