Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

APIA Brăila, pregătiri pentru Campania de subvenţii 2018

• instituţia derulează o acţiune de informare a producătorilor agricoli brăileni, potenţiali beneficiari ai formelor de sprijin financiar gestionate de APIA, privind regulile jocului din acest an • depunerea cererii unice de subvenţie începe cu 1 martie şi va fi permisă până în data de 15 mai

 

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat că derulează în această perioadă Campania de informare a fermierilor privind depunerea Cererii Unice de Plată în anului 2018, sub sloganul: “Drumul către o agricultură performantă trece pe la APIA. Depune Cererea Unică de Plată şi în 2018!”.

În conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, Cererile Unice de Plată se depun la Centrele judeţene şi locale APIA începând cu prima zi a lunii martie, până cel târziu în data de 15 mai 2018.

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv:

- schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal şi zootehnic, schema simplificată pentru micii fermieri, ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic.

- măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 - Agro-mediu şi climă, Măsura 11 - Agricultura ecologică, Măsura 13 - Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020).

În Campania 2018, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online cu precizarea că finalizarea şi închiderea cererii unice de plată se face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic.

Acelaşi principiu se aplică şi pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa Cererea împreună cu funcţionarul APIA, în aplicaţia dedicată sectorului zootehnic.

Cererile se depun la centrele judeţene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale în cazul celor care sunt sub acest prag, dar nu mai puţin de 1 ha, suprafaţă formată din parcele agricole de cel puţin 0,3 hectare.

Pentru a beneficia de subvenţii, solicitanţii (indiferent că sunt persoane fizice sau juridice) trebuie să prezinte adeverinţa eliberată de către unităţile administrativ-teritoriale, conform înscrierilor din registrul agricol.

“Pentru a utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea Cererilor în Campania 2018, rugăm fermierii de pe raza judeţului nostru să se prezinte la data şi ora la care sunt programaţi conform invitaţiei primite”, a atras atenţia directorul APIA Brăila Daniela Militaru.

Reamintim că la finele Campaniei 2017 de depunere a cererilor unice de plată, conducerea PAIA Brăila a anunţat că până la termenul limită au fost înregistrate 14.275 de cereri unice de plată vizând o suprafaţă totală de 334.050 ha. Ca termen de comparaţie, în 2016 APIA Brăila a înregistrat 14.934 de cereri pentru o suprafaţă agricolă de 332.091 ha (14.610 cereri vizând 313.544 ha în campania din 2015).
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii