Mergi la conţinutul principal

Averea şi afacerile lui Nicu Niţă

• al doilea candidat de pe lista PSD Brăila pentru Camera Deputaţilor, Nicu Niţă , se jură că nu a avut niciodată afaceri cu statul şi că toată agoniseala sa se datorează activităţilor din domeniul privat • consilierul judeţean susţine că adăpostul pentru câini de la Unirea, pentru care încasează 5.000 lei lunar din partea Primăriei, ar fi singura „afacere” de acest gen • cât despre acţiunile de deszăpezire anuale din municipiu, Niţă bagă la înaintare RER şi spune că e treaba societăţii în privinţa gestionării banilor primiţi de la municipalitate • pentru terenul închiriat de la Primărie în Chercea, care „zace” nefolosit de mai bine de 7 ani, acum, pesedistul promite un minimarket de cartier, „cancer” pentru magazinele deja existente în zonă

 

„Nu am avut niciodată afaceri cu statul!”, susţine tare şi răspicat Nicu Niţă, unul dintre cei mai controversaţi candidaţi ai Brăilei pentru Parlamentul României. Consilier judeţean la al doilea mandat, acesta ocupă poziţia a doua (un loc eligibil) pe lista PSD Brăila pentru Camera Deputaţilor. Social-democratul a fost de acord să răspundă întrebărilor redactorilor „Obiectiv - Vocea Brăilei” în privinţa afacerilor sale, idee sugerată, recent, de consilierul judeţean PNL Dănuţ Lungu, la care au achiesat şi alţi candidaţi la alegerile Parlamentare, astfel încât electoratul brăilean să îşi poată face o idee cât mai clară despre cei pe care urmează să îi voteze pe 11 decembrie.

Pe scurt, adăpostul de câini de la Unirea, de unde încasează o chirie lunară frumuşică din partea municipalităţii, este singura activitate pe care Niţă o consideră „un soi de afacere cu statul”. Însă pentru maşinile inscripţionate cu însemnele firmelor sale care mişună iarnă de iarnă pe străzile oraşului la deszăpeziri sau pentru terenul pe care CLM i l-a închiriat în Chercea acum mai bine de 7 ani în ideea a realiza un proiect în folosul comunităţii, acesta a susţinut că în niciun caz nu le consideră afaceri cu statul şi a insistat să vină cu explicaţii. Interesant de precizat în legătură cu terenul de la „Măgarul Tăvălit”, pentru care Niţă plăteşte lunar o chirie modică municipalităţii, este că PSD-istul pare să îşi fi schimbat planurile privind realizarea unei grădiniţe sau a unei pieţe de legume-fructe acolo, aşa cum anunţase în trecut. Mai nou, vrea să înfiinţeze un soi de minimarket de cartier, în parteneriat cu o firmă particulară, idee ce pare profitabilă pentru afacerist, însă deloc atractivă pentru cei care deja deţin chioşcuri alimentare în zona respectivă. Informaţi despre demersul candidatului, oamenii s-au plâns că vor fi „condamnaţi” la o „moarte lentă”, dar sigură.

Astfel, mergând pe ideea divulgării posibilelor afaceri cu statul derulate de candidaţii înscrişi la alegerile Parlamentare din 11 decembrie, redactorii noştri au luat la puricat, de această dată, declaraţiile de avere şi de interese din ultimii ani ale lui Niţă. Vă invităm să lecturaţi în cele ce urmează, o analiză marca „Obiectiv - Vocea Brăilei”.

 

Averea în ascensiune a lui Nicu Niţă

Fără îndoială, Nicu Niţă este cunoscut brăilenilor mai mult ca patron al societăţii “Brainiţă” şi afacerist în domeniul agricol. Jurist de profesie, PSD-istul este consilier judeţean la al doilea mandat. De asemenea, Niţă este şi prim-vicepreşedintele Federaţiei Române de Motociclism, iar începând cu luna septembrie, a devenit şi şeful Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Brăila. Este de notorietate că acesta a ajutat înainte de 2012 în campaniile electorale mai toate partidele, în special PSD unde s-a şi aciuat în cele din urmă. La alegerile locale din 2008 Niţă a candidat la funcţia de primar, însă în turul II a decis să îl sprijine pe social-democratul Aurel Simionescu. Niţă s-a hotărât să ţintească acum către un fotoliu călduţ în Camera Deputaţilor, fiind al doilea pe lista propusă de PSD Brăila pentru Parlament.

Dar să vedem cum stă la capitolul avere afaceristul brăilean. În 2009 Nicu Niţă deţinea, conform Registrului Comerţului, 3 societăţi comerciale, însă una dintre acestea, TAXI INTERNAŢIONAL PERSOANE MĂRFURI BRAI NIŢĂ SRL a fost radiată, data ultimei înregistrări în RC fiind 13 decembrie 2006. Niţă era la vremea respectivă asociat cu fiica sa, Mihaela Petre, care deţine 1% din acţiuni, la firma “MICOS TRADE” SRL Brăila, firmă cu principal obiect de activitate: cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase, la fel ca cealaltă firmă deţinută de Niţă - “AGROTON LEG SRL”.

Trebuie precizat că atunci când a candidat pentru funcţia de consilier judeţean al PSD, în 2012, Nicu Niţă nu stătea deloc rău la capitolul avere, în ciuda investiţiei uriaşe făcute în urmă cu 4 ani pentru campania electorală de la alegerile locale, când a aspirat la fotoliul de primar al municipiului. Mai exact, Niţă conducea detaşat topul averilor candidaţilor la CJ Brăila, în special zona legată de bunuri imobiliare. Acesta îşi trecuse la vremea aceea, în declaraţia de avere, nu mai puţin de şapte terenuri, dintre care cinci, în suprafaţă totală de aproape 12.500 mp, în intravilan, unul de 1.483 mp în  Predeal, plus încă circa 157 ha teren agricol la Unirea. Niţă adăpostea în propriile garaje două autoturisme, un Ford şi un Peugeot şi se lăuda cu şase imobile: două case de locuit în municipiu, un spaţiu comercial de 10.552 mp şi trei case de vacanţă, la Eforie Nord, Predeal şi Unirea. PSD-istul nota acţiuni la 3 societăţi comerciale (SC Micos Trade SRL, SC Agroton Leg SRL şi SC Brai-Niţă SRL), în valoare totală de 10.300 lei şi un venit sigur anual de aproximativ 40.000 lei din salariul de director şi 9.000 lei din închirierea spaţiului de pe Şoseaua Râmnicu Sărat.

Trebuie punctat că averea lui Niţă a crescut în cei 4 ani de mandat ce au urmat alegerilor locale din 2012. Mai exact, în 2013 acesta nota în declaraţia de avere că a mai cumpărat teren agricol în comunele Unirea şi Tichileşti, adăugând astfel încă 253.000 mp la palmares. În acelaşi an consilierul judeţean şi-a mai cumpărat şi un Mercedes Benz nou-nouţ.

În decursul celor 4 ani de mandat în CJ Brăila, Niţă a jonglat cu o parte din terenul deţinut. Astfel, în 2013 a scăpat de 1.000 mp teren intravilan contra sumei de 145.000 lei, în 2014 a vândut 265.000 mp teren agricol câştigând 1.017.800 lei iar în 2015 alţi 179.600 mp pentru suma de 368.000 lei. Chiar şi aşa, averea lui Niţă a crescut exponenţial în tot acest timp, atingându-şi apogeul în 2014, când pe lângă cele 7 terenuri, 6 case, 3 maşini, dar şi o datorie la Reiffeisen Bank de 46.759 lei cu data scadentă în 2019, Niţă a înregistrat un venit total anual de 5.996.590 lei din salariul de director la SC Agroton Leg, plus valoarea estimată a părţilor sociale la cele 3 societăţi, împrumuturile acordate în nume personal către propriile firme, bani obţinuţi din arendă, chirii şi într-un final, indemnizaţia de consilier judeţean. Social-democratul s-a menţinut în privinţa avuţiei şi în următorul an, dacă ne luăm după ultima sa declaraţie de avere în calitate de consilier judeţean pe mandatul 2012 - 2016. Practic, în documentul respectiv, Niţă a notat un venit total anual de 148.000 lei din salariul de director, un contract de închiriere şi de arendă, câştiguri ca producător agricol, dar şi din activităţile susţinute în CJ (indemnizaţie de consilier, remuneraţie ca membru AGA la CUP Dunărea). La toate acestea se adaugă, bineînţeles, banii obţinuţi din terenul vândut, activele financiare, ajungându-se la un total de peste 4.400.000 lei.

 

Cum stă cu banii în 2016, candidatul la Camera Deputaţilor, Nicu Niţă

În cadrul celei mai recente declaraţii de avere, în calitate de candidat la alegerile Parlamentare din 11 decembrie, pentru un fotoliu de deputat, Nicu Niţă a notat că deţine circa 138 de hectare de teren agricol, aproape un hectar de teren intravilan. De asemenea, acesta încă mai are cele 3 case de vacanţă (în Eforie Nord, Predeal şi Unirea), două case de locuit, spaţiul comercial din municipiu, precum şi cele 3 maşini (Ford, Peugeot şi Mercedes Benz), dar şi plasamente (însemnând participaţii la capitalul unor societăţi comerciale plus împrumuturi în nume personal) în valoare totală estimată la 3,8 milioane lei. Interesant este că Niţă şi-a prelungit creditul luat la Raiffeisen Bank SA în luna aprilie, ajungând la valoarea de 70.000 lei, cu data scadentă în 2021. La capitolul venituri a trecut sume totalizând vreo 24.200 lei, din care ponderea cea mai mare o are salariul de director general la una dintre firmele sale. Chiar şi aşa, Niţă, nu a spus nimic despre eventuale dividende încasate din afacerile sale.

Ar mai fi de punctat şi că din 2012 până în prezent, în toate declaraţiile sale de interese, PSD-istul a notat faptul că este asociat la mai multe societăţi comerciale, sumele încasate de pe urma acestora, precum şi funcţiile deţinute la partid de-a lungul timpului (membru în Consiliul Municipal al PSD în 2012, apoi în Biroul Permanent al partidului). Chiar şi aşa, capitolul privitor la contracte încheiate cu societăţi comerciale cu capital de stat sau unde statul este acţionar majoritar/minoritar, a rămas întotdeauna necompletat.

 

Afacerile lui Niţă: Terenul de la „Măgarul Tăvălit”

Pe lângă activităţile sale din domeniul agriculturii, omul de afaceri brăilean „şi-a băgat coada” şi îl alte domenii. Amintim că, înainte cu câţiva ani de a deveni consilier judeţean, Niţă a făcut o afacere de milioane de euro, la propriu, vânzând către compania “RED” terenul pe care a fost construit complexul comercial “Armonia”. De asemenea, în 2009 acesta a reuşit să intre în posesia unui teren de 2.500 mp în Chercea, de la „Măgarul Tăvălit”. Niţă s-a zbătut încă din 2007 să obţină bucata de teren respectivă, situată pe str. Magaziilor colţ cu Şos. Focşani, din simplul motiv că era proprietarul câtorva dărăpănături care se aflau pe acea suprafaţă. Astfel, în 2009, CLM Brăila sub „bagheta” fostului primar Aurel Simionescu, a votat aproape în unanimitate pentru concesionarea directă a terenului către firma SC “Brai-Niţă” SRL Brăila, asta însă, după 4 - 5 încercări eşuate. Conform proiectului cu pricina, Niţă avea de plătit o redevenţă lunară de 0,4 lei/mp, timp de 49 de ani. Mai precis, pentru utilizarea celor peste 2.500 de metri pătraţi, municipalitatea încasează lunar de la Niţă o sumă modică. La vremea aceea se ridica undeva la 1.000 lei. De asemenea, întregul teren a fost evaluat atunci la 81.444 lei, la un preţ de vânzare 32,18 lei/mp.

Consilierul judeţean a afirmat de-a lungul timpului că a dorit terenul pentru a realiza acolo o grădiniţă cu toate facilităţile, însă ulterior şi-a schimbat opinia şi a afirmat că în urma consultării brăilenilor, va realiza o piaţă de legume - fructe. Însă, promisiunile s-au împotmolit undeva pe traseu şi au rămas doar cuvinte aruncate în vânt, deşi Niţă a obţinut terenul din partea municipalităţii sub angajamentul că va realiza ceva în folosul comunităţii. Singura realizare concretă este legată de faptul că spaţiul respectiv a fost curăţat de gunoaie. Chiar şi aşa, odată împrejmuit cu un gard, au apărut şi problemele în timpul campaniilor electorale, deoarece întâmplător sau nu, acolo sălăşluieşte un panou electoral, astfel că mai mulţi candidaţi s-au plâns că n-au acces pentru a-şi lipi afişele. Ultima sesizare de acest gen a fost făcută, recent, de Cătălin Stancu, candidat USR la Camera Deputaţilor.

Întrebat de redactorii „Obiectiv - Vocea Brăilei” în legătură cu terenul din Chercea, Niţă şi-a exprimat părerea de rău că nu a putut realiza grădiniţa pe care o avea în plan, însă a precizat că nu a renunţat la ideea de a face ceva în domeniul comerţului acolo.

„Terenul din Chercea este privat. A fost dat de pe timpul primarului Anton Lungu. Acolo mi-am început afacerile în anii '90. Acolo am în perspectivă să fac ceva tot comercial. Sunt în tratative, anul care vine se rezolvă. Într-adevăr am făcut studiu pentru o grădiniţă, apoi şi pentru o piaţă. Este adevărat că am declarat că voi face o grădiniţă, dar am făcut studiu de piaţă şi de fezabilitate şi am constatat că nu se merită o investiţie pentru o grădiniţă. Cu toate că mi-ar fi convenit foarte mult, pentru că eu aveam pregătit un program, urma să duc copiii cu instructori, să îi aduc şi să îi predau părinţilor. Aveam o chestie foarte bună. Acum aş vrea să fac ceva tot pe comerţ. Dar nu piaţă, pentru că aţi văzut, nu merge niciuna în zona noastră. Aş vrea magazine mai mici, de cartier, în parteneriat cu o firmă privată”, a declarat Niţă. Cât despre chiria pe care o plăteşte municipalităţii, acesta nu a putut preciza cu exactitate suma lunară, motivând că aceasta se modifică în baza unei formule de calcul. „În fiecare lună creşte cu 2 - 3 lei. Nu ştiu să vă spun acum exact cât este. Nu e un preţ fix. Dar de atâţia ani am plătit fără probleme la stat”, a adăugat PSD-istul.

 

Adăpostul de câini de la Unirea

Tot în zona chiriilor favorabile pentru Nicu Niţă se poate număra şi adăpostul pentru câini de la Unirea, pentru care municipalitatea plăteşte lunar o sumă considerabilă în contul afaceristului. Mai exact, în 2010, PSD-istul a prins o parte din „chifteaua aruncată” de către cei din administraţie către Vasile Horez, care a primit ok-ul la vremea respectivă pentru gestionarea în continuare a problemei câinilor comunitari. Atunci, SUP AGL a mai închiriat încă un spaţiu, pentru a-l folosi la adăpostirea câinilor, dar şi pentru alte animale abandonate pe domeniul public, cum ar fi cabaline, ovine ori alte specii, aflat cam la 20 kilometri de municipiu, mai exact lângă comuna Unirea. O hală de circa 500 metri pătraţi a fostului CAP Unirea, ce aparţinea firmei “Micos Trade” SRL, a lui Niţă. Acesta declara la vremea respectivă că încasează lunar pentru chiria halei respective suma de 4.000 lei (40 milioane de lei vechi). În prezent, Niţă a punctat că primeşte lunar din partea administraţiei brăilene 5.000 lei pentru acel adăpost, pe care îl consideră, de altfel, singura sa „afacere cu statul”.

„Eu n-am avut afaceri cu statul. Am avut afaceri doar cu unităţile private. Punct. Ca afaceri cu Primăria a fost doar închirierea pentru adăpostul de câini de la Unirea, contra sumei de 5.000 lei pe lună. Atât. Vorbim despre închirierea unui grajd până la urmă. În rest, eu nu am afaceri cu statul”, a ţinut să puncteze Niţă.

 

Deszăpezirea oraşului

O altă afacere profitabilă pentru Niţă a fost cea legată de acţiunile de deszăpezire din municipiu pe care utilajele deţinute de firmele sale le-au prestat în ultimii ani. Mai exact, după cum se ştie, banii municipalităţii pentru acţiunile de deszăpezire în oraşul Brăila se împart la cei trei operatori de salubritate - RER, “Braicata” şi “Eco”, însă fiecare dintre aceştia apelează la terţi pentru utilaje pe care le subînchiriază. Multe dintre aceste firme selectate activează în domeniul agricol sau în construcţii. Prin urmare, pe lista firmelor colaboratoare cu RER în ultimii ani, s-au regăsit şi cele ale lui Niţă: “Micos Trade” şi “Agroton Leg”.

În prezent, afaceristul susţine că încă nu ştie dacă va mai participa în vreun fel la acţiunile de deszăpezire din această iarnă.

„Sincer, nu ştiu să vă dau un răspuns acum dacă maşinile vor mai acţiona la deszăpezirile din iarna asta. O să trebuiască să fac contract cu RER. În niciun caz cu ECO. Dar nu ştiu să vă spun în clipa asta. Dar când vorbeşte lumea că am afaceri cu Primăria la deszăpezire e fals. Eu nu am afaceri cu statul. Am cu RER. E unitate privată, sunt două chestii distincte. Să vă spun ceva: în Brăila sunt vreo 290 de societăţi care sunt închiriate. Dar eu de ani de zile am închiriat doar la unităţi private. N-am nicio treabă. Eu încasez banii de la o unitate privată, nicidecum de la stat. Dacă unitatea privată ia banii de la stat, întrebaţi acolo ce şi cum. Dar se rezolvă. Într-un an de zile nu o să mai auziţi de societăţi private la deszăpezire”, a conchis Niţă, făcând referire la intenţia municipalităţii de a realiza un serviciu propriu de gestionare a acţiunilor de deszăpezire.

 

Minimarket-ul lui Niţă şi „moartea” chioşcurilor din zona «Măgarul Tăvălit»

Pentru a vedea ce părere au brăilenii care deţin deja chioşcuri în zona vizată de candidatul PSD Brăila pentru Parlament, Nicu Niţă, în vederea realizării unui minimarket de cartier, o echipă a cotidianului „Obiectiv - Vocea Brăilei” a mers la faţa locului şi a stat de vorbă cu câţiva patroni şi angajaţi ai magazinelor alimentare. Dacă angajaţii nu s-au arătat extrem de interesaţi de subiect, nu acelaşi lucru se poate spune despre cei care şi-au dezvoltat o mică afacere în domeniu, în cartierul Chercea.

„Nu mi se pare corect, pentru că dânsul are şi alte afaceri. Noi ce facem aici în cartier? Păi, ne dă în cap? Noi nu trebuie să trăim? Sunt multe magazine alimentare în zonă. Nu mi se pare corect. Anul trecut aici au venit oamenii cu struguri, cu fructe, anul ăsta nu a mai vrut să îi lase. A trebuit să se ducă lumea tocmai la oborul de animale. Dar noi toţi de aici mâncam de pe urma acelor oameni”, s-a plâns unul dintre proprietarii magazinelor alimentare, aflate în imediata apropiere a terenului închiriat de Nicu Niţă.

Punctăm că într-un simplu ocol al cartierului, redactorii „Obiectiv” au numărat peste 6 magazine şi chioşcuri de cartier cu profil alimentar, 3 dintre ele chiar în imediata apropiere a terenului PSD-istului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro