Mergi la conţinutul principal

Bulevardele Brăilei, bântuite de coana Nepăsare

Brăila, un oraș cu statut de municipiu și cu recente aspirații de capitală culturală europeană, lasă mult de dorit la capitolul bulevarde. Cele două mari artere, ce poartă sau au purtat numele unor mari înaintași - Cuza și Carol (mai nou Independenței) sunt la ora actuală imaginea fidelă a unui oraș învechit și bântuit de coana Nepăsare, o arătare cu șuvițe roșii, marca PSD.  Independenței arată decent doar pe jumătate, de la Călărași până la intersecția cu 1 Decembrie, în rest, până la Carantinei, Dumnezeu cu mila... Alei cu asfaltul crăpat în toate direcțiile, bănci rupte, spații verzi garnisite cu buruieni, câte și mai câte. Pentru acest bulevard sunt totuși promisiuni că va fi scos la liman cu ajutorul unui proiect în valoare de 72 de milioane de lei, implementat cu fonduri europene. E un proiect care presupune, printre altele, modernizarea căilor de rulare a tramvaielor, stații de așteptare moderne, cu copertină și sisteme E-Ticketing, piste de biciclete, parcări noi, spații verzi reconfigurate și dotate cu sistem de irigații inteligent, iar cireașa de pe tort, o nouă fântână arteziană, în formă de barcă, plus modernizarea fântânii vechi, de la intersecția bulevardului cu strada Școlilor. Când anume va fi implementat nu știm și nici dacă va fi făcut cum trebuie sau o să ne trezim cu o nouă situație de tot râsul ca în cazul modernizării Esplanadei, când amenajarea a două rampe de acces în loc de trei, așa cum ar fi fost firesc pentru a putea coborî pe faleză, a fost de-a dreptul anapoda și o mare bătaie de joc la adresa brăilenilor invalizi, bătrâni și chiar tineri care își poartă copiii în landouri.

Să sperăm că pe Independenței se va lucra cu simț de răspundere și totul va fi bine și frumos. Rămâne, totuși, întrebarea cum rămâne cu Bulevardul Cuza? Dacă îi mai putem spune bulevard, cu plombele multicolore numite dale, cu bănci puține și acelea în 5 culori spălăcite, capace de canalizare de toate formele. Numai pieton să nu fii pe acest bulevard, unde la tot pasul dai peste gropi uriașe care au mușcat lacom pavajul deja înierbat și năpădit de buruieni crescute de jur împrejurul dalelor, ca un labirint verde... De coșuri de gunoi, nici nu mai zic, abia dacă se văd, dar ce mai contează, când în jungla urbană numită Brăila, în care s-a construit haotic și s-a reabilitat în scârbă, lucrurile se mișcă cu viteza melcului electoral.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro