Mergi la conţinutul principal

30 de controale ITM la saloanele de coafură și sălile de fitness

* controalele s-au desfășurat în perioada 17 - 20 ianuarie 2024 * inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila au aplicat 14 sancțiuni contravenționale în valoare de 4.800 lei pentru neconformitățile constatate în domeniul relațiilor de muncă

 

 

 

Campanie națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile: Coafură și alte activități de înfrumusețare (cod CAEN 9602) și Activități de întreținere corporală (cod CAEN 9604), la care au participat și inspectorii de muncă brăileni.

Astfel, potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, Liviu Arhire, campania s-a desfășurat în perioada 17 - 20 ianuarie 2024. În cele patru zile ale campaniei, inspectorii din cadrul ITM Brăila au efectuat 30 de controale la saloanele de coafură și sălile de fitness din municipiu și județ și au aplicat 14 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 4.800 de lei pentru neconformitățile constatate în domeniul relațiilor de muncă. Cu acest prilej, s-a urmărit și modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, în domeniul relațiilor de muncă.

„Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii, stabilite atât prin lege, cât și prin Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2024, aprobat de Inspectorul General de Stat, se impune intensificarea acțiunilor de control în vederea diminuării muncii nedeclarate. Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, din cauza consecințelor sociale și economice pe care le produce”, precizează Liviu Arhire.

Persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială. Potrivit sursei citate, se constată, de asemenea, lipsa drepturilor conferite de contractul de muncă, cum ar fi cele de concediu remunerat și de concediu medical, precum și lipsa dreptului la pensie și la indemnizație de șomaj.

Persoana care prestează muncă nedeclarată nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de „bunăvoința” angajatorului. De cealaltă parte, angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de acesta. Munca „la negru” înseamnă condiții precare de muncă pentru lucrător și riscurile pe care acestea le implică pentru sănătate. De asemenea, fondurile sociale și bugetul de stat sunt prejudiciate prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale.

Obiectivele urmărite pe parcursul desfășurării campaniei: identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatori; identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor; determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în REVISAL și de a le transmite la ITM; creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă; diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale menționate; eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro