Mergi la conţinutul principal

Admitere școli profesionale Brăila. Bucătar, ospătar și mecanic auto – cele mai căutate meserii

• la polul opus, specializările care nu au stârnit interesul elevilor sunt cele de zidar, sudor sau electrician • în învățământul profesional s-au ocupat 607 din cele 900 locuri disponibile • locurile la clasele de dual înființate la Cireșu, la inițiativa deputatului Alexandru Popa, s-au ocupat imediat

 

Sute de absolvenți de clasa a VIII-a din Brăila au ales să urmeze o școală profesională. După cum arată datele transmise de Inspectoratul Școlar Județean Brăila, după primele două etape de admitere s-au ocupat trei sferturi din totalul locurile disponibile în învățământul profesional: din 900 locuri, 607 ocupate.

Iată și care au fost cele mai căutate specializări, unde s-au ocupat toate locurile: Colegiul Economic ”Ion Ghica” – Bucătar (24 locuri), Ospătar, chelner, vânzător în unități de alimentație (24 locuri), Cofetar-patiser (24 locuri); Colegiul Tehnic ”Constantin Nenițescu” – Mecanic auto (24 locuri), Ospătar, chelner, vânzător în unități de alimentație (24 locuri); Liceul Tehnologic ”Edmond Nicolau” – Bucătar (24 locuri), Ospătar, chelner, vânzător în unități de alimentație (24 locuri) și Brutar-patiser-preparator produse făinoase; Liceul Tehnologic ”Gh. K. Constantinescu” – Frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist (24 locuri), Ospătar, chelner, vânzător în unități de alimentație; Liceul Tehologic ”Panait Istrati” – Mecanic auto (24 locuri); Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” – Mecanic auto (24 locuri).

În județ s-au ocupat toate locurile în învățământul profesional de la Liceul Tehnologic ”Nicolae Oncescu” Ianca: specializările ”Brutar-patiser-preparator produse făinoase și Mecanic agricol.

La polul opus, în municipiu, meserii precum cea de zidar sau mecanic agricol par să nu îi atragă pe adolescenți, fiind clase unde s-au înscris doar câțiva elevi. Spre exemplu, la Liceul Tehnologic ”Gh. K. Constantinescu”, la specializarea Mecanic agricol s-a înscris un singur elev, iar în clasă sunt 24 locuri. Tot la acest liceu, la specializarea Agricultor culturi de câmp s-au înscris doar opt elevi. Liceul Tehnologic ”Ed. Nicolau”, doar trei elevi au optat pentru specializarea Zidar-pietrar-tencuitor (21 locuri rămase libere). Și la Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil” au rămas multe locuri libere atât la specializarea Electrician exploatare joasă tensiune (doar șapte elevi înscriși), cât și la cea de tâmplar universal (doar doi elevi înscriși). Nici specializarea Sudor de la Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” nu s-a dovedit a fi atractivă pentru elevi, fiind ocupate doar nouă din cele 24 locuri.

 

S-au ocupat toate locurile la clasele de dual înființate la Cireșu, la inițiativa deputatului Alexandru Popa

Încă din prima etapă de admitere, desfășurată în luna iulie, cele 24 de locuri în învățământul profesional dual din Cireșu s-au ocupat imediat. Vorbim despre specializările Agricultor culturi de câmp (12 locuri) și Mecanic agricol (12 locuri) din cadrul Școlii Profesionale ”Anastase Simu” Cireșu, înființate la cererea firmei SC POPALEX SRL, companie la care este asociat Alexandru Popa, liderul PNL Brăila.

De altfel, într-o conferință de presă organizată săptămâna trecută, președintele liberalilor brăileni a vorbit despre avantajele frecventării școlii profesionale din Cireșu pentru cei 24 de elevi înscriși. Deputatul a explicat că toți elevii vor beneficia de transport gratuit de la și către școală (în special cei care vin din satele componente ale comunei sau din localitățile limitrofe), vor avea parte de o bursă lunară în valoare de 400 lei (200 lei de la stat și 200 lei de la agentul economic) și vor putea beneficia în mod gratuit de cursuri la școala de șoferi în ultimul an de studiu, pentru a-și putea obține permisul de conducere. De asemenea, poate cel mai important aspect, vor putea face practică atât în atelierul școlii, cât și în cadrul firmelor partenere, iar mai apoi poate chiar vor obține un serviciu în domeniul agricol.

Deputatul Alexadru Popa declara în luna mai pentru ”Obiectiv – Vocea Brăilei” că, pentru început, va investi între 10.000 și 50.000 euro pentru ca acest proiect al învățământului dual în mediul rural să demareze din această toamnă. Ulterior, în condițiile în care tinerii s-ar arăta interesați de această formă de învățământ, Popa a precizat că se vor aloca anual noi resurse pentru dezvoltarea școlii profesionale. Parlamentarul a subliniat atunci că și-ar dori să înființeze 6-7 școli profesionale în județul Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro