Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Adăpostul de câini din Lacu Sărat, preluat de «Happy Dog In Mediums»

• consilierii municipali au aprobat, recent, încheierea unui protocol de colaborare cu această asociaţie • aceştia l-au ales, prin vot secret, pe Dan Păun de la ALDE ca membru al Consiliului de coordonare al parteneriatului • foarte interesant a fost însă un amendament al consilierului municipal PND, Bogdan Botea,  care a solicitat permiterea necondiţionată a accesului jurnaliştilor în adăposturi

 

Consilierii municipali au aprobat în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM Brăila încheierea unui protocol de colaborare cu Asociaţia „Happy Dog in Mediums” pentru preluarea activităţilor desfăşurate în adăpostul de câini fără stăpân din Lacu Sărat. Până în luna august, de acel adăpost s-a ocupat asociaţia „Dog Rescue Romanian, însă factorii de conducere ai noii structuri sunt strâns legate de ONG-urile care au mai colaborat cu municipalitatea în trecut în speranţa rezolvării problemei câinilor comunitari din oraş.

Trebuie punctat că în cadrul şedinţei, membrii CLM Brăila au desemnat, prin vot secret, un reprezentant care să facă parte din Consiliul de coordonare al parteneriatului. Este vorba despre Dan Păun de la ALDE (de alfel, singura propunere), care a obţinut 25 voturi „pentru”. Precizăm că în urne au fost introduse 26 de voturi, iar un vot a fost anulat.

Potrivit raportului proiectului de hotărâre, pe lângă preluarea activităţilor din adăpostul de câini, asociaţia „Happy Dog in Mediums” trebuie să prevină abandonul câinilor fără stăpân prin organizarea de campanii de sterilizare, să organizeze târguri de adopţii naţionale şi internaţionale şi să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii animalelor din adăpost. Parteneriatul a intrat în vigoare la 1 septembrie şi se încheie la împlinirea unui an, dar se poate prelungi cu acordul părţilor, prin act adiţional la contract.

Asociaţia „Happy Dog in Mediums” a fost înfiinţată în 2013 şi şi-a modificat statutul în luna iunie 2017, ca urmare a schimbării conducerii.

 

Cu porţile larg deschise la adăposturile de câini

Consilierul municipal PND Bogdan Botea a ţinut să facă nişte amendamente la acest proiect. Unul dintre ele este extrem de interesant şi se referă la necesitatea permiterii accesului neîngrădit al reprezentanţilor SUPAGL, al consilierilor municipali, dar şi jurnaliştilor, în orice moment, în adăposturile deţinute de Primărie, precum şi punerea la dispoziţie a oricărei informaţii solicitate. De asemenea, consilierul a mai cerut ca în momentul în care un reprezentant al ONG-urilor partenere aduce deservicii de imagine municipalităţii (chiar şi prin comentarii pe site-urile de socializare), să fie reziliat contractul. De asemenea, a solicitat ca asociaţiile să nu poată face activităţi economice în cadrul adăposturilor şi să furnizeze informaţii financiare în legătură cu sumele obţinute ca donaţii pentru animalele din adăpost. Totodată, Botea a cerut ca reprezentantul CLM în asociaţie să întocmească un raport anual în legătură cu activitatea depusă.

Primarul Marian Dragomir a cam strâmbat din nas la multe dintre propunerile consilierului şi le-a demontat rând pe rând, explicând că în mare parte aceste probleme sunt oricum prinse în cadrul contractului de parteneriat. Singurul punct cu care a fost de acord şi care a fost adoptat ca amendament în cele din urmă, este legat de transparentizarea adăposturilor de câini. Chiar şi aşa, trebuie precizat că edilul-şef a schimbat puţin regulile propuse de Botea, în sensul că este de acord ca accesul să se poată face doar în timpul programului de lucru şi în baza legilor în vigoare.

„Vreau să fac o completare la propunerea dumneavoastră pentru a nu avea situaţii interpretabile. Nu se poate intra în orice moment! Trebuie să definim «în timpul programului de lucru», ca să nu avem surpriza că vrea cineva, membru al CLM, al presei sau altei entităţi să se ducă la ora 2:00 noaptea. Pentru că atunci ar trebui să i se asigure accesul neîngrădit la ora respectivă. Deci să fie în timpul programului de lucru. Iar cei care intră în adăpost trebuie să respecte condiţiile prevăzute de legislaţie din punct de vedere sanitar - veterinar, pentru accesul în adăpost. Adică o persoană, dintre cele nominalizate de dumneavoastră, când intră în adăpost, trebuie să accepte să îmbrace halat, să se dezinfecteze pe tălpi, să respecte procedura legală şi numai după aceea să aibă acces. Pentru a nu fi purtător de anumite boli. Bănuiesc că sunteţi de acord cu aceste propuneri”, a declarat Dragomir.

Botea a precizat că în principiu este de acord, însă ideea sa era tocmai ca aceste controale să fie unele inopinate, astfel încât să nu existe timp pentru punerea la punct a anumitor chestiuni sensibile.

„Trebuie să ne asigurăm că presa are acces. Să lărgim numărul membrilor care au acces în aceste spaţii. Inclusiv presa. Pentru că momentan presa nu poate să intre într-o zonă cum este o asociaţie, un organism privat”, a mai completat Botea.

„Oricum presa are acces. Întotdeauna a avut acces în adăposturile Primăriei. Întotdeauna! Dar să fie în timpul orelor de program”, au replicat la unison primarul Dragomir şi viceprimarul Doiniţa Ciocan.

În cele din urmă, proiectul amendat a fost aprobat în unanimitate.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii