Mergi la conţinutul principal

Ce capacitate de testare Covid-19 are judeţul Brăila

• în medie, aparatul de testare de la DSP şi cele două aparate de la Spitalul Judeţean, pot prelucra până la 100 de teste pe zi • cum sunt zile în care se recoltează mult mai multe probe, spre exemplu, miercuri, când au fost 900 de probe, DSP-ul apelează în continuare la judeţele vecine • capacitatea de testare în Brăila este mică, prin comparaţie cu judeţul Cluj, unde se fac circa 2.800 teste/zi

 

Judeţul Brăila are o capacitate mică de testare pentru coronavirus, mult sub alte judeţe din ţară. Fără să luăm în calcul testele care se fac în privat, ci doar cele de la stat, concret, în laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila se pot prelucra maximum 30 de probe pe zi. Astfel, atunci când sunt multe teste de analizat, DSP Brăila trimite în continuare probele în alte judeţe. S-a întâmplat asta recent, când DSP Brăila a trimis 900 de probe pentru analiză într-un alt judeţ.

“Capacitatea de testare la Brăila nu e suficinetă. La noi, la DSP, capacitatea este de 30 teste/zi. Deci destul de puţin. Dar noi testăm mult mai mult şi în continuare trimitem probele în alte judeţe. Sunăm şi unde ne primeşte trimitem, în general în zona Munteniei”, ne-a declarat dr. Andreea Stoica, medic epidemiolog în cadrul DSP Brăila.

În ceea ce priveşte cele două aparate PCR de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila, acestea pot prelucra în medie 50 teste pe zi, dar au fost şi zile când s-au făcut aproape 100 teste.

“Avem două aparate PCR iar numărul testelor depinde de la o zi la alta. La un aparat o capacitate medie ar fi în jur de 48 teste pentru că face câte o serie de 12 bucăţi deodată şi dacă ar fi să lucrăm normal mergem cu patru serii. Deci patru serii înseamnă 48 de bucăţi. Pe celălalt aparat putem să lucrăm şi probe mai puţine, adică poţi să lucrezi şi o probă dacă ai nevoie, nu suntem condiţionaţi de un număr anume. şi pot fi făcute maxim 16 teste pe acest aparat. Acum depinde, am avut şi zile în care am ajuns chiar şi la aproape de 100 teste. Dar ca să testezi o rundă durează între trei ore şi trei ore jumătate, de asta vă spun că depinde de numărul de ore de lucru. Se lucrează non stop, de dimineaţă până seara şi am avut situaţii când a plecat doctorul şi aproape de miezul nopţii. Atunci când sunt foarte multe teste de făcut şi noi nu facem faţă le trimitem prin DSP în alte judeţe. Le preiau ei şi ne ajută. şi acum suntem într-o perioadă în care testele noastre sunt mai puţine că suntem în licitaţie să mai achiziţionăm”, ne-a declarat dr. Delia Râşnoveanu, managerul Spitalului Judeţean.

Acesta ne-a spus că, în afară de suspecţii de Covid-19 care ajung la spital, se testează des pacienţii de la oncologie şi dializă.

Brăila are o capacitate mică de testare şi dacă ne raportăm la alte judeţe, cum ar fi Clujul. Conform primarului Emil Boc, acolo se fac aproape 2.800 teste pe zi. în Prahova sau Dolj capacitatea de testare este de 500 teste/zi.

 

Incidenţa cazurilor Covid-19 ceva mai mică  în municipiu

Incidenţa cazurilor de Covid-19 din judeţul Brăila a scăzuse, la sfârşitul săptămânii trecute,  de la 1,78/1.000 locuitori la 1,53/1.000 locuitori, conform datelor transmise de Prefectura Brăila. Subprefectul Simona Drăghincescu a afirmat că acest lucru se datorează măsurii purtării măştii în spaţiile deschise, deşi nu toată lumea a îmbrăţişat recomandarea.

De altfel, dr. Andreea Stoica, medicul epidemiolog al DSP Brăila, ne-a declarat că indiferent de cât de multe teste s-ar face, cea mai bună metodă de prevenţie a răspândirii virusului este purtarea măştii de protecţie şi igiena mâinilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro