Mergi la conţinutul principal

Cei mai bogaţi consilieri

Deţin împreună prin bănci sume cumulând nivelul bugetului unei comune de talie medie de la noi, bijuterii în valoare de sute de mii de lei, peste 185 de hectare de terenuri agricole şi intravilane, case de vacanţă, vile şi maşini luxoase. Cam aşa arată pe scurt declaraţiile de avere ale aleşilor locali din municipiu şi judeţ. Atât la consiliul local cât şi la cel judeţean cele mai mari averi le-au declarat exponenţii dreptei politice, însă nici politicienii de stânga nu se lasă mai prejos. În mod surprinzător sunt şi câteva cazuri cel puţin interesante în care unii aleşi pur şi simplu n-au avut ce declara. Nici măcar venituri n-au avut anul trecut! Privindu-le declaraţiile de avere n-ai cum să nu te întrebi dacă nu cumva alegerea lor pe liste în cele două mini-parlamente locale a fost, de fapt, biletul de ieşire din sărăcia lucie pe care o afişează, existând situaţii în care doi consilieri au tras bară la capitolul venituri pe anul trecut. Cum e posibil să trăieşti un an fără niciun fel de venit? Greu de imaginat, pentru că până la urmă şi un cerşetor adună zilnic măcar un 5 - 10 lei de-o pâine şi-un mezel, cât să nu moară de foame. Dacă aleşii săraci şi-au completat greşit declaraţiile, ar face bine să le rectifice, iar dacă, într-adevăr, nu au avut venituri, poate că inspectorii fiscali ar trebui să-şi arunce totuşi un ochi peste declaraţiile lor anuale de venit. Cine ştie ce ar putea să descopere. Vă prezentăm în cele ce urmează o analiză marca "Obiectiv - Vocea Brăilei" care-şi propune să vă prezinte cât de bogaţi sau săraci sunt cei care vor conduce destinele Brăilei în următorii 4 ani, cu promisiunea că la finalul acestei perioade vom reveni pe subiect pentru a vedea cum au evoluat lucrurile prin conturile şi afacerile lor.

Consilieri fără niciun venit

Suntem la începutul unui nou mandat încredinţat celor 27 de consilieri municipali şi 33 de consilieri judeţeni în urma votului exprimat de brăileni la începutul lunii iunie. După cum v-a obişnuit, "Obiectiv - Vocea Brăilei" şi-a aruncat un ochi prin declaraţiile de avere ale acestora depuse în perioada martie - aprilie, adică înainte de locale, fiind cele mai recente date disponibile pe acest subiect, ţinând cond de faptul că deocamdată pe site-urile Primăriei Brăila şi al Consiliului Judeţean nu au fost încărcate toate declaraţiile de avere pe care consilierii sunt obligaţi să le depună la începutul mandatului.
Ce am găsit în urma maratonului de declaraţii? În linii mari ni s-a confirmat că bogaţii sunt la fel de bogaţi, dacă nu chiar şi mai înstăriţi, în timp ce la polul opus avem consilieri care trăiesc din venituri medii lunare pe membru de familie, undeva la nivelul salariului minim pe economie, sau un pic mai sus de acest prag.
Vă propunem de această dată să începem cu cei mai săraci dintre consilieri.
Recordul absolut îl deţin consilierul municipal (PSD) Eduard Petrescu şi omologul de la CJ George Turiac (ALDE), în documentele oficiale cei doi susţinând că nu au realizat DELOC venituri în 2015.
În declaraţia sa de avere Petrescu a spus că are doar un modul comercial de 11,5 mp dobândit în 2015 şi un Opel Frontera. A mai spus că deţine 70% din capitalul social al firmei "Grup Agro Eggs", valoarea estimată a părţilor sociale aferente fiind de 50.000 lei. De asemenea, consilierul a mai menţionat şi un credit bancar de 44.000 lei pe care îl va stinge în noiembrie anul acesta. În mod surprinzător, social-democratul nu a completat în niciun fel capitolul Venituri din declaraţia sa de avere. Firma "Grup Agro Eggs" cu obiect principal de activitate "Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate", a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 86.533 lei, cu 3 salariaţi, la final rezultând un profit de 1.077 lei.
În ce-l priveşte pe Turiac, de la CJ, acesta are unde locui: a declarat o casă de 240 mp pe care a cumpărat-o în 2014 împreună cu soţia sa. A mai trecut şi un Mercedes, achiziţionat în 2011 şi, cam atât. Restul declaraţiei este zero barat până la dată şi semnătură. De unde o fi avut banii să cumpere casa şi maşina în lipsa oricărui venit, mister total. Probabil va lămuri acest aspect atât el cât şi omologul de la CLM, Petrescu, în proxima declaraţie de avere pe care au obligaţia să o completeze la începutul noului mandat de consilieri.
Un caz aparte îl constituie însă consilierul municipal independent Lucian Căprariu care a trecut în declaraţia sa hectare de teren agricol (mai precis 19,35 ha) cumpărate în 2007 şi 2008, un apartament de 69 mp, la fel cumpărat în 2007, 5 maşini (2 Peugeot, un Matiz, o Dacia şi un Opel Corsa) plus o remorcă. În mod ciudat a declarat pe anul trecut venituri anuale cumulând 13.480 lei, împreună cu soţia, adică 1.123 lei/lunar, bani din care cu greu poate totuşi trăi o familie.

Fusea şi Rădulescu, cu averi de top

Să vedem însă cum arată marile averi ale aleşilor locali de la municipiu. După criteriul venituri anuale declarate, cel mai bine în structura CLM stă Popa Petrică (PNL) - 0,278 milioane lei, urmat de Elena Rădulescu (ALDE) - 0,262 milioane lei, Marian Fusea (PNL) - 0,218 milioane lei, Cristian Pricop (PNL) - 0,209 milioane lei şi Adrian Goanţă (PSD) - 0,198 milioane lei. Dacă vom completa tabloul şi cu celelalte active declarate de aceştia, ierarhia se schimbă un pic, în sensul că Fusea şi Rădulescu conduc detaşat. Primul are hectare întregi de terenuri, case şi un apartament, dar şi vreo 0,5 milioane lei în active financiare (conturi curente, depozite şi fonduri de investiţii), plus bijuterii şi ceasuri evaluate la 25.000 euro.
Rădulescu se laudă cu terenuri, 3 case, un spaţiu comercial, o barcă cu motor, dar are şi un credit bancar de peste 118.000 euro scadent în 2033.
Dintre nou veniţi, stau destul de bine şi social-democraţii Adrian Goanţă şi Cristiana Voineag, precum şi PND-ista Gina Ilie: la fel case, apartamente, depozite bancare şi venituri anuale substanţiale, iar pe alocuri datorii la bănci.
Privit în ansamblu noul CLM, grupul de consilieri PSD au venituri declarate însumând 0,9 milioane lei, în timp ce grupul liberalilor însumează venituri de 0,87 milioane lei.
O altă imagine care se desprinde din parcurgerea declaraţiilor de avere este că un număr de 5 consilieri nu au unde să stea. Ei nu au nici case şi nici apartamente: Dan Păun - ALDE, Eduard Petrescu, Florin Petre şi Adrian Rândunică, toţi de la PSD, şi Laurenţiu Chiru de la PNL. De asemenea, nu s-au declarat datori la bănci Petrică Popa şi Marian Fusea de la PNL, precum şi grupul PSD format din Adrian Goanţă, Cristiana Voineag, Florin Dumitru, Alexandru Jantea, Petru Gojan şi Cornelia Neacşu.

Cîrligea, Varga şi Niţă, marii "boieri" de la CJ

Să trecem acum în revistă şi averile din Consiliul Judeţean. Primele 3 locuri din punct de vedere al veniturilor anuale declarate sunt consilierii PNL Florin Cîrligea - 1,65 milioane lei, Vasile Varga junior - 0,94 milioane lei şi Vasile Broască - 0,82 milioane lei. Ca o paranteză, cei 3 liberali sunt singurii care au declarat şi bijuterii: 20.000 euro la Cîrligea, 5.000 euro la Varga şi 10.000 USD la Broască. Sunt urmaţi de Simona Drăghincescu (PND) - venituri de 175.291 lei, Marian Căpăţână - 170.543 lei, dar şi Dan Şerbu (PSD) - 162.753 lei. Când introducem în formula de departajare şi celelalte criterii precum active imobiliare şi financiare, lucrurile se schimbă radical în sensul că în top urcă vertiginos, de exemplu, Niţă Nicu (PSD) cu cele aproape 138 ha de teren agricol, 10.832 mp de intravilan, cele două case plus alte 3 case de vacanţă şi plasamente în propriile firme de 3,89 milioane lei. Şi Viorel Mortu a strâns în bănci sume frumuşele - 145.455 lei, dar şi Ionel Avram, cu 275.509 lei.
La nivelul CJ, un caz aparte este Adrian Vacu de la PNL care deşi a declarat 3 apartamente în proprietate (toate obţinute în urma unei moşteniri), a menţionat în actele oficiale venituri anuale de 12.600 lei ceea ce înseamnă 1.050 lei/lunar.

Înainte şi După

Ca poză de ansamblu a întreg consiliului judeţean, grupul PSD acumulează venituri anuale de 1,15 milioane lei, aproape de două ori mai mici decât grupul liberalilor care au realizat venituri de 3,8 milioane lei.
Ar mai fi de remarcat faptul că 22 dintre cei 33 de consilieri judeţeni se pot lăuda că nu au vreun împrumut bancar: Cîrligea (PNL), Varga (PNL), Broască (PNL), Căpăţînă (independent), Şerbu (PSD), Mortu (PSD), Meiroşu (PSD), Botea (PMP), Bălănică (PSD), Sîrbu (PNL), Chiriac (PSD), Enuţă (PNL), Burtea (PSD), Dobrotă (PSD), DaRos (PNL), Petre (PSD), Nechita (PNL), Lungu (PNL), Rîndunică (PSD), Vacu (PNL), Iordache (PND) şi Turiac (ALDE).
Iată, aşadar, cam cum stau lucrurile prin declaraţiile de avere ale aleşilor locali ce au primit mandat după votul din iunie. Mari sau mici, toate aceste averi vin să arate o poză de minut, acum, la început de drum, în care se vede că gaşca celor cu state vechi prin consilii au adunat ceva cheag, în timp ce mulţi dintre lupii tineri abia bat timid la porţile "afirmării". Cum va arăta poza de final, gen "înainte şi după" vom vedea după parcurgerea mandatului de 4 ani cu care cei 60 de consilieri au fost însărcinaţi de brăileni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro