* totodată, angajatorii sunt obligați să informeze angajatul cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat și să includă aceste prevederi în contractul de muncă * potrivit Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), pentru cei mai mulți români, pensia de stat nu va fi suficientă la vârsta pensionării, de aceea fiecare va trebui să economisească pentru propria bătrânețe
Modificări legislative privind obligația angajatului de a adera la un fond de pensii administrat privat, precum și la obligația angajatorului de a-i oferi acestuia informații în legătură cu pensiile private.
Potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), Liviu Arhire, prin Ordinul Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) nr. 585/2021, aplicabil din 20 iulie a.c., angajatorii au fost obligați să includă în contractele de muncă (CIM) prevederi prin care "să informeze angajatul cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat".
"Noua obligație de informare vizează persoanele prevăzute la art. 30 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Conform acestui articol de lege, persoanele în vârstă de până la 35 ani sunt obligate să adere la un fond de pensii administrat privat, în timp ce persoanele de până în 45 ani pot opta pentru aderarea la un asemenea fond", precizează sursa citată.
În acest sens, pentru a veni în sprijinul angajatorilor și pentru a ușura, totodată, această sarcină administrativă, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a pregătit un model de scrisoare pe care angajatorii o pot descărca și printa sau o pot trimite tuturor salariaților, din următorul link: https://apapr.ro/wp-content/uploads/2021/07/scrisoare-angajatori-OMMPS-585.pdf.
Pensia privată, o necesitate și o obligație
Pensia privată reprezintă suma plătită periodic participantului sau beneficiarului, în mod suplimentar și distinct de cea furnizată de sistemul public. Pensia privată efectivă va depinde de banii strânși în conturile individuale din sistemul de pensii private, deci de contribuțiile efectuate în timpul vieții active, dar și de randamentul obținut din investițiile făcute de către societatea de administrare a fondurilor de pensii private. În linii mari, pensia privată poate fi privită ca o investiție financiară, dar și ca o variantă de economisire a banilor pe termen lung.
Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), pentru cei mai mulți români, pensia de stat nu va fi suficientă la vârsta pensionării. De aceea, fiecare va trebui să economisească pentru propria bătrânețe. În contextul unui fenomen tot mai accentuat de îmbătrânire a populației, care pune presiune din ce în ce mai mare asupra mecanismelor de protecție socială, gestionarea sistemului public de pensii a reprezentat o provocare pentru toate statele lumii, inclusiv pentru cele dezvoltate economic, cu sisteme de securitate socială de tradiție.