Mergi la conţinutul principal
Publicitate

100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia, celebrată în școlile brăilene

• cu ocazia celebrării unui secol de la Încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca regi ai României Mari, Secția Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Brăilei organizează dezbateri în două școli brăilene • este vorba de Școala Gimnazială "Vasile Alecsandri" și Școala Gimnazială "Ion Băncilă"

 

Istorie națională predată de muzeografi în școlile brăilene.

Cu ocazia celebrării a 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I Întregitorul și a Reginei Maria ca regi ai României Mari, Secția Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Brăilei "Carol I" organizează o serie de dezbateri în școli din municipiul Brăila, precizează, într-un comunicat, reprezentanții instituției.

Astfel, prima dezbatere va avea loc astăzi, 12 octombrie 2022, de la ora 10.00, la Școala Gimnazială "Vasile Alecsandri" Brăila, iar cea de a doua este programată vineri, 14 octombrie 2022, ora 15.00, la Școala Gimnazială "Ion Băncilă". Coordonatori ai manifestărilor sunt: Viorica Preda, muzeograf la Secția Istorie Modernă și Contemporană a Muzeul Brăilei "Carol I", prof. Alina Tudor, director al Școlii Gimnaziale "Vasile Alecsandri" Brăila, prof. Violeta Bădără, de la Școala Gimnazială "Vasile Alecsandri" și prof. Silvia Manea, de la Școala Gimnazială "Ion Băncilă" Brăila.

La data de 15 octombrie 1922, avea loc la Alba Iulia unul dintre cele mai simbolice evenimente din Istoria României moderne. Regele Ferdinand I și Regina Maria s-au încoronat în cadrul unei ceremonii fastuoase ca suverani ai României Mari. Locul de încoronare nu a fost ales întâmplător. Micul orășel de provincie amintea de unirea înfăptuită de Mihai Viteazul la 1600 și de proclamarea Unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, la 1 Decembrie 1918. Se împlinea, astfel, una din profețiile marelui politician Nicolae Filipescu care îi spunea regelui, încă din anul 1915: "Sire, să te încoronezi la Alba Iulia ca rege al tuturor românilor sau să mori pe câmpia de la Turda, ca Mihai Viteazul".

Regina Maria și Regele Ferdinand au venit cu trenul regal de la București, în dimineața zilei de 15 octombrie 1922. Au fost întâmpinați de premierul Ionel Brătianu și de primarul din Alba Iulia. Familia regală a mers apoi în două calești trase de cai până la Catedrală, unde erau așteptați de zeci de mii de oameni. 

În cadrul ceremoniei de încoronare, Regele Ferdinand a primit coroana regală de la președintele Senatului și și-a așezat-o singur pe cap. A ridicat apoi coroana de aur a reginei și a sărutat-o pe frunte pe Maria. "Eu am îngenuncheat în fața lui Nando (Ferdinand - n.a.), care a pus greaua coroană pe capul meu, în vreme ce clopotele au sunat și acele salve de salut regal au fost trase", avea să consemneze mai târziu regina. În acel moment, miile de oameni aflați în fața Catedralei din Alba Iulia au izbucnit în ovații pe fundalul Imnului Național cântat de fanfarele militare. Suveranii României au urcat apoi la un balcon de unde au salutat oamenii.

După festivitate, a urmat un dineu oficial cu 400 de invitați, la care au participat reprezentanți ai caselor regale ale Angliei, Italiei, Spaniei, miniștri plenipotențiari, figuri militare de talie europeană. După dineu, Regele Ferdinand și Regina Maria au ieșit la parada militară, în partea de vest a Cetății Alba Iulia, unde au dat onorul celor peste 50.000 soldați participanți.

A doua zi, festivitățile au continuat la București. S-a trecut pe sub Arcul de Triumf. A urmat Te Deum-ul de la Mitropolie și defilarea prin Piața Universității, în fața statuii lui Mihai Viteazul. În prezent, cele două coroane ale suveranilor României sunt expuse la Tezaurul istoric al Muzeului Național de Istorie a României. Coroana Reginei Maria este din aur și cântărește circa 1.800 grame. Coroana lui Ferdinand este cea purtată și de Regele Carol I și este realizată din oțelul tunurilor capturate de Armata Română la Plevna, căreia i s-au adăugat trei pietre prețioase reprezentând cele trei provincii românești care s-au unit cu Țara-Mamă: Basarabia, Bucovina și Transilvania.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro