Mergi la conţinutul principal
Ministrul Dezvoltării admite că situația din Brăila este fără precedent în România

Bazinul olimpic, rușine națională

• inclusiv ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian-Ioan Veștea, aflat luni într-o vizită la Brăila, pentru a se întâlni cu liberalii, admite că n-a mai întâlnit un caz similar • acesta a susținut o conferință de presă alături de președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, în cadrul căreia a vorbit și despre Bazinul Olimpic de Înot • potrivit acestuia, în prezent se lucrează la o expertiză care ar trebui să fie gata în luna octombrie, moment de la care se vor putea actualiza prețurile pentru lucrările care mai trebuiesc făcute la acest obiectiv și organizată o nouă licitație pentru acest obiectiv a cărui construcție a început în 2011

 

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian-Ioan Veștea, a venit luni într-o vizită în județul Brăila pentru a se întâlni cu PNL-iștii. Acesta a susținut o conferință de presă alături de președintele liberalilor brăileni, deputatul Alexandru Popa, în cadrul căreia a bifat mai multe teme importante, printre care și situația problematică și unică în țară a Bazinului Olimpic de Înot, care zace neterminat de mai bine de un an, după ce s-a luat decizia rezilierii contractului cu firma care l-a realizat în procent de 95%.

Ca o paranteză, Popa a emis marți un comunicat de presă pentru a sublinia principalul motiv al vizitei ministrului în Brăila, acela de a se întâlni cu primarii și membrii PNL.

”Am avut bucuria să-l avem alături de noi ieri (n.r. – luni) pe ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian-Ioan Veștea, un prieten al liberalilor brăileni, care s-a aflat în vizită în județul nostru. Domnul ministru a prezentat colegilor liberali câteva informații generale legate de proiectele derulate prin acest minister și oportunitățile de obținere a unor finanțări care ar putea rezolva măcar o parte dintre problemele comunităților. Primarii prezenți la întâlnire au pus întrebări legate de aceste finanțări, au primit lămuriri și date suplimentare care să-i ajute în accesarea unor fonduri prin Ministerul Dezvoltării. De altfel, județul Brăila a primit fonduri importante pentru proiecte finanțate de acest minister, dacă ar fi să amintesc numai cele din ultima perioadă, pentru construirea unor săli de sport în câteva localități, precum și pentru înființarea sau extinderea rețelei de gaze naturale”, a declarat Popa, în cadrul comunicatului de presă emis a doua zi după vizita ministrului.

Revenind la bazin, parlamentarul a ținut să precizeze că a profitat de moment și l-a rugat pe Veștea să acorde în mod deosebit atenție acestui proiect important, rămas neterminat.

 

Se încearcă aducerea indicatorilor tehnico-economici la prețul pieței

În cadrul conferinței de presă, ministrul Dezvoltării a precizat că în momentul de față se află în lucru o nouă evaluare a lucrărilor efectuate la bazin, astfel încât să se stabilească exact ce ar mai fi de făcut. Dar mai important, stabilirea valorii actualizate a lucrărilor necesare, pentru ca mai apoi să poată fi demarată o nouă licitație. Veștea nu s-a ferit să precizeze că situația bazinului olimpic de la Brăila nu mai are precedent la nivelul României, dar și să puncteze că nu înțelege cum de s-a ajuns aici.

”M-am interesat. Am înțeles că este o situație care nu cred că mai are vreun precedent undeva în România. Este un proiect care înțeleg că a început undeva în anul 2011, deci de aproape 12 ani. În anul 2021 a fost reziliat contractul fiindcă societatea respectivă (n.r. - Midanne Invest Grup) – din ce am înțeles eu -, a intrat în faliment. În urma rezilierii acestui contract, colegii mei care sunt la Compania Națională de Investiții (CNI) au derulat mai multe proceduri de achiziție. Valoarea care rămăsese pentru a putea fi contractat acest obiectiv era de aproximativ 8.300.000 lei. Înțeleg că nu a apărut nicio firmă interesată de a finaliza acest proiect. Vedem cu toții că în ultimii doi ani de zile prețurile la materialele de construcție a crescut destul de mult. Probabil a apărut și uzura fizică a unor lucrări care nu au fost foarte bine conservate”, a afirmat Veștea.

Ministrul a punctat că în urma expertizei comandată de CNI, care ar trebui să fie gata undeva în luna octombrie, se va putea organiza mai departe o nouă licitație, în speranța că actualizarea prețurilor va crește interesul societăților de a participa și de a încerca să finalizeze acest proiect.

”În prezent este o expertiză care ne va prezenta o situație a lucrărilor existente la ora actuală. Lucrări care vor putea duce la finalizarea acestui obiectiv. În luna octombrie, din discuțiile avute cu reprezentanții CNI se va finaliza această expertiză și vom avea noi indicatori tehnico-economici. Sperăm ca în urma acestei proceduri să reușim să avem un constructor care să poată finaliza acest obiectiv. Nici eu nu-mi explic. Și eu vin din administrația publică și nu înțeleg cum s-a ajuns ca o perioadă atât de lungă de timp să nu se ia astfel de măsuri. Eu îmi iau angajamentul și cu siguranță când ne vom vedea data viitoare vă voi da date concrete”, a mai adăugat ministrul, cu promisiunea că în luna octombrie va lua legătura personal cu reprezentanții CNI pentru a obține noii indicatori tehnico-economici și eventual pentru a-i prezenta în mod public.

Cât despre un posibil scenariu în care amplasamentul să fie predat autorităților locale pentru a încerca să rezolve situația, Veștea a afirmat că nu ar schimba situația, deoarece procedurile ar fi aceleași.

”Important este în cadrul acestei proceduri pe care o vor derula să avem niște valori reale și niște liste de cantități reale. Acesta este rolul expertizei. De a actualiza. Și lucrările care, spre exemplu, nu au putut fi conservate și au trecut printr-o etapă în care s-au degradat, acum sunt evaluate, urmează ulterior să fie și acestea incluse în lista de investiții”, a mai spus ministrul Dezvoltării.

Reamintim că proiectul bazinului olimpic de înot a fost întocmit de municipalitatea brăileană în 2010, însă timp de cinci ani s-a așteptat o soluție de finanțare. Investiția a fost în cele din urmă cuprinsă într-un acord încheiat între Ministerul Dezvoltării și Ministerului Tineretului și Sportului, semnat pe 20 ianuarie 2015. În luna mai a acelui an au început lucrările. Proiectul a fost stabilit la o valoare de aproximativ 8 milioane de euro, bani de la Ministerul Dezvoltării. Contractul a fost câștigat la licitație de firma “Midanne Invest Grup”, cea care a realizat 95% din construcția bazinului. Totuși, aproape de finalizarea lucrării, au apărut o serie de probleme, iar constructorul a încetinit și apoi stopat ritmul de lucru. În luna august 2021 ministrul Dezvoltării de la vremea aceea, Cseke Attila, ca urmare a unei vizite în teren unde nu a găsit pe nimeni pe șantier, dar și a unui ultimatum privind reluarea lucrărilor, nerespectat de constructor, a demarat procedura de reziliere a contractului. De la momentul respectiv situația a rămas în aer, deoarece nicio firmă nu și-a asumat să încheie lucrările de la bazin.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro