Mergi la conţinutul principal
Cât de bogaţi sau săraci sunt aspiranţii la fotoliile de parlamentari

Averile candidaţilor

• PNL Brăila are pe listele pentru Cameră şi Senat oameni cu averi impresionante: Varga, Minescu şi Cîrligea • nici PSD-ul nu se face de râs cu Niţă sau Rotaru, care, de asemenea, au cu ce se lăuda • din tabăra ALDE se distinge în mod clar Daniela Rădulescu, iar de la PMP tandemul Marioara Nistor - Viorel Botea • în mod evident, listele cu candidaţi ale partidelor mai mici cuprind şi personaje care par că nici nu au după ce bea apă

 

Suntem chemaţi la urne pentru parlamentarele de luna viitoare şi poate o bună parte dintre noi avem foarte clar în minte lista şi partidul cărora le vom acorda votul, dar puţini dintre brăileni au avut poate răbdarea ori curiozitatea să parcurgă declaraţiile de avere ale candidaţilor care se înscriu la startul alegerilor generale. Au făcut însă acest studiu reporterii „Obiectiv”, iar concluziile sunt de-a dreptul spectaculoase: vorbim de conturi, investiţii şi venituri de milioane şi milioane de lei, zeci de case, sute de hectare de teren agricol, maşini, bărci, motociclete, iar cei cu „ştaif” au declarat chiar şi bijuterii şi obiecte de artă în valoare de zeci de mii de euro. Au trecut şi datoriile de la bănci, dar acestea pălesc în comparaţie cu activele financiare completate în actele oficiale. Sunt, ce-i drept, şi candidaţi care pur şi simplu „n-au cu ce”, în sensul că au tras bară la aproape toate capitolele din declaraţia de avere şi care probabil visează la un fotoliu călduţ de parlamentar doar-doar vor ieşi din impasul finaciar autodeclarat.

Vă propunem în cele ce urmează o analiză marca „Obiectiv Vocea Brăilei”, o radiografiere, dacă vreţi, a declaraţiilor de avere şi interese publicate pe portalul Agenţiei Naţionale de Integritate - ANI, cu menţiunea că au fost luaţi în calcul doar candidaţii care ocupă locuri eligibile sau presupus eligibile în listele celor 11 formaţiuni politice care s-au înscris în cursa electorală la Brăila.  

 

Candidaţii „valoroşi” sunt în tabăra liberalilor

Înainte de a intra în miezul problemei, se impune o explicaţie cu privire la criteriul de selecţie în ceea ce-i priveşte pe candidaţii asupra cărora ne-am concentrat atenţia, motivat de faptul că, în total sunt circa 140 de aspiranţi la fotoliile de senatori şi deputaţi. Am considerat că pentru PSD, de exemplu, ar trebui luate în calcul declaraţiile candidaţilor eligibili, adică la Cameră - Mihai Tudose (primul pe listă), Nicu Niţă şi Emilia Meiroşu, iar la Senat Ion Rotaru şi Doiniţa Ciocan. Restul poziţiilor deocamdată neeligibile se „activează” doar în condiţiile în care unul dintre cei de pe primele poziţii decid să se retragă, dintr-un motiv sau altul. Mai departe, pe acelaşi criteriu, la PNL, a fost pusă lupa peste declaraţia Antonetei Ioniţă, dar şi ale lui Vasile Varga şi Bogdan Minescu (candidaţii cu şanse mari pentru un loc de deputat), respectiv Florin Cîrligea şi Gabriela Zullaş (la Senat).

În ce-i priveşte pe candidaţii ALDE, am considerat oportună „scanarea” averilor în cazul lui Gheorghi Obreja – primul pe listă la deputaţi şi a Danielei Rădulescu – următoarea opţiune, deşi, deocamdată, pe loc neeligibil teoretic, iar la Senat în cazul lui Mihai Ruse (prima opţiune din listă) şi a lui Dănuţ Băncilă, de asemenea, varianta de rezervă.

După aceeaşi formulă, am selectat şi candidaţii de la PMP Brăila: la Cameră Marioara Nistor (prima opţiune), urmată de Ionel Adetu, iar la Senat – Cristian Ancuţa şi Viorel Botea.

Pentru celelalte partide, unele cu ceva mai multă notorietate însă mai mici, am selectat primul candidat la Cameră şi primul la Senat, iar în această categorie intră USR, ANR, PRM, PRU, PER, PSR şi UDMR.

Odată lămurite aceste aspecte de ordin „organizatoric”, haideţi să răsfoim actele oficiale semnate de către candidaţi şi înregistrate pe portalul Agenţiei Naţionale de Integritate.

Ca o privire de ansamblu, contrar aşteptărilor, PNL-ul ar avea cei mai „valoroşi” candidaţi când vine vorba de ce au trecut fiecare dintre ei în declaraţii, dar nici social-democraţii nu s-ar face, la o adică, de râs. În rândul liberalilor îi avem pe Minescu, Varga şi Cîrligea care ar fi „vârf de lance”, în timp ce PSD-iştii se „laudă” cu Niţă, Rotaru şi Ciocan. Sincer, nici taberei ALDE n-ar avea de ce să-i fie ruşine pentru că o are pe Daniela Rădulescu, deţinătoarea unei averi de invidiat.

Un pic mai detaliat, social-democraţii brăileni aliniaţi la startul alegerilor de luna viitoare au active financiare însumând vreo 4,7 milioane de lei, 5 apartamente, 7 case de locuit, 3 case de vacanţă, peste 230 hectare de trenuri agricole şi vreo 9 maşini. Per total, cei 5 candidaţi intraţi în vizorul nostru au declarat venituri de circa jumătate de milion de lei, dar şi datorii de 0,8 milioane lei. 

În tabăra liberalilor, activele financiare se cumulează la vreo 2,6 milioane de lei, la care se adaugă 5 apartamente, 7 case de locuit, 4 case de vacanţă şi 3 spaţii comerciale. Nu excelează însă la capitolul bunuri imobile unde sunt doar vreo 12,5 hectare de teren agricol. În schimb, au declarat venituri totale de, atenţie, 4,5 milioane lei şi datorii mult mai mici în comparaţie cu principalii oponenţi, de circa 0,4 milioane lei. 

Şi pentru că am amintit mai devreme şi de ALDE, aici discutăm despre active financiare ceva mai modeste, doar 1,7 milioane lei, venituri de 1,4 milioane şi tot atâtea datorii.

În ce-i priveşte pe PMP-iştii brăileni, aceştia nu se ridică la nivelul averilor acumulate de ceilalţi contracandidaţi, dar chiar şi aşa discutăm de venituri de câteva sute de mii de lei, conturi bancare şi plasamente de zeci de mii de euro, case şi maşini.

 

La PSD, Nicu Niţă e „fruncea”

Fără pretenţia de a stabili o ierarhie clară în funcţie de averile declarate, iată cam cum se „prezintă”, situaţia în tabăra celor de la PSD.

Avem aici pe Nicu Niţă, consilier judeţean cu state vechi, administratorul mai multor afaceri în domeniul agricol sau conex. El şi-a trecut în declaraţie circa 138 de hectare de teren agricol, aproape un hectar de teren intravilan, 3 case de vacanţă, o casă de locuit şi un spaţiu comercial, vreo 3 maşini, dar şi plasamente (însemnând participaţii la capitalul unor societăţi comerciale plus împrumuturi în nume personal) de 3,8 milioane lei. La capitolul venituri a trecut sume totalizând vreo 24.200 lei, din care ponderea cea mai mare o are salariul de director general la una dintre firmele sale. Nu a spus nimic despre eventuale dividende încasate din afacerile sale.

Mai departe, Ion Rotaru are 98 ha de teren agricol şi vreo 3.700 mp de teren intravilan, 4 case de locuit, 1 apartament şi un spaţiu comercial. La capitolul active financiare a menţionat conturi şi plasamente evaluate la circa 460.000 lei. Are o datorie de 154.900 CHF (franci elveţieni) la bancă, dar se laudă cu venituri anuale de circa 140.000 lei, inclusiv veniturile soţiei sale.

Mihai Tudosea raportat venituri anuale de peste 150.000 lei (inclusiv leafa soţiei), un apartament, o colecţie filatelică evaluată de 30.000 euro, conturi bancare în valoare de 100.000 lei şi o datorie către o persoană fizică în cuantum de 5.000 euro.

Doiniţa Ciocan, actualul viceprimar al municipiului, a declarat în schimb 2 apartamente, 4 maşini, plasamente de peste 115.000 lei şi venituri anuale de circa 92.000 lei, împreună cu soţul. A trecut şi o datorie de 30.000 euro scadentă în 2019.

În fine, Emilia Meiroşu, a treia propunere a PSD pe lista de la Cameră, a menţionat un apartament, o maşină, peste 78.000 lei în conturi, zero datorii şi venituri anuale, împreună cu soţul, de circa 95.000 lei.

 

Minescu, Varga şi Cîrligea, averi de milioane

Dacă trecem în tabăra liberalilor brăileni, în mod evident se distinge automat trio-ul Varga – Minescu – Cîrligea, unul mai avut ca altul. Iată şi de ce spunem asta.

Începem cu „veteranul” Vasile Varga, aflat acum la finalul primului său mandat de deputat: declaraţia acestuia de avere cuprinde mai multe terenuri intravilane pe care familia acestuia le are în proprietate (aproape 5.190 mp), o casă de vacanţă, o casă de locuit, un spaţiu comercial, bijuterii în valoare de 68.000 euro, obiecte de artă evaluate la 13.000 euro, conturi şi depozite bancare în valoare de aproximativ 837.000 lei, zero datorii şi puţin peste 1,9 milioane lei – venituri anuale (evident grosul banilor provenind din serviciile notariale prestate). Ca o notă aparte, Varga a trecut faptul că a împrumutat organizaţia locală a PNL cu 45.000 lei, dar dacă va recupera vreodată sau nu aceşti bani, asta este o altă poveste.

Doctorul cardiolog Bogdan Minescu, locul 2 la Cameră, are şi el o avere de invidiat: 12,5 hectare de teren agricol, 1.981 mp de teren intravilan, 2 apartamente, 3 case de locuit, o casă de vacanţă, un spaţiu comercial, 3 maşini, bijuterii în valoare de 22.000 euro, plus o colecţie numismatică evaluată la 100.000 euro, conturi şi depozite bancare de circa 1,2 milioane lei şi venituri consistente însemnând circa 0,8 milioane lei anual.

Omul de afaceri Florin Cîrligea, patronul „Comision Trade”, are şi el câteva mii de metri pătraţi de teren intra şi extravilan, 2 apartamente, 2 case de locuit şi 2 case de vacanţă, bijuterii evaluate la 20.000 euro, şi venituri, în principal din dividendele generate de afacerea „Comision Trade”, ce depăşesc 1,7 milioane lei.

Gabriela Zullaş în schimb, opţiunea 2 a PNL Brăila la Senat, trage mult în jos acest bilanţ al averilor: are un singur apartament, fără terenuri, fără maşini, fără bani în cont şi venituri anuale de 32.000 lei.   

 

«Radiografia» averilor candidaţilor ALDE

Gheorghi Obreja, primul pe lista ALDE Brăila în cursa pentru Parlamentul României nu excelează la capitolul terenuri şi case, însă nu stă deloc rău la capitolul venituri. Familia Obreja câştigă în total peste 97.000 lei anual, prin SC OBIOBRA SRL, unde atât candidatul, ALDE, cât şi soţia şi fiul acestuia ocupă poziţia de director. Curios este faptul că Gheorghi Obreja nu a trecut în declaraţia de interese această firmă, care are în derulare contracte pe bani publici. Ca să vă faceţi o idee, în urma verificării informaţiilor în SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice) privind atribuirile către „Obiobra” a reieşit că firma respectivă a câştigat anul acesta 4 contracte: primul, atribuit în data de 20 mai, în valoare de 0,787 milioane lei, fără TVA, cu UAT Făurei, al doilea (27 august), în valoare de 0,736 milioane lei, fără TVA, cu UAT Stăncuţa, al treilea, (28 septembrie), în valoare de 14.952 lei, fără TVA, cu Regia Naţională a Pădurilor şi, în fine, cel mai mare ca valoare (0,861 milioane lei, fără TVA), dar ultimul ca dată a atribuirii (5 octombrie) este cel privind amenajarea unui centru rezidenţial pentru persoane vârstnice la Racoviţa. 

În ciuda faptului că poziţia pe lista ALDE a Danielei Rădulescu nu este una tocmai eligibilă, fiind a doua după Obreja la Cameră, aceasta ridică ştacheta atunci când vine vorba de avere.

Consilierul municipal, are împreună cu soţul său, 10 terenuri intravilane, 2 terenuri agricole, precum şi o mică pădure. Rădulescu are 2 spaţii comerciale, 2 case, o şalupă şi active financiare care se ridică în total la 1.159.728 lei. La toate acestea se adaugă venituri anuale alături de soţul său de 1.185.115 lei, dar şi o datorie de 109.118 euro.

Prima opţiune ALDE Brăila la Senat, fostul primar (PSD) al comunei Măxineni, Mihai Ruse are un teren intravilan, două terenuri agricole, o păşune, un apartament, o casă, chiar şi un grajd, trecute în declaraţia de avere. Interesant de precizat este faptul că Ruse are 3 credite bancare în valoare 63.000 lei, dar şi venituri de peste 116.000 lei. Următorul pe lista senatorilor, Dănuţ Băncilă nu stă foarte bine în ceea ce priveşte veniturile, având trecut în declaraţia de avere doar un salariu de 12.000 lei, alături de cel de 24.000 lei al soţiei, precum şi o datorie de 48.000 euro ca urmare a unui credit făcut la BCR. Cu toate acestea, candidatul ALDE are 3 maşini: 1 Volkswagen, o Skoda şi un Ford, o casă şi un teren.

 

Avuţiile popularilor

Candidatul nr. 1 la Camera Deputaţilor din partea PMP Brăila, actualul deputat Marioara Nistor a investit foarte mult în bunuri imobile. Deşi nu are terenuri, Nistor a trecut în declaraţia de avere că deţine o casă în municipiu de 600 mp, dar şi una de vacanţă în Lepşa, judeţul Vrancea. Deputatul se mai laudă cu bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 25.000 euro achiziţionate în intervalul 1978 - 2012. La capitolul venituri, aceasta a trecut indemnizaţia de parlamentar de 59.400 lei, dar şi un comision obţinut dintr-un contract de intermediere de către soţul său, de 60.000 euro.

Consilierul judeţean Ionel Adetu nu stă prea bine la capitolul datorii, acesta având un credit la CEC de 237.000 lei. Chiar şi aşa, alături de soţie, anul trecut, PMP-istul a câştigat 115.260 lei.

„Vârful de lance” la Senat al popularilor brăileni, Cristian Ancuţa are o declaraţie de avere extrem de succintă. Fostul consilier nu deţine terenuri, case, maşini şi nici nu are bani în conturi. În schimb, are o datorie de 40.000 lei la BRD cu data scadentă în 2017 şi un venit anual de 46.000 lei.

Interesant este că în ciuda profesiei sale, profesorul Viorel Botea a avut ce completa în declaraţia sa de avere. Al doilea pe lista de senatori a PMP Brăila, se laudă cu 1 teren agricol şi un altul intravilan, 4 case de locuit, dintre care una în capitală, 3 maşini (Dacia 1310, Lada 112 şi Suzuki), dar şi 2 depozite bancare destul de consistente, în valoare totală de 90.000 lei. Pe lângă acestea, Botea mai notează 94.700 lei bani proveniţi din salariul său de profesor şi al soţiei sale, de asemenea cadru didactic.

 

Averi modeste la USR şi ANR Brăila

Dacă aruncăm o privire peste declaraţia de avere a primului candidat de pe lista USR Brăila la Cameră, Cătălin Stancu, putem observa că acesta are acţiuni, părţi sociale şi împrumuturi în valoare totală de aproape 1,6 milioane de lei, însă niciun fel de venit. Stancu se mai laudă cu 2 ceasuri de 2.500 euro, precum şi cu un teren intravilan de 1430 mp. De cealaltă parte, Leonard Oprea, de altfel singurul candidat pe lista USR Brăila pentru Senat, nu are trecut în declaraţia de avere decât un venit anual de 7.700 lei.

În ceea ce îi priveşte pe ANR-işti, Marian Ghionu, opţiunea nr. 1 pe lista partidului lui Marian Munteanu la Camera Deputaţilor, are două apartamente şi se poate lăuda cu un depozit bancar de aproape 50.000 euro, dar şi cu 50.000 lei câştigaţi ca urmare a vânzării unui teren. Ghionu mai notează şi venituri cumulate, alături de soţia sa de 17.796 lei.

Ceva mai bine la capitolul avere stă Marcel Cucu, opţiunea ANR Brăila pentru Senat. Acesta are 3 terenuri agricole, dintre care unul în Râşnov, judeţul Braşov, două case, un apartament şi venituri consistente alături de soţia sa. În total peste 57.000 lei, însă şi o datorie la BCR de 47.000 lei.

 

Cei mai săraci candidaţi

În ceea ce priveşte candidaţii partidelor PRM şi PRU, putem spune că aceştia nu excelează la capitolul avere, comparându-i cu cei de la partidele cu mai multă notorietate. Însă cei mai puţin avuţi par aspiranţii la fotoliile parlamentare din partea PSR, şi PER şi UDMR. De exemplu, Ion Mărgineanu, prima opţiune a PSR pentru Senat nu a menţionat în declaraţia de avere decât un apartament şi o pensie de 8.000 lei. Fostul consilier municipal, Cosmin Păvăloiu, nr. 1 la Camera deputaţilor din partea ecologiştilor brăileni nu are casă, teren, dar se plimbă cu un BMW din 2010. Acesta a avut anul trecut doar venitul de 8.500 lei din activitatea în CLM. De asemenea, Krisztian Tamas Ilyes primul pe lista UDMR la Cameră, bifează în declaraţia de avere doar un venit de 900 lei - cercetător.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro