Mergi la conţinutul principal

Atacul criminalilor de la ţară

Satul brăilean, o pată sângerie pe harta infracţională a judeţului nostru. Zona rurală este tot mai des scena unor crime cutremurătoare ori a unor acte de o violenţă greu de înţeles, victime predilecte fiind bătrânii, în general, şi femeile lipsite de apărare. Drept dovadă, în 2015, în Brăila cele mai multe infracţiuni de omor au fost înregistrate în zona rurală. Crima de la Gradiştea este de departe un caz revoltător, scris cu sânge în topul infracţional al judeţului. Iar suspecţii sunt încă liberi. Dacă la ţară predomină infracţiunile cu violenţă, furturile de animale sau înşelăciunile, în municipiu "campioni" sunt hoţii din autoturisme sau din locuinţe. Poliţiştii mai au de furcă şi cu găştile de cartier. Vă propunem în cele ce urmează o analiză marca "Obiectiv Vocea Brăilei", radiografie a fenomenului infracţional în judeţul nostru.

După cum reiese din statistica Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, zona rurală este marcată de fapte de o gravitate extremă: indivizi care intră peste bătrâne în casă, le violează şi le iau viaţa - cum a fost la Gura Călmăţui -, sau se năpustesc asupra unor localnice ca să le fure banii - cazul crimei de la Gradiştea -, ori cei care aplică lovituri mortale, la nervi, prietenilor de pahar. Anul trecut, de exemplu, poliţiştii brăileni au avut pe listă cinci infracţiuni de omor, dintre care două în mediul urban şi trei în rural. În 2015, în schimb, numai în primele nouă luni, au fost opt omoruri, doar unul în mediul urban. Şi lovirile sau alte violenţe au fost la ordinea zilei, atât în judeţ cât şi în municipiu, observându-se anul acesta şi o expansiune a fenomenului. Mai precis, dacă în 2014 au fost 1.771 astfel de infracţiuni, în primele trei trimestre ale lui 2015 s-au înregistrat 1.807 bătăi, mai mult de jumătate în mediul rural, respectiv 1.026 de infracţiuni cu violenţă.
Un alt capitol infracţional îl reprezintă violurile, care au înregistrat, totuşi, o scădere anul acesta: în perioada de referinţă au fost 27 de astfel de fapte penale, din care 18 în mediul rural. Cu titlu de comparaţie, pe întreg anul 2014 au fost 38 de violuri.

Ţinta hoţilor din municipiu: locuinţele şi maşinile

Aceleaşi date statistice arată clar că municipiul are o problemă cu furturile din autoturisme şi distrugerile. Anul acesta au fost în total 2.235 de furturi, 1.171 fiind în mediul urban. Cele mai numeroase au fost furturile din locuinţă, 414 anul acesta şi 415 anul trecut. Dacă la ţară predomină furturile de animale sau de produse agricole, la oraş maşinile sunt cele vizate de hoţi. De la începutul anului au fost 126 de astfel de incidente, iar pe întreg anul 2014 au fost înregistrate 200. După cum explică poliţiştii brăileni, locurile preferate de hoţii din maşini sunt în zona centrului vechi, dar şi în Vidin - Pod Brăiliţa. De altfel, în zona podului, recent, indivizi rămaşi încă necunoscuţi au distrus şase maşini: au rupt oglinzile, au spart luneta unei "Toyota" cu cărămizi şi au lovit cu picioarele . Numai la una dintre maşini paguba a fost de peste 6.000 lei.
Un alt fenomen înregistrat anul acesta vizează cazurile de distrugere prin incendiere, indivizi furioşi pe vecini sau rude luând decizia de a da foc maşinilor sau caselor acestora. La infracţiunea de distrugere cu intenţie au fost şapte fapte în 2014, din care două au fost incendieri de autoturisme. Anul acesta avem deja opt astfel de infracţiuni, trei în mediul urban şi cinci în rural.
Discutând despre furturi de produse agricole, aşa cum era de aşteptat, astfel de infracţiuni predomină la ţară: au fost 114 anul trecut şi 92 de la începutul lui 2015, 81 fiind în mediul rural. La furturi de animale, tot localităţile din judeţ sunt fruntaşe: în 2014 au fost înregistrate 94 de astfel de infracţiuni (82 în rural), iar în acest an, în 9 luni, au fost 82 furturi de animale - 72 în rural.

Ucigaşii

Revenind la categoria "crime" este de notorietate cazul cutremurător înregistrat la începutul anului în localitatea Gradiştea. Cazul a atras atenţia întrucât cei patru suspecţi de crimă (Mocanu Ionuţ, Mocanu Marcel, Baboi Radu şi Mocanu Valentin Ciprian) au fost eliberaţi din arest, asta deşi, iniţial, şi-au recunoscut fapta. În seara de 23 februarie, ei ar fi ucis-o pe Marcela Stoian, pentru a-i fura banii. Au fost identificaţi, cu ajutorul câinelui de urmă, care s-a oprit direct la domiciliul lor. Instanţa a emis mandat de arestare, însă în luna iunie s-a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor cu cea a controlului judiciar. În continuare se aşteaptă rezultatele porbelor ADN, care vor arăta clar cine sunt criminalii. Până atunci, în localitatea Gradiştea atmosfera a fost şi se menţine tensionată, mai ales că soţul femeii ucise a ameninţat în mai multe rânduri că îşi va face singur dreptate.
Un alt caz care a şocat opinia publică este cel de la Gura Călmăţui: în luna iunie, o octogenară a fost violată şi apoi ucisă de un individ care mai avea la activ alte crime. Anchetatorii au stabilit că Fănel Milea, de 51 de ani, din comuna Viziru, i-a luat viaţa bătrânei de 84 de ani. Bărbatul fusese eliberat din puşcărie în noiembrie 2013, când Judecătoria Brăila a dispus liberarea condiţionată a condamnatului. El primise închisoare pe viaţă, condamnarea fiind dată de Tribunalul Botoşani, după ce în 1992 a comis violuri şi crime trase la indigo cu cea din Gura Călmăţui.
La început de an, un bătrân de 67 de ani, din localitatea Cuza Vodă, a murit în chinuri după ce un psihopat de 33 de ani l-a lovit puternic cu toporul. Practic, ucigaşul i-a tăiat gâtul omului şi i-a rupt carotida.Trupul neînsufleţit al bătrânului a fost găsit îngropat în grădină. Cristian Belu, suspectul de crimă, era diagnosticat cu schizofrenie paranoidă şi se pare că nu poate fi tras la răspundere penală.
Şi localitatea Dudeşti a intrat pe lista roşie: în iulie s-a înregistrat un omor între fraţi. Marian Coman, de 50 de ani, i-a devenit călău propriului frate, de 58 de ani. Cei doi s-au cinstit bine cu alcool, apoi s-au încăierat chiar în locuinţa comună. Marian a sărit pe fratele mai mare, Eugen, pentru a-i fura banii, şi nu s-a mai oprit din lovituri. Tot pe fondul unui conflict spontan s-a ajuns la crimă şi la Salcia Tudor: Ionuţ Panaete, 20 de ani, i-a crăpat capul lui Ionică Sufleţel, groparul satului. Victima a plecat acasă şi a fost găsită apoi fără suflare, de fratele său. Criminalul a primit 10 ani de puşcărie.
În aprilie, un bărbat din comuna Ulmu a intrat în conflict cu doi localnici, care s-au apucat să îl ia la pumni şi picioare, apoi i-au dat şi cu o bâtă în cap. Victima de 34 de ani a ajuns în stare gravă la spital, în Bucureşti, iar ulterior a decedat. Suspectul Răducu Condruz, de 40 de ani, este cercetat acum pentru omor.
Crime au loc şi în spatele gratiilor. În septembrie, un minor de 16 ani, arestat preventiv pentru viol, aflat În Penitenciarul Tichileşti, a fost bătut crunt de un coleg de celulă. Constantin M., originar din Bacău, a primit pumni şi picioare în cap de la colegul său de cameră, bucureşteanul Florin Teofil N.

Drumurile morţii

De la începutul lui 2015, poliţiştii brăileni au înregistrat 75 accidente grave. Potrivit datelor statistice ale IPJ Brăila, infracţiuni de ucidere din culpă, unde se încadrează cele săvârşite de conducătorii auto în urma unor teribile accidente rutiere, au fost 20 în 2014, iar anul acesta s-au înregistrat 23 astfel de infracţiuni, cele mai multe (14) fiind în mediul urban. La Brăila, în ultimii ani a scăzut numărul accidentelor grave soldate cu morţi, însă statisticile rămân îngrijorătoare. Se pot distinge trei puncte negre, după cum au stabilit poliţiştii. "Punctele negre identificate de noi sunt DE 584 (DN 21- Km 2 plus 745- 3 plus 475) zona Vărsătura- Combinat, DE 584 (Dn 21- Km 3 plus 540- 4 plus 540, zona Lacul Sărat Sat (spre Marex) şi DN 2B, drumul Brăila- Buzău (Km 101 plus 700 - 102 plus 700), în localitate, de asemenea", a precizat inspector principal Jenel Sogor, purtător de cuvânt IPJ Brăila.
Accidentul care a şocat este cel de la Baldovineşti, când un autocar condus de un şofer turc, care până să fie arestat a şi dispărut, s-a răsturnat şi a omorât mai mulţi copii - N. Elena, în vârstă de 16 ani, N. Vladimir, în vârstă de 14 ani (fraţi) şi C. Borislav, în vârstă de 5 ani, toţi trei fiind cetăţeni moldoveni -, restul pasagerilor ajungând la spital. Tragedia a avut loc în dimineaţa zilei de 19 august, iar din primele cercetări a rezultat că în dimineaţa fatidică, şoferul turc gonea cu peste 100 km/h, în condiţii de ploaie torenţială. S-a cerut arestarea preventivă a lui Cemil Sevinc, turcul de 27 de ani, însă, în primă instanţă, cererea procurorilor a fost respinsă. În urma recursului, la Tribunalul Brăila, s-a dispus arestarea turcului. Numai că, între timp, acesta a dispărut.
Lista accidentelor grave include un eveniment rutier petrecut în luna mai, pe şoseaua Dig Brăila-Galaţi, cu un bilanţ înfiorător: un bărbat de 43 de ani mort nevinovat şi şapte persoane rănite, printre care un copil de numai 4 ani şi jumătate, în stare foarte gravă. Accidentul mortal a fost provocat de un şofer începător, de numai 20 ani, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice. El a intrat cu BMW-ul decapotabil într-o depăşire neregulamentară şi de aici prăpădul.
Pe lista tragediilor rutiere sunt şi cazurile unor şoferi vitezomani care s-au înfipt în copaci sau pietoni care s-au aventurat în traversări riscante şi au ajuns sub roţile unor maşini.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro