Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cine decide conducerea interimară a CJ Brăila

Arestarea la domiciliu a preşedintelui CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, şi a vicepreşedintelui Florin Mija pare să fi stârnit un val de nelinişte în rândul membrilor miniparlamentului. Chiar şi aşa, nimeni nu se grăbeşte în luarea unei decizii care să asigure funcţionarea normală a Consiliului Judeţean, în condiţiile în care sunt de dat salarii angajaţilor, asta fiind poate cea mai importantă problemă care ar trebui rezolvată prompt. Contactat telefonic, ieri, de către redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", celălalt vicepreşedinte al CJ Brăila, liberalul Ovidiu Nechita a precizat că Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului este foarte clar în legătură cu acest subiect. Nechita a ţinut chiar să citeze exact pasajul din Regulamentul CJ care se referă la cazul de faţă. Pe înţelesul tuturor, în situaţia când sunt suspendaţi din funcţie în acelaşi timp, atât preşedintele cât şi vicepreşedintele, (Stancu şi Mija sunt în arest la domiciliu) atribuţiile preşedintelui şi ale vicepreşedintelui vor fi îndeplinite de cel de-al doilea vicepreşedinte, până la încetarea suspendării. Altfel spus, dacă peste 29 de zile, împotriva lui Stancu şi a lui Mija instanţa nu dispune prelungirea măsurii preventive, cei doi, în virtutea prezumţiei de nevinovăţie îşi vor putea relua activitatea până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti în dosarul în care sunt inculpaţi.
"Dar eu cred că este prea devreme totuşi ca să discutăm despre asta. Eu doar v-am citit din regulament ca să aveţi datele exacte", a mai completat Nechita.

Filote: "Deocamdată nu am primit niciun document. Facem exact cum este în lege"

Informaţia privind posibilitatea rămânerii lui Ovidiu Nechita pe funcţia de preşedinte interimar al CJ a fost confirmată şi de către secretarul judeţului, Nicu Filote. Întrebat care sunt procedurile ce trebuie urmate în condiţiile în care liderul CJ se află în arest la domiciliu, acesta a subliniat că deocamdată aşteaptă o decizie din partea Prefecturii Brăila. "Corespondenţa este făcută de mine, iar când va fi nevoie de semnătură pentru ordonatori de credite atunci vom discuta, la momentul respectiv, dacă este nevoie să facem o şedinţă extraordinară ca să atribuim competenţele pentru celălalt vicepreşedinte (Ovidiu Nechita - n.n). Deocamdată nu am primit niciun document. Facem exact cum este în lege. Dacă primim ceva de la Prefectură atunci vom vedea cum procedăm. Nu are rost să discutăm acum pentru că orice discuţie este ipotetică. V-am spus, facem şedinţă extraordinară şi o să îi dăm competenţele dacă într-adevăr o să lipsească mai mult timp. Altceva nu ştiu să vă spun pentru că nu cunosc ce urmează", a declarat Filote.

Consilierii "habar n-am"

Întrebaţi care este poziţia lor vizavi de preluarea atribuţiilor de preşedinte al CJ, de către vicele Nechita, câtă vreme Gheorghe Bunea Stancu se află în arest la domiciliu cei mai mulţi dintre consilierii judeţeni au evitat să dea un răspuns categoric. Din tabăra PPDD-iştilor, consilierul Cristian Ivan a subliniat că aşteaptă să vadă rezultatul venit din partea instanţei înainte să îşi exprime o opinie în acest sens. "Referitor la chestiunea cu şedinţa, deocamdată, nu am fost înştiinţaţi de către domnul secretar Filote. Noi primim o înştiinţare telefonică, o hârtie scrisă. Probabil că e şi chestiunea cu zilele de sâmbătă şi duminică. Referitor la situaţia cu domnul preşedinte Stancu, deocamdată probabil va fi un proces, vor fi nişte decizii ale instanţei şi nu comentez nimic vizavi de acest aspect. Aşteptăm să vedem. Justiţia să stabilească vinovăţia sau nevinovăţia celor în cauză. Dacă există, dacă nu există după care vedem. O să analizăm situaţia şi probabil vom lua o decizie. Deocamdată nu pot să comentez nimic referitor la problema asta", a declarat Ivan. O părere asemănătoare a avut şi PNŢCD-istul Gheorghe Chiru, care deşi a precizat că nu ştie foarte bine subiectul pentru că a fost plecat în concediu, a ţinut să atragă atenţia că este mult prea devreme ca cineva să fie "îngropat". "Eu am fost plecat o vreme. Astăzi (n.r. ieri) mă întorc spre Brăila. Ştiu şi eu de la TV, de pe Facebook. Dar există o procedură normală în situaţii de genul ăsta. Legea Administraţiei acoperă acest aspect. Cred că vicepreşedintele va prezida şedinţele şi în condiţiile în care legea specifică clar treaba asta, va deveni preşedintele interimar. Dar vizavi de chestia asta nu pot să spun nimic exact. Lucrurile încă sunt incerte, nu îngropăm pe nimeni la momentul ăsta. Trebuie să vedem ce se decide până la urmă, unde vor merge cercetările. Vom vedea ce va decide judecătorul. Cred că lucrurile astea sunt fireşti şi paşii vor fi conform celor ce se vor petrece la judecătorie. Aşa putem face supoziţii dar e destul de complicată toată treaba. (...) Nu am fost anunţat despre nicio şedinţă deocamdată dar vă mai spun o chestie: dracu nu e chiar aşa de negru pe cât pare", a afirmat Chiru. Extrem de surprins de vestea arestării preşedintelui şi a vicelui CJ Brăila s-a arătat independentul Marian Căpăţână, aflat în vacanţă peste hotare. Acesta nu a dorit să se pronunţe deocamdată pe această temă.

Primul semn că Alianţa Creştin Liberală funcţionează şi la Brăila: PDL-iştii l-ar susţine pe Nechita ca interimar

Contactaţi telefonic, consilierii din tabăra PDL Brăila au afirmat că atât timp cât la nivel naţional există o alianţă cu liberalii, Ovidiu Nechita poate fi o bună variantă ca interimar la CJ. "E prea devreme să discutăm asta pentru că lucrurile sunt foarte proaspete. Mai puţin de două zile. Vă daţi seama, e şi weekendul la mijloc, nu am avut timp să discutăm lucrurile astea în partid şi să stabilim un punct de vedere clar. Dar de principiu, atât timp cât PNL-ul este aliatul nostru, cel puţin la nivel naţional, nu avem de ce să ne opunem la propunerea domnului Nechita. Dar v-am spus, e mult prea devreme. Nu avem nici două zile, lucrurile se pot schimba. Arestarea la domiciliu e pe 29 de zile şi mai departe iarăşi nu se ştie ce se întâmplă. Sunt atâtea necunoscute. Nu are rost să facem discuţii la momentul ăsta. Mai ales că e abia începutul lunii iar şedinţa CJ Brăila probabil va fi spre sfârşitul lunii, dacă va fi", a afirmat consilierul Alfredo Pascale. O intervenţie asemănătoare a avut şi prim-vicepreşedintele PDL Simona Drăghincescu, care a catalogat venirea lui Nechita pe fotoliul de preşedinte al CJ ca un element în favoarea cetăţenilor. "PDL-ul nu s-a opus niciodată la anumite voturi în ceea ce priveşte PNL-ul. Noi am votat întotdeauna în avantajul cetăţenilor. În principiu suntem de acord cu voturile care sunt pentru cetăţeni şi ăsta este unul dintre ele. Nu ştiu dacă vor fi alte negocieri acolo. Nu deţinem noi voturile în buzunare. Dacă le-am avea în buzunar ar fi simplu. Din păcate, fiecare are votul lui în mână", a declarat Drăghincescu. În ceea ce priveşte poziţia social-democraţilor care deţin cele mai multe fotolii în CJ, prim-vicepreşedintele PSD, Aurel Simionescu s-a arătat rezervat în declaraţii. Simionescu a recunoscut însă că instituţia trebuie să funcţioneze, că este vorba despre un ordonator de credite, că este nevoie de semnătură în bancă, aşa că în scurt timp factorii decizionali la nivel de judeţ ar urma să rezolve situaţia, ţinând cont de prevederile legale.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii