Mergi la conţinutul principal

Bătălia carduri versus cash. Unde vor fi banii noștri

• nici măcar lideri social-democrați și liberali nu sunt de acord cu limitarea cash-ului, susținută de ministrul Boloș • asta în condițiile în care cele mai mari economii ale Europei nu au la această oră nicio limită de plată cu cash • majoritatea liderilor politici arată cu degetul spre bănci, singurele care ar profita de pe urma acestor limitări

 

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat la începutul acestei luni că România va adopta o politică de reducere a plăților cu numerar. El a detaliat că se vor putea face plăți în numerar, dar în limita a 1.000 de lei, restul fiind la card sau tranzacții bancare. Această perspectivă i-a ridicat din nou mingea la fileu lui George Simion, liderul AUR, care a reiterat teoriile conspirației. Cum în ultimii ani lumea a fost bulversată de politicile globaliste care au îngrădit libertățile cetățenești, cel puțin în perioada pandemiei, iată ce simplu se poate umfla artificial un partid.

Culmea, în timp ce România se pregătește să înăsprească masiv condițiile de plată cu bani fizici, în încercarea declarată de a combate piața neagră, cele mai mari economii ale Europei nu au la această oră nicio limită de plată cu cash. Limitarea plăților cu bani lichizi este deocamdată un deziderat al Uniunii Europene, propunerea de politică comună fiind ca limita comunitară unică să fie de aproximativ 10.000 de euro. Comisia nu reușește să convingă însă statele suverane.

Măsurile sunt asumate de coaliția de guvernare PSD - PNL și sunt contestate de partidele de opoziție, dar nici măcar lideri social-democrați sau liberali nu sunt de acord cu aceste decizii care din nou restrâng libertățile cetățenești și profită băncilor. Însuși europarlamentarul Mihai Tudose a subliniat că de principiu este de acord cu astfel de măsuri, dar “nu mă obliga să-mi iau o pâine cu card”. Opoziția a contestat proiectul de lege care restrânge folosirea numerarului la Curtea Constituțională, dar fără succes. Ce zic liderii partidelor de această nouă găselniță, citiți mai jos:

„Dacă mi se strică mașina de spălat, banca nu funcționează și deși eu am economii în buzunar să nu pot să mă duc să îmi iau o mașină de spălat?!”

Președintele PSD Brăila, șeful Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac: ”Din punctul meu de vedere trebuie să rămână la latitudinea fiecăruia de a accepta servicii bancare pe care să le plătească suplimentar sau de a achita cash. Sunt unele lucruri care se pot face, dar eu zic ca trebuia analizată mult mai bine această chestiune. Nu zic că nu ar trebui să fie tranzacționate prin carduri anumite sume de bani, dar trebuie lăsat și cash-ul. Pentru că nu te duci la tarabă la piață să îți iei două kilograme de cartofi să plătești cu cardul! Să spunem că pentru mine, cetățean, ar fi mai simplu, dar cel care vinde trebuie să își ia POS, să își pună la punct o groază de lucruri. E complicat. Trebuie mai mult analizat. Poate fi o măsură, dar să nu îngreuneze mai mult unele aspecte legate de economie. Ok, putem plăti cu cardul și fiind restricționați să facem acest lucru, dar atunci să fie fără comisioane bancare. Totuși eu rămân la ideea că unele lucruri trebuie să le plătim cu cash în continuare. Pentru că nu e normal să mă duc la magazinul de pâine să îmi iau o pâine și să plătesc cu cardul. Dacă mă duc la mămăița din piață care vinde leuștean, mă duc să plătesc cu cardul?! Ea nu are POS. Este un mic producător agricol care lucrează pe cash. Sau mă duc să cumpăr un televizor care costă 3.500 lei. Sunt obligat să plătesc cu cardul, ca să achit și comisioane bancare? Adică prețul televizorului nu va mai fi 3.500 să fie 3.550 lei, nu?! Cum vă spuneam, cred că ar trebui gândită mai bine. Și lăsat un plafon în care și electrocasnicele, anumite chestii care sunt utile în gospodării să poată fi plătite și cu cash. Până la urmă dacă mi se strică mașina de spălat, banca nu funcționează și deși eu am economii în buzunar să nu pot să mă duc să îmi iau o mașină de spălat?! Sunt situații practice din viața de zi cu zi a românilor. Până la urmă suma respectivă este una decentă care reprezintă un salariu sau niște economii pe care omul și le-a făcut în casă”.

 

„Mi se pare o prostie să obligi un om din mediul rural să își vândă un animal, de exemplu, prin virament bancar. Asta nu va exista niciodată!”

Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa: ”Mi se pare o mare prostie. Să fim demagogi să încercăm să înlocuim cash-ul… Nu va putea fi implementată o asemenea soluție în România, pentru simplu fapt că în mediul rural nu prea este posibil. Ce se întâmplă dacă înlocuim cash-ul în mediul rural? Pentru că sunt mulți oameni bătrâni, care săptămânal își fac aprovizionarea pentru întreaga săptămână. Își iau hrana pentru o săptămână, de exemplu. Tranzacționează numai cash. Mi se pare o prostie să obligi un om din mediul rural să își vândă un animal, de exemplu, prin virament bancar. Asta nu va exista niciodată! Cash-ul are rolul lui și nu cred că aceasta este ultima problemă a României ce trebuia rezolvată. Eu nu sunt de acord să mergem în direcția eliminării cash-ului.

În mediul rural se vând animale, se vând diverse produse pentru ca oamenii să își facă rezerve pentru iarnă. Dar eu cred că nici în mediul rural, nici în cel urban nu se poate implementa așa ceva. Vă dau un exemplu și mai bun: dacă un om aflat într-o perioadă a vieții lui vrea să își cumpere alimentele necesare pentru o nuntă sau o pomană trebuie să o facă prin virament bancar?! Să nu mai poată cumpăra decât de 5.000 lei pe zi?! Despre ce Dumnezeu vorbim? Sunt tot felul de situații. Numai dacă ne gândim la astfel de evenimente cum sunt nunțile sau pomenile. Oamenii poate vor să își cumpere lucrurile necesare din mai multe puncte. Automat au nevoie să facă mai multe cheltuieli cash!”

 

„Banii nu vor mai fi în portofelul oamenilor, ci în portofelul băncilor”

Senatorul AUR Andrei Hangan: ”Eliminarea banilor lichizi ne-ar aduce mai aproape de o societate a CONTROLULUI absolut! Practic, printr-o asemenea decizie se prevede ca românilor să li se ia dreptul de a dispune așa cum consideră de banii pe care îi au. Asta înseamnă ca toți banii să fie pe card. Lipsa banilor lichizi înseamnă mai puțină libertate! Printr-un astfel de proiect al PSD-PNL, banii nu vor mai fi în portofelul oamenilor, ci în portofelul băncilor. Vreau să aveți în vedere următorul scenariu: din diverse motive, fie la presiunea guvernului sau a anumitor grupuri de interese, băncile pot suspenda accesul cetățenilor la propriile resurse financiare. Ce se întâmplă atunci cu oamenii? Ce posibilități au ei? Niciuna! Ne opunem oricăror tentative legislative sau administrative de a scoate banii de sub controlul oamenilor, al celor care îi câștigă prin muncă cinstită. Românii trebuie să aibă o paletă cât mai largă de servicii financiar-bancare dintre care să aleagă, însă decizia de a accesa aceste servicii trebuie să rămână la latitudinea lor. O spun încă o dată: orice pas către o societate în care banii lichizi vor fi interziși este un pas către limitarea drepturilor și libertăților cetățenești, este un pas către o societate a controlului absolut. Nu putem fi de acord ca oamenii să piardă controlul asupra propriilor bani!”

 

Limitarea plăților în numerar îngrădește libertatea de a dispune cum vrei de banii tăi”

Președintele interimar al PMP Brăila, consilierul municipal Coman Sarafolean: ”Din punctul meu de vedere plata prin card a fost o evoluție a sistemului de plăți fiind mai comod și mai sigur, dar limitarea plăților în numerar îngrădește libertatea de a dispune cum vrei de banii tăi. Cred că trebuie să avem dreptul de a alege singuri modalitatea de plată”.

 

Țările care nu au limită la cash sau au limite înalte colectează foarte bine și au economie subterană scăzută

Dr. Antoneta Ioniță, președinte Forța Dreptei Brăila: “Stabilirea de către Ciolacu a unor limite foarte mici pentru plățile în numerar nu are justificare științifică, nicăieri în Europa nu mai sunt asemenea limite. De exemplu, în România plafonul va scădea la echivalentul a 200 Euro pentru plățile între comercianți, 400 Euro în cazul în care aceștia cumpără de la magazine cash and carry, iar pentru tranzacții între persoane fizice va scădea la 2000 Euro în 2025, deci practic oamenii nu-și vor mai putea vinde mașinile cu bani cash, ci doar prin bancă. Este evident că motivul invocat de actualii guvernanți este unul fals, întrucât această măsură nu va contribui la scăderea evaziunii fiscale. Țări precum Bulgaria, Estonia și țările occidentale colectează în jur de 95% din TVA generată în economie, în vreme ce România colectează doar 65%. Deci țările care nu au limită la cash sau au limite înalte colectează foarte bine și au economie subterană scăzută.
M
ăsura impunerii acestui prag foarte mic de către actualul guvern va duce la o creștere a costurilor pentru comercianți, deoarece aceștia nu vor mai încasa toți banii, întrucât vor trebui să plătească comisionul respectiv pentru procesatori de plăți. Doar băncile vor avea de câștigat în urma acestei măsuri, iar din acest motiv se poate suspecta că măsura este cu dedicație pentru bănci, astfel încât să compenseze instituirea impozitului de 2% pe cifra de afaceri”.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro