Mergi la conţinutul principal

Bulibăşeală la proba de baraj a olimpiadei de limba engleză

Stres, emoţii, aşteptare şi nervi întinşi la maxim. De asta au avut parte olimpicii de limba engleză, sâmbăta trecută, atunci când s-a desfăşurat proba de baraj pentru faza naţională. Deşi nu ar fi trebuit să dureze mai mult de trei ore, cei 24 de elevi înscrişi la olimpiadă a trebuit să aştepte mai bine de şapte ore. Problemele au pornit de la minister, care a transformat timpul liber al elevilor într-o probă olimpică de bătaie de joc.
Ministerul Educaţiei a avut probleme la trimiterea subiectelor de ascultare şi s-a întârziat. Fişierele au fost foarte mari şi nu au putut fi trimise decât pe bucăţi, ceea ce a creat o problemă la primire. Mai mult, au existat şi probleme de compatibilitate între formatele trimise şi cele existente în aparatura de la Colegiul "Murgoci". Până s-au rezolvat toate problemele şi elevii au putut intra la proba de ascultare a durat mai bine de trei ore, timp în care elevii brăileni au aşteptat cu inima la gură începerea probelor. "A fost într-adevăr cea mai obositoare probă de baraj la care am participat până acum şi totul din cauza celor de la minister, care s-au asigurat că petrecem şapte ore la şcoală. Cu toate acestea, a fost un prilej perfect pentru a învăţa să ne descurcăm în momentele critice", spune Monica Verbinţ, elevă în clasa a IX-a.
Aşteptarea îndelungată şi degringolada ministerului şi-au pus amprenta pe lucrările elevilor: niciunul dintre olimpicii brăileni din clasele a X-a şi a XI-a nu au obţinut note peste 9, punctaj necesar pentru accederea în următoarea fază a competiţiei. "Am aşteptat cu nerăbdare barajul să văd cum mă voi descurca. Am finalizat prin a-mi dori să se termine cât mai repede pentru că totul a decurs cum nu se putea mai prost. M-a deranjat foarte mult faptul că am fost nevoiţi să aşteptăm atâtea ore degeaba. Nu îi învinuiesc pe organizatori sau pe cei de la inspectorat, pentru că şi profesorii au aşteptat la fel de mult ca şi noi, ba mai mult, ei au stat şi la corectare. Deja m-am obişnuit ca tot ceea ce este organizat de minister să meargă prost şi să ne simţim bătaia lor de joc. Mă întreb oare cum vor reuşi să se descurce la bacalaureat când nu vor fi doar câte 20 de elevi în fiecare judeţ, ci vor fi cu miile în toată ţara?", declară Doris Leaua, elevă în clasa a XII-a.

Ministerul, vinovat de întârziere

Problema întârzierii subiectelor era cunoscută la IŞJ. Inspectorul şcolar general adjunct Romeo Mocanu a precizat că fişierele audio erau foarte mari şi nu au mai fost trimise în modalitatea obişnuită, ci pe mail. "Pentru această formulă de transmitere a fost nevoie ca fişierele să fie fragmentate. La primire a fost mai greu de pus totul cap la cap. A durat totul şi de aici întârzierea de peste trei ore", a spus Mocanu. Am încercat să aflăm şi de la Ministerul Educaţiei cauza pentru care fişierele au fost trimise aşa, însă, din păcate, până la închiderea ediţiei nu am primit niciun răspuns.

În privinţa modului în care s-a făcut selecţia elevilor pentru faza naţională, inspectorul general adjunct Romeo Mocanu a spus că elevii primesc subiecte în funcţie de nivelul la care se află, sunt notaţi, apoi se face un clasament general şi se califică primii la faza naţională. Ca urmare, Brăila va fi reprezentată de elevi de clasa a IX-a şi a XII-a. "Sunt multe discuţii pro şi contra despre această metodă de selecţie. Eu sunt interesat ca la faza naţională să merg cu cei mai buni elevi, iar de data aceasta la proba de ascultare doi elevi de la clasa a IX-a au luat zece. Această probă a fost cea mai dificilă şi ea a făcut diferenţierea. Avem mari speranţe legate de cei doi elevi de clasa a IX-a", a mai spus inspectorul general adjunct Romeo Mocanu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro