Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Achitări şi condamnări cu suspendare în dosarul «Mită la poliţişti»

• dintre cei 22 de inculpaţi din dosarul “Mită la poliţişti”, 10 au fost achitaţi de abuz în serviciu şi luare de mită, în timp ce ceilalţi 12 au fost condamnaţi la câţiva ani de închisoare cu suspendare • decizia Tribunalului nu este definitivă şi poate fi atacată în termen de 10 zile

 

La fix trei ani după ce Poliţia Brăila a fost “scuturată” de către procurorii Direcţiei Generale Anticorupţie, pentru că existau suspiciuni de luare de mită şi abuz în serviciu în ceea ce-i privea pe unii lucrători, şi după multe termene amânate, cei 22 de inculpaţi din dosar şi-au aflat, ieri, pedepsele. Zece dintre agenţii de poliţie au fost achitaţi, iar ceilalţi 12 au primit închisoare cu suspendare. Totuşi, decizia Tribunalului Brăila nu este definitivă, ea putând fi atacată în termen de 10 zile.

Dosarul “Mită la poliţişti” s-a subţiat mult. Zece inculpaţi au scăpat de acuzaţiile aduse de procurori, din varii motive: fie că nu au existat suficiente probe care să le dovedească vinovăţia, fie că faptele nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege. Cei 10 “norocoşi” sunt Marius Bunea (achitat de abuz în serviciu şi luare de mită), Aurelian Emanuel Cioroiu (achitat pentru abuz în serviciu, luare de mită şi fals intelectual), Ionuţ Grigoriu (achitat de complicitate la luarea de mită) şi Ionuţ Urse, Daniel Meiroşu, Daniel Hagiu, Gheorghe Manea, Dragoş-Constantin Custură, Alexandru Constantin şi Viorel Burlacu, toţi achitaţi pentru luare de mită.

Ceilalţi “colegi” de dosar nu au avut norocul de a fi achitaţi, dar au scăpat cu câţiva ani de închisoare cu suspendare. Cristian Bălan a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată. Marius Simion, Emanuel Ion şi Cosmin-Valentin Mei-Roşu au fost achitaţi de abuz în serviciu, însă au primit câte 2 ani şi 8 luni cu suspendare pentru luare de mită. Şi Alin-Petrişor Paraleu a fost achitat pentru infracţiunea de abuz în serviciu, însă a primit 2 ani, 10 luni şi 20 zile închisoare cu suspendare. Dragoş Pascu şi Fănel Podaru au scăpat de acuzaţia de abuz în serviciu, însă şi-au luat câte 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Florian Valentin Oprescu a scăpat de acuzaţiile de abuz în serviciu şi fals intelectual, dar a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Valentin Eugen Bunea şi Adrian Ilie au fost condamnaţi la 2 ani, respectiv, 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Tot pe lista condamnaţilor se află şi Stănică Farcaş (2 ani şi 8 luni cu suspendare), pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită, în timp ce Adrian Ionuţ Mocanu a primit 2 ani, 10 luni şi 20 zile pentru luare de mită şi fals intelectual.

Dacă decizia de ieri a Tribunalului Brăila nu va fi contestată, este foarte probabil să-i vedem pe stradă pe cei condamnaţi, dar nu îmbrăcaţi în uniformă, ci cum fac muncă în folosul comunităţii, aşa cum au stabilit judecătorii. Totodată, aceleaşi persoane nu mai au voie să îmbrace uniforma statului timp de 3 ani, după ce decizia va rămâne definitivă. “Lotul” condamnaţilor a fost obligat la cheltuieli de judecată.

Reamintim că pe 11 mai 2015, procurorii DGA au dat “năvală” la Poliţia Rutieră, unde au avut loc descinderi în forţă. Au fost efectuate percheziţii domiciliare în 16 locaţii situate pe raza judeţului Brăila, din care trei la sediul unor unităţi de poliţie. Au fost vizate în total 35 de persoane, din care 26 de poliţişti. Atunci, 11 lucrători ai IPJ Brăila au ajuns în spatele gratiilor, în arest preventiv, restul fiind cercetaţi în libertate. Ulterior, cei arestaţi preventiv au fost şi ei eliberaţi şi cercetaţi la fel ca ceilalţi din dosar. În toamna lui 2015, cazul a ajuns pe rolul instanţei de judecată, iar după mai multe amânări, Tribunalul Brăila a decis, ieri, pedepsele.
Categorie articol: 

Comentarii