Mergi la conţinutul principal

Afacerea ECO. Adevărata miză

• consilierii municipali au aprobat în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM Brăila, o actualizare banală a actului constitutiv al SC ECO SA, însă subiectul a deschis un nou capitol în războiul PNL vs. PSD • liberalii brăileni au votat “împotriva” proiectului şi au anunţat ulterior că prin această modificare se dă ocazia unei manevre suspecte, în care se vor alimenta conturile societăţii din banii muncipalităţii, după care va fi vândută pe te miri ce către acţionarii privaţi • o poziţie de-a dreptul hilară şi total nefundamentată, consideră primarul Marian Dragomir şi PSD-istul George Caranica, membru AGA la “ECO” SA, care au insistat să demonteze punctual acuzaţiile PNL • cei doi au arătat că prevederile invocate de liberali drept suspecte, se află în actul constitutiv încă de la înfiinţarea “ECO” şi nu fac obiectul proiectului de hotărâre recent aprobat • de-a lungul anilor societatea a avut o istorie extrem de zbuciumată

 

Plecând de la afirmaţiile recente ale primarului Marian Dragomir privind dezvoltarea SC ECO SA şi dotarea acesteia cu utilaje şi personal suficient pentru a face face faţă cu brio activităţii de salubrizare pe viitor, liberalii brăileni au sărit la atac, însă din păcate, cu temele uşor nefăcute. Mai exact, în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM Brăila, pe ordinea de zi a existat un proiect de hotărâre, iniţiat de consilierul local municipal PSD, George Marius Caranica, membru în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) la SC ECO SA Brăila privind aprobarea Actului Constitutiv actualizat al societăţii. Pe scurt, proiectul viza câteva modificări în baza prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 109/2011, privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, actualizare pe care societatea brăileană a amânat-o aproape până în ultima clipă. Ei bine, în timpul şedinţei, proiectul a trecut fără niciun fel de problemă, cu zero dezbateri, 17 voturi “pentru” din partea majorităţii şi 5 voturi “împotrivă” din partea consilierilor PNL prezenţi.

După respectiva şedinţă a CLM, liberalii brăileni au susţinut o conferinţă de presă în care i-au acuzat pe pesedişti, în frunte cu primarul Marian Dragomir, că intenţionează să facă o manevră suspectă, tocmai în baza acestui proiect de hotărâre, asemănătoare cu ceea ce s-a întâmplat în dosarul “Belina” şi compania Tel Drum. PNL-iştii au afirmat că în urma modificărilor actului constitutiv la SC ECO, se dă posibilitatea de a li se acorda un procent de 10% din acţiuni angajaţilor, în paralel cu imposibilitatea CLM, acţionar majoritar, de a se opune unei eventuale majorări de capital, lucru care va înclina balanţa în viitor, în favoarea celorlalţi acţionari şi va conduce la vânzarea societăţii pe te miri ce. Asta bineînţeles, după ce Primăria va băga bani în dotările pentru serviciu de salubrizare. De cealaltă parte, primarul Marian Dragomir a susţinut că afirmaţiile liberalilor sunt total nefondate. Astfel, edilul-şef a ţinut să atragă atenţia în primul rând că prevederile la care fac menţiune PNL-iştii se regăsesc şi în actul constitutiv al “ECO” din 1998, când a fost înfiinţată, ceea ce le demontează analiza. De altfel, acesta aspect a fost întărit şi de Caranica, înarmat cu documente.

 

Ce steguleţe ridică liberalii brăileni

Preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a venit însoţit la cea mai recentă conferinţă de presă, de Constantin Sârbu, vicepreşedinte al organizaţiei municipale a partidului, de altfel, cel care a ridicat problema presupuselor nereguli din actul constitutiv actualizat al ECO SA.

Trebuie precizat încă de la început că SC ECO SA desfăşoară activităţi în sfera serviciului de salubrizare al localităţilor, precum şi exploatări cariere de piatră, având umătoarea structură de acţionariat: 95,86% CLM Brăila, 2,068% SC Tracon SRL, 2,068% Athena Grecia.

Ei bine, PNL-iştii brăileni au ţinut să atragă atenţia că prin hotărârea CLM aprobată în şedinţa din luna septembrie, privind modificarea actului constitutiv la SC ECO SA, se încearcă o manevră extrem de periculoasă de către PSD-işti.

“Mi se pare ciudat că în momentul când suntem deja în stadiul de implementare al sistemului de management al deşeurilor şi al licitaţiei pentru stabilirea operatorului unic, să apară o astfel de modificare de act constitutiv la această societate, care ne pune serioase întrebări. În primul rând, este vorba de modificarea statutului societăţii. În principal, prin această hotărâre de CLM cei care fac parte din AGA vor convoca o adunare şi vor modifica statutul societăţii în felul următor: societatea poate răscumpăra acţiuni în nume propriu. Legal, conform Legii 31, se poate. Motivarea care se face la această răscumpărare se referă la redistribuirea către angajaţii care au merite, în baza anumitor criterii stabilite de Consiliul de Administraţie sau de directorul general. Este o chestie normală, firească, se întâmplă în multe societăţi. Aici nu ar fi nicio obiecţiune. Dar problema apare la modificarea unui alt articol din actul constitutiv, unde se scrie asta: «orice acţionar - deci inclusiv cei care au fost împroprietăriţi acum, prin cedarea acţiunilor gratuite -, poate cere mărirea capitalului social prin aport în natură, iar ceilalţi acţionari nu au dreptul să spună NU». De aici ce să înţelegem? Că cineva este interesat să vină cu un aport în natură, să mărească în aşa fel capitalul social încât Unitatea Administrativ Teritorială, CLM Brăila să nu mai fie majoritar în această societate?!”, a declarat Sârbu.

De asemenea, acesta a dorit să atragă atenţia că nu este normal să se îngrădească dreptul acţionarilor de a se opune, chiar şi în cazul unei măriri de capital.

“Problema este că acest act constitutiv este modificat în cascadă. Adică societatea ECO va putea să deţină 10% din acţiunile pe care le are emise, pe o perioadă de maxim 12 luni, ceea ce prevede legea şi este corect. Dar mai departe ce face? Practic ia aceste acţiuni, de la acţionarul CLM, acţionarul «Athena», de la acţionarul «Tracon», şi în termen de 12 luni trebuie să se întâmple ceva cu ele. Ori se micşorează capitalul, ori le distribuie. Şi vor să le distribuie angajaţilor. E un punct de vedere. Dar din perspectiva mea, astăzi, în condiţiile în care se vrea majorarea capitalului social, este ceva relativ. Deci să dai 10% angajaţilor mi se pare o chestiune la care ar trebui să ne mai gândim. Mai departe este o manevră dubioasă. După ce aceste acţiuni sunt distribuite, un număr de 10 - 100 - 1.000 de angajaţi vor avea acest 10% din societate. Vor stabili criterii. Şi de aici încep discuţiile. Să nu mai vorbesc că discutăm de o societate care este într-un impas acum, dar care probabil nu ar mai fi, dacă domnul primar îşi va ţine promisiunea cu investiţiile. Dar să revenim. În momentul în care unul dintre acţionari, oricare ar fi el, vine şi spune în AGA: «Vreau să măresc capitalul social, am două utilaje de asfaltare - dau un exemplu -, pe care societatea astăzi nu le are. Extindem obiectul de activitate cu activitatea de asfaltare şi le bag în capitalul social». Atunci se face o evaluare şi se măreşte capitalul social. Acţionarul majoritar, CLM Brăila, care astăzi deţine peste 90% dintre acţiuni nu va putea să blocheze această iniţiativă. Despre asta este vorba. Noi am votat împotriva acestui proiect de hotărâre la CLM. Noi astăzi avem un act constitutiv aprobat la ECO, care prevede posibilitatea de a da un procent de 10% din acţiuni către angajaţi. Şi mai mult decât atât, prevede imposibilitatea CLM, acţionar majoritar, de a se opune unei majorări de capital, în condiţiile pe care vi le-am spus”, a completat la rândul său, Dănăilă, cu precizarea că acţionarii s-ar putea uni şi aduce aport de capital social astfel încât să detroneze municipalitatea.

 

Dragomir: «Liberalii s-au făcut de râs! Prevederile respective sunt din '98»

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, primarul Marian Dragomir a negat acuzaţiile aduse de liberalii brăileni, făcând precizarea că nu au niciun fel de fundament. Mai mult, acesta a ţinut să atragă atenţia că cele două “modificări noi” la care PNL-iştii se referă, nu sunt deloc noi, ci sunt chestiuni din actul constitutiv al societăţii întocmit în 1998.

“Liberalii s-au făcut de râs! Pentru că acele prevederi pe care le contestă ei acum, au fost introduse în actul constitutiv iniţial din 1998 şi păstrate până astăzi. Deci au fost mereu acolo. Au fost aprobate de toţi consilierii liberali care au votat vreodată actele constitutive al societăţii «ECO». Dovadă că la fel a fost şi în vechiul act constitutiv este faptul că atunci când «Tracon» a dorit să facă o majorare de capital social în anii 2006 - 2007, nu mai ştiu exact când, a fost exact în baza acestei prevederi. Primăria, pentru că a considerat altfel, a contestat-o şi s-a revenit la situaţia iniţială. Adică majorarea «Tracon» nu a mai fost luată în calcul, a fost anulată. Deci nu e ceva nou. Sincer, eu nu reuşesc să îi înţeleg pe liberali. Se fac de râs din ce în ce mai mult!”, a declarat Dragomir.

Cât despre intenţia sa de a investi de la bugetul local în ECO, primarul susţine că nu va renunţa la idee, doar pentru că “partidul Gică Contra la Brăila”, este de altă părere.

“Brăilenilor nu le place cum se desfăşoară activitatea prestată de societăţile de salubrizare. Nici mie. Celor de la PNL le place situaţia actuală pentru că dacă este mizerie în oraş brăilenii îl vor critica pe primar. Unii membri ai PNL caută tertipuri pentru a bloca investiţiile în salubrizare pentru că PNL doreşte un oraş murdar ca să crească în sondaje. Societatea ECO este a Primăriei Brăila şi va ramâne a Primăriei Brăila. Toate minciunile şi invenţiile unor consilieri se datorează, de fapt, intenţiei ascunse de a nu investi, a avea un oraş murdar şi o societate fără dotare. ECO a fost preluată după mandatul unui primar PNL la limita insolvenţei, cu zeci de miliarde datorii la buget şi furnizori. Până azi a plătit sume importante, a închis eşalonarile cu ANAF, încă mai are datorii istorice şi a reuşit să păstreze cariera de piatră de la Măcin. Indiferent de tertipurile liberalilor, noi vom investi în salubritate. Zilele trecute a fost realizat primul punct de colectare a deşeurilor. Vor mai fi realizate şi altele. Urmează să investim în pubele noi să nu mai curgă diverse lichide din ele. Vreau să avem maşini noi pentru colectarea gunoiului şi să facem colectare selectivă. Eu credeam că ei ar trebui să fie alături de noi susţinători ai investiţiilor în salubritate. Din păcate, constatăm că PNL nu doreşte să investim în salubritate. PNL vrea un oraş murdar”, a mai adăugat Dragomir.

 

Caranica a venit cu dovezi privind «noutăţile» din actul constitutiv

Consilierul municipal PSD, George Caranica, a venit la sediul redacţiei “Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a face dovada faptului că modificările aduse acum actului constitutiv nu vizează prevederile ridicate de PNL-işti, ci strict Ordonanţa Corporatistă. Deşi a afirmat că prevederile invocate de PNL-işti datează încă din documentele iniţiale, acesta a prezentat o variantă a actului constitutiv aprobată în 2006, în care cele două puncte erau prinse, făcând totodată precizarea că nu ar îndrăzni să facă ceva necurat, mai ales că este avocat de profesie şi cunoaşte consecinţele.

“ECO este o societate organizată pe acţiuni. Având în vedere modul de organizare, în România a apărut Ordonanţa Corporatistă 109/2011 care obligă toate societăţile, regiile autonome care au capital majoritar sau capital integral de stat - adică aparţin Consiliilor Locale, Consiliilor Judeţene, Guvernului şi aşa mai departe -, să îşi modifice actul constitutiv, respectând condiţiile stabilite de aceasta. Noi avem actul constitutiv făcut în baza Legii 31 a societăţilor comerciale, dar pe lângă respectarea acestei legi trebuie să respectăm şi această ordonanţă corporatistă, care implică modalitatea de selectare a auditorului, a administratorului, a faptului că aceeaşi persoană nu mai poate fi director şi preşedinte de CA simultan, modul de numire al reprezentanţilor în AGA - deşi aici nu s-au schimbat lucrurile. Noi, ECO, suntem ultima societate care am făcut aceste modificări, deşi trebuie să recunosc că am avut întârziere. Zona Liberă care e regie autonomă a făcut treaba asta, la fel şi Braicar şi SC APT. Acum a venit şi rândul nostru. Sincer, am amânat lucrul acesta, raportat la alte societăţi, pentru că am avut problemele cu eşalonarea cu ANAF-ul, după cum se ştie. Anul trecut am băgat cele 10 miliarde lei vechi ca să majorăm capitalul, să scoatem garanţiile puse de CLM pentru ECO la ANAF. Am mai plătit din datorii, am mai îmbunătăţit puţin situaţia societăţii. Şi acum, am făcut această aprobare. Ce înseamnă asta? Noi nu am modificat actul constitutiv doar în condiţiile şi în limitele stabilite de ordonanţă. Noi nu am făcut un alt act, doar l-am actualizat pe cel vechi ca să respectăm condiţiile Ordonanţei Corporatiste”, a explicat Caranica în ce anume a constat actualizarea actului constitutiv al SC ECO.

 

ECO, o istorie zbuciumată

• operatorul de salubritate a reuşit în ultimii 7 ani să înregistreze în mod constant profit după ce în 2009, când a revenit la Primărie, intrase adânc pe pierdere

Alexandru Micu, directorul SC “ECO” SA a precizat în repetate rânduri de-a lungul timpului că la momentul venirii sale la conducere, în vara lui 2009 - după mai mulţi ani în care “Tracon” a dictat destinul operatorului de salubritate pe perioada cât a deţinut pachetul de control de acţiuni -, unitatea avea două găuri mari: 2,8 milioane de lei datorie la Finanţe şi 2,4 milioane lei către “Tracon”. Pentru datoria la Fisc compania a reuşit, cu ajutorul municipalităţii, să încheie un grafic de eşalonare pe care l-a finalizat anul trecut, în decembrie. Interesant de punctat aici este că la momentul 2003, când “Tracon” a devenit acţionar important la “ECO”, unitatea avea un activ net pozitiv - adică datoriile erau mai mici decât valoarea totală a activelor - undeva la 0,5 milioane lei. În 2009, când Consiliul Local Municipal a redevenit oficial acţionar majoritar, datoriile depăşeau cu 20,5 milioane lei totalul activelor, adică activul net avea o valoare negativă.

În faţa acestor cifre seci, s-ar putea spune că “Tracon” nu a avut deloc grijă de managementul SC “ECO” în perioada cât a avut pe mână frâiele companiei. Ba, dimpotrivă! Parcă zici că a urmărit ca unitatea să intre în faliment! Director în perioada respectivă a fost George Dragu, fost deputat PSD, apropierea acestuia de fostul prefect Mihai Manea patronul de la “Tracon” fiind de notorietate în vremea respectivă. Ca o completare, în 2014 “Tracon” a cerut la instanţă insolvenţa operatorului public de salubritate însă cererea i-a fost respinsă.

Revenind, îmbunătăţirea indicatorului activ net, la care făceam referire mai devreme, a survenit pe fondul situaţiei în care, în ultimii 6 ani, compania a ieşit în mod constant pe profit. “La momentul începerii mandatului meu, adică la 31.07.2009, compania înregistra o pierdere de 880.481 lei, iar până la final de an am reuşit să reduc pierderile la 621.328 lei”, ne-a explicat directorul SC “ECO” SA, Alexandru Micu, adăugând că de atunci, în mod constant compania a reuşit să înregistreze profit: în 2010 - 153.330 lei, 2011 - 691.657 lei, 2012 - 128.163 lei, 2013 - 64.125 lei, 2014 - 128.606 lei, 2015 - 29.037 lei, 2016 - 257.569 lei.

Întrebat care a fost principala sursă de profit, directorul ECO a precizat că nu numai activitatea de la cariera de piatră de la Măcin este generatoare de profit, ci şi serviciul public de salubritate.

De precizat că Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor de la ECO a aprobat, în ianuarie 2015, majorarea capitalului social cu aport în numerar în valoare totală de 2 milioane lei. Întrucât CLM Brăila a fost singurul acţionar care a subscris şi vărsat integral aportul în numerar, a ajuns să deţină din ianuarie 2016 aproape 96% din capitalul social, în timp ce ceilalţi doi acţionari ai companiei, “Tracon” şi “Athena” SA Grecia, au rămas cu o reprezentare de câte 2%. Potrivit unor surse de încredere adevărata miză a afacerii ECO a fost şi a rămas în continuare cariera de piatră, a cărei exploatare se poate face atât de lesne fără ca toate manevrele să fie trecute prin acte încât sunt mulţi ochi hulpavi aţintiţi spre ea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro