Mergi la conţinutul principal

Cârpeala

O investiţie de circa 12,6 milioane de lei (126 miliarde de lei vechi) are probleme la doar jumătate de an de la inaugurare. Este vorba despre reabilitarea ansamblului de fântâni arteziene de pe Esplanadă. După pauza din timpul sezonului rece, acestea funcţionează în prezent şi mulţi brăileni sunt mulţumiţi de felul în care arată şi se mişcă piesele metalice din care ţâşnesc jeturile de apă. Altora nu le convine, însă, modul în care au fost reabilitate bazinele fântânilor, în special felul cum au fost tencuite şi vopsite. Aceste reproşuri au fost exprimate încă din toamna anului trecut, când fântânile se aflau în probe, după o perioadă de reabilitare de circa doi ani. Atunci s-a comentat mult asupra culorii albastre alese pentru bazine de executantul lucrărilor de reabilitare - firma gălăţeană "Tancrad" SRL. Până la urmă, după cum se ştie, s-a optat pentru o nuanţă de gri, care să reziste mai mult la murdărire. Prost este faptul că acum, la doar câteva luni de la finalizarea operaţiunilor de modernizare, care au costat, în ansamblu, milioane de lei, mult hulita tencuială, precum şi vopseaua folosită încep să îşi arate defectele. Astfel, pe laturile neplacate cu granit ale bazinelor ce coboară în trepte spre scena de pe faleză au apărut deja crăpături prin care se infitrează apa. Tencuiala a sărit pe alocuri şi a fost cârpită superficial, iar vopseaua a început să se umfle şi să se exfolieze. Se ridică, astfel, mari semne de întrebare asupra felului în care au lucrat meseriaşii firmei "Tancrad", dacă într-un interval atât de scurt au apărut deja astfel de probleme. "Cum vor arăta aceste bazine peste cinci ani de la reabilitare? Dar peste zece?", sunt întrebările ale căror răspunsuri sunt în măsură să ne îngrijoreze.
Reprezentanţii Primăriei spun că lucrarea este în garanţie, iar toate deficienţele apărute vor fi rezolvate de către constructorul "Tancrad" SRL. "Am luat notă de faptul că au apărut crăpături şi exfolieri pe tencuiala bazinelor fântânii arteziene de pe Esplanadă. A fost contactat constructorul, care ne-a spus că ştie despre aceste probleme şi urmează să intervină în cel mai scurt timp. Din câte am înţeles, s-a făcut comandă pentru materialele necesare, ce au anumite caracteristici, iar lucrările propriu-zise de remediere urmează să înceapă de luni, 2 iunie", ne-a declarat Iuliana Neagu, directorul Direcţiei Programe Europene din cadrul Primăriei Brăila. Această direcţie s-a ocupat de implementarea investiţiei de reabilitare a zonei de promenadă de pe Esplanadă, inclusiv a ansamblului de fântâni arteziene. După cum se ştie, proiectul a presupus refacerea treptelor şi zonei pietonale, repararea şi modernizarea instalaţiilor fântânilor arteziene, montarea de bănci şi stâlpi de iluminat. Pentru toate acestea s-au alocat iniţial 12,9 milioane de lei, fondurile fiind asigurate în proporţie de 98% printr-o finanţare europeană şi de la bugetul de stat, restul banilor fiind daţi de la bugetul local. Reprezentanţii Primăriei spun că, în final, lucrările au costat doar 12,6 milioane, deci s-a făcut o economie de circa 300 mii de lei (3 miliarde lei vechi).
Economie sau nu, cert este că probleme legate de lucrările executate de "Tancrad" au apărut încă din toamna anului trecut, înainte ca proiectul de reabilitare să fie finalizat. Atunci brăilenii semnalau că, pe lângă aspectele ce ţin de estetica fântânii arteziene, se pot observa în proaspăt reabilitata zonă a Esplanadei şi alte anomalii. De exemplu, băncile montate pe margine sunt atât de ridicate, încât nici persoanele înalte nu reuşesc să ajungă cu picioarele până jos atunci când se aşază. În plus, postamentul pe care sunt aşezate aceste bănci începuse deja, de astă toamnă, să se păteze cu scurgeri de rugină.

Încă nu a fost contractată o firmă de mentenanţă

Felul cum se menţine curăţenia în zona Esplanadei şi în bazinele fântânii arteziene reprezintă un alt punct nevralgic. Zonele pietonale şi scările au aspect murdar, nemăturat, iar pe fundul bazinelor s-a depus un strat gros de mâzgă, astfel încât nici nu ai spune că acestea au trecut printr-un proces recent de reabilitare. Reprezentanţii Primăriei motivează această situaţie prin faptul că încă nu s-a semnat un contract de mentenanţă cu o firmă specializată. "Fiind vorba despre o reabilitare făcută pe fonduri europene, mentenanţa trebuie asigurată de o firmă specializată, fiindcă în cazul fântânilor arteziene este vorba despre un echipament sofisticat, cel care reglează intensitatea jeturilor de apă, mişcarea pieselor de inox şi aprinderea luminilor. Iar mentenanţa fântânilor nu poate fi făcută separat de cea a zonei de promenadă. Deci, trebuie contractată o firmă care să asigure aceste servicii la pachet. Până în acest moment nu s-a ţinut o licitaţie în acest sens", ne-au declarat surse din cadrul Primăriei. Cu alte cuvinte, în momentul de faţă nu prea are cine să dea cu mătura şi să spele bazinele fântânelor de pe Esplanadă.
În ceea ce priveşte mentenanţa, există probleme şi pe platoul din faţa Palatului Administrativ. Brăilenii care frecventează zona spun că multe dintre neoanele montate sub băncile de pe acest platou sunt arse de luni de zile şi nimeni nu se grăbeşte să le înlocuiască. După cum se ştiem şi platoul respectiv a trecut recent printr-un proces de reabilitare care a costat milioane de lei. Şi în ceea ce priveşte acest obiectiv au existat nemulţumiri legate de felul cum a fost proiectat.
Primarul Aurel Simionescu ne-a declarat, în ceea ce priveşte problemele apărute la bazinele fântânilor arteziene de pe Esplanadă că executantul lucrărilor va fi obligat să facă remedierile necesare. "Din câte ştiu eu, perioada de garanţie este de cinci ani de zile. În toată această perioadă, toate deficienţele apărute intră în sarcina constructorului. Dacă s-a stricat ceva la bazine, se va repara pe cheltuiala constructorului", ne-a spus Simionescu. Acesta a confirmat faptul că, deocamdată, nu există un contract de mentenanţă a Esplanadei. "În două - trei săptămâni o să se rezolve şi această problemă. Chestiunea e că trebuie să găsim o formulă de mentenanţă care să se coreleze cu condiţiile de garanţie a lucrării, fiindcă nu oricine va putea să intervină la mecanismele fântânii cinetice şi la jocurile de lumini. La mentenanţă este inclusă şi partea de menţinere a curăţeniei în bazine", ne-a explicat edilul-şef.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro