Mergi la conţinutul principal

Ce schimbări îi aşteaptă pe elevii de gimnaziu începând cu anul viitor

Ministerul Educaţiei a aprobat, zilele acestea, noul plan-cadru pentru învăţământul gimnazial, ce cuprinde o serie de schimbări în plaja orară a elevilor. Acesta va fi aplicat începând cu anul şcolar 2016 - 2017.

Noul plan-cadru presupune reechilibrarea ponderii diferitelor arii curriculare, dar şi introducerea unei noi discipline. De asemenea, acesta este "însoţit de un profil solid al absolventului, elaborat în parteneriat cu specialişti în educaţie şi axat pe obiective clare, la final de ciclu, pe cele 8 competenţe-cheie: comunicare, matematică, ştiinţe şi tehnologii, competenţe digitale, a învăţa să înveţi, competenţe sociale şi civice, antreprenoriale şi competenţe de exprimare culturală", se arată în comunicatul de presă al Ministerului Educaţiei.
Despre eficienţa noului plan-cadru, inspectorul şcolar general Cătălin Canciu din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, ne-a declarat că aceasta va fi vizibilă abia la finalul anului şcolar 2016 - 2017. "Nu pot să-mi dau cu părerea acum. După ce noul plan-cadru va fi pus în aplicare, vom trage linie şi vom analiza dacă e bun sau rău ori unde mai trebuie corectat", ne-a spus prof. Canciu.

Iată ce schimbări presupune noul plan-cadru:

La clasa a V-a, limba română va avea alocate doar patru ore pe săptămână şi va fi introdusă o nouă disciplină: informatică şi TIC. La educaţie tehnologică şi aplicaţii practice, accentul va fi pus pe latura aplicativă, iar la educaţie socială va fi introdus "studiul gândirii critice în contextul drepturilor şi responsabilităţilor". Istoria se va studia în două ore pe săptămână.
La clasa a VI-a, se va continua studierea noii discipline informatică şi TIC. Educaţia socială va cuprinde şi un capitol de "educaţie interculturală", iar la educaţie tehnologică şi aplicaţii practice, accentul va fi pus tot pe latura aplicativă, ca în cazul clasei a V-a.
Informatică şi TIC va figura şi în orarul elevilor de clasa a VII-a. De asemenea, va fi introdusă "educaţia pentru cetăţenie democratică", inclusiv elemente de educaţie juridică în cadrul disciplinei educaţie socială. O altă materie nou introdusă va fi "elemente de limbă latină şi de cultură romanică", iar la educaţie tehnologică, accentul va fi pus, din nou, pe latura aplicativă.
Şi elevii de la clasa a VIII-a vor studia informatică şi TIC, dar vor lua şi cursuri de antreprenoriat şi educaţie financiar-economică în cadrul disciplinei educaţie socială. Artele vor fi restrânse la o singură oră pe săptămână (muzică şi arte plastice). De asemenea, consilierea şi dezvoltarea personală vor avea o centrare puternică pe orientarea şcolară.

Accentul se vrea pe latura practică, nu pe conţinuturi

Mai-marii din Educaţie au susţinut că noul plan-cadru va schimba foarte mult sistemul de învăţământ românesc, în rândul elevilor de clasele V-VIII. Pe lângă introducerea noii discipline informatică şi TIC, accentul va fi pus pe latura practică, pe competenţe, nu pe conţinuturi.
"Se vrea promovarea unui opţional integrat şi a unor opţionale la nivel de arie, care vor familiariza elevii cu abordările inter- şi trans- curriculare. Vor fi introduse teme specifice noilor educaţii în cadrul diferitelor discipline din plan: educaţie pentru sănătate, educaţie pentru drepturile copilului, gândire critică, educaţie interculturală, educaţie juridică şi educaţie economică, dar şi dezvoltare personală", se mai arată în comunicatul de presă.

Profesorii se pot implica în elaborarea noilor programe şcolare

Următoarea etapă este cea a elaborării programelor şcolare. Aici, secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Monica Anisie, a făcut un apel către profesorii care doresc să se implice în elaborare. "Ministerul Educaţiei lansează un apel cadrelor didactice interesate să participe la elaborarea programelor şcolare aferente disciplinelor din planul-cadru pentru clasele V-VIII. Dorim implicarea tuturor celor interesaţi să vină cu creativitate, entuziasm şi cunoaştere în acest proces", a declarat sursa citată.
Profesorii interesaţi se pot înscrie online, pe platforma MONMedu, în perioada 6 aprilie - 4 mai. Evaluarea portofoliilor profesionale şi a proiectelor inovative de programă şcolară va avea loc în perioada 5 - 15 mai, iar componenţa grupurilor de lucru va fi anunţată pe 20 mai.
Aceste grupuri corespunzătoare disciplinelor sau domeniilor de studiu vor fi formate din câte 15 cadre didactice de specialitate din învăţământul preuniversitar, care deţin minimum gradul didactic II, dar şi din profesori universitari.
Criteriile de selecţie utilizate vor fi portofoliul profesional al candidatului şi proiectul inovativ de programă şcolară pentru un singur an de studiu. Acestea vor avea o pondere de 50%-50%. Portofoliul profesional al candidatului cuprinde un CV în format Europass, însoţit de documente doveditoare semnate şi scanate individual.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro