Mergi la conţinutul principal

Cade blocul!

Teroare pentru opt familii care locuiesc în cartierul ANL Lacu Dulce. Întregul bloc s-a înclinat şi chiar dacă nu arată DEOCAMDATĂ precum celebrul Turn din Pisa, este vizibil cu ochiul liber că imobilul se apleacă periculos spre calea ferată ce trece la câţiva metri. Chiriaşii se plâng de faptul că uşile şi ferestrele nu se mai închid cum trebuie, iar mobila din apartamente s-a mutat din loc odată cu înclinarea blocului. De vină, spun oamenii, ar fi infiltraţiile de apă care au şubrezit solul, dar şi trepidaţiile de la tren. Disperaţi, chiriaşii spun că au anunţat municipalitatea, care ar fi trimis la faţa locului o echipă să facă măsurătorile preliminare. Numai că autoritatea locală nu a confirmat informaţia, spunând că nu are nicio sesizare sau vreo reclamaţie pe tema blocului înclinat. În lipsa oricăror informaţii din partea oficialilor, chiriaşii se gândesc la scenarii groaznice, cum ar fi prăbuşirea pur şi simplu a blocului.

Câteva familii din blocul ANL 21 din cartierul Lacu Dulce trăiesc de câteva luni coşmarul vieţii lor: asistă neputincioşi cum blocul în care locuiesc se înclină. Da, aţi citit bine, imobilul nu mai este vertical, ci tinde în mod evident să se plece pe partea dinspre calea ferată, aflată la câţiva metri distanţă. Fenomenul este vizibil încă de la intrarea în bloc, în sensul că uşa de acces scrijeleşte deja din cimentul pardoselii şi, fără nicio exagerare, urcatul scărilor îţi provoacă o senzaţie de ameţeală. Dar asta nu este nimic în comparaţie cu senzaţiile "tari", pe care locatarii povestesc că le trăiesc în fiecare noapte, pornind de la scârţâitul mobilei până la uşi şi ferestre ce nu se mai închid ori nu mai pot fi ţinute deschise pentru că înclinarea blocului le face să se închidă singure. "Noi locuim aici din 2004, dar n-am mai pomenit aşa ceva. Am observat că blocul este înclinat cam prin toamna anului trecut, dar este mai veche problema. Când m-am mutat aici a trebuit să torn şapă în hol, că nu-mi stătea cuierul drept. Prin septembrie a venit cineva cu nişte măsurători de la primărie, dar nu ştim din ce cauză, nimeni nu ne-a zis. Noi ne-am dat singuri seama, că ne vin uşile în cap, la bucătărie, de la dormitor, de la frigider. Chiar şi la mobilă, se vede că este înclinată. Nu mai spun de aragaz. L-am mutat din cauza asta în balcon, am crezut că bucătăria este înclinată, dar, de fapt, tot blocul se înclină. Dar că stă cratiţa înclinată, ce mai spuneţi? Nici geamurile nu se mai închid. Se plâng toţi vecinii în bloc, vecina de la etajul doi, de exemplu, se plânge şi ea că aragazul e strâmb şi trebuie să pună toate covoarele la uşi că le vin în cap la copii. Ne e frică, ne uităm şi noi ce se întâmplă pe la ştiri. Dacă se dărâmă blocul?", ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, una dintre chiriaşele blocului A21.
Şi chiriaşa de la etajul doi reclamă cam aceleaşi probleme din cauza înclinării imobilului: "Nici măcar nu pot ţine pe pervazul de la fereastră ghivecele cu flori. Ca să nu mai spun că în casă uşile nu se mai închid corect. Mai mult, a trebuit să punem proptele la mobila din casă pentru că a început să se deplaseze şi să se încline odată cu blocul. E un coşmar să auzi cum trosneşte mobila şi parchetul din cauză că se deformează".
Şi vecinii blocului de vis-a-vis cunosc necazul celor de la A21: "Da, cunoaştem că vecinii au probleme. Li se înclină blocul. De vină este faptul că sistemul de canalizare de aici nu are guri de vizitare intermediare între bloc şi canalizarea de stradă. Aşa încât se produc destul de des inundaţii prin subsoluri. Cel mai probabil de aceea s-a şi înclinat blocul din faţă. Plus că mai sunt şi trepidaţiile din cauza trenului care trece prin apropiere şi zguduie blocul din temelii. Noi am tot sesizat la asociaţie problemele, dar în afară de o echipă care a venit să facă nişte măsurători, nu s-a mai întâmplat nimic".
Mai sunt şi voci care susţin că o cauză a înclinării ar putea fi faptul că întreg cartierul a fost ridicat pe o fostă groapă de gunoi şi că, de fapt, terenul nu a fost tasat suficient înainte de ridicarea blocurilor.
În afară de problema stringentă generată de înclinarea blocului, oamenii s-au mai plâns şi de faptul că tot mai des au probleme cu centralele de bloc şi sunt nevoiţi să acopere din fonduri proprii costul reparaţiilor. "Au trecut atâţia ani de când au fost date în folosinţă blocurile astea şi au început să cedeze centralele termice. Intervenţiile în caz de avarie le fac instalatorul de la asociaţie şi fochistul, iar în final piesele de schimb se cumpără tot pe banii noştri, ai chiriaşilor. Plus că nu s-a mai făcut o revizie la centralele astea de scară de ani buni. Lumea spune că dacă stăm în blocuri ANL suntem privilegiaţi, dar nimeni nu spune că ajungem să plătim întreţinere de ordinul a peste 500 lei", au reclamat chiriaşii. Pe lista de nemulţumiri mai apar problema transportului public în zonă precum şi degradarea "preţiosului" parc, care a costat 4,5 milioane de lei din bani publici, fiind inaugurat în 2011, pe o suprafaţă de câteva hectare, în plin câmp.

Municipalitatea îl ia pe "nu ştiu" în braţe

Contrar declaraţiilor chiriaşilor din Lacu Dulce, care au afirmat că au venit de la Primărie reprezentanţi la faţa locului pentru a evalua situaţia de la A21, autoritatea locală nu avea cunoştinţă ieri de problemă. "La acest moment nu există la noi sau la Inspecţia în Construcţii o sesizare legată de înclinarea blocului din cartierul ANL Lacu Dulce. Dacă lucrurile stau într-adevăr aşa şi acolo se înregistrează o înclinare, trebuie făcute măsurătorile tehnice în sensul montării unor martori, care vor arăta exact cum stau lucrurile. Dar, repet, la acest moment nu avem o sesizare sau reclamaţie pe această temă", ne-a declarat ieri primarul Aurel Simionescu. Aceeaşi reacţie a avut-o şi directorul Serviciului de Fond Locativ, Emiliana Huiu: "Nu ştiu despre ce este vorba. De unde ştiţi dumneavoastră? O să mergem chiar mâine (astăzi - n.r.) să verificăm cum stau lucrurile". Întrebată cine este constructorul blocului respectiv, sursa citată a declarat: "nu ştiu sigur, dar bănuiesc că este vorba de firma «Concivia»". De altfel, şi primarul a avut aceeaşi bănuială: "Ştiu că de atribuirea contractului de lucrări nu s-a ocupat municipalitatea, ci Agenţia Naţională pentru Locuinţe, la fel ca şi urmărirea contractelor respective, dar ştiu că firma Concivia a avut lucrări în zonă".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro