Mergi la conţinutul principal

„Dacia. Ultima frontieră a Romanității”. Coiful de la Găvani, județul Brăila, expus la Roma

* zilele trecute, la Roma, a fost inaugurată o fabuloasă expoziție, cu peste 1.000 de artefacte de la 47 de muzee din România, inclusiv coiful de aur de la Poiana-Coțofenești * este vorba de Tezaurul Cultural Național al României * Brăila este reprezentată prin artefactele descoperite în Mormântul Princiar de la Găvani, inclusiv coiful de bronz vechi de mai bine de 2000 de ani, aflat în colecțiile Muzeului Brăilei „Carol I” * coiful de la Găvani a fost descoperit întâmplător, în urmă cu jumătate de secol, împreună cu alte artefacte, de către câțiva muncitori care săpau un canal de irigații și care au furat obiectele

 

 

 

Zilele acestea, la „Museo Nazionale Romano”, din capitala Italiei, a fost deschisă expoziția de artefacte arheologice „Dacia. Ultima frontieră a Romanității” („Dacia. L’ultima frontiera della Romanità”), aflată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și al Președintelui Italiei. Fabuloasa expoziție a fost inaugurată în prezența d-lui Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, a d-nei Raluca Turcan, ministru al culturii, și a Excelenței Sale d-na Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Italia, precum și a unor înalte oficialități italiene.

Brăila este reprezentată la această expoziție prin artefactele descoperite în Mormântul Princiar de la Găvani, în urmă cu jumătate de secol, aflate în patrimoniul Muzeul Brăilei „Carol I”. De altfel, la vernisajul de la „Museo Nazionale Romano” au fost prezenți conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I” și dr. Stănică Pandrea, șeful Secției Arheologie.

Potrivit unor surse oficiale, evenimentul de la Roma marchează o dublă aniversare pentru relația bilaterală româno-italiană: 15 ani de la semnarea parteneriatului strategic consolidat între România și Italia și 150 de ani de la înființarea primei agenții diplomatice a României în Italia.

Proiectul expozițional este conceput și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României, sub egida Ministerului Culturii din România, realizat în parteneriat cu Ambasada României în Italia, Ministerul Afacerilor Externe din România, Ministerul Culturii din Italia, Institutul Cultural Român, prin Accademia di Romania, beneficiind de sprijin din partea Ministerului Apărării Naționale din România (care a asigurat transportul și protecția artefactelor).

Expoziția „Dacia. Ultima frontieră a Romanității” prezintă, în premieră, circa 1.000 de artefacte din colecțiile a 47 de muzee din România, inclusiv din patrimoniul Muzeului Brăilei „Carol I”. Interesant este faptul că expoziția va fi deschisă publicului larg până pe 21 aprilie 2024, iar cetățenii din România și din Republica Moldova au acces gratuit pe toată durata acesteia.

Coiful de bronz descoperit în Mormântul Princiar de la Găvani, județul Brăila, datează din secolul IV î.H., mai precis din perioada 350 - 301 î. H. și este un unicat pentru această parte a României. Deși este mai veche de două milenii, piesa de origine elenă s-a păstrat în perfectă stare, oferind tuturor celor care-o admiră un crâmpei din trecutul acestor meleaguri binecuvântate. Interesant este și modul în care coiful și celelalte artefacte din Mormântul Princiar de la Găvani au intrat în colecțiile Muzeului Brăilei „Carol I”, fiind mai apoi cercetate de regretatul dr. Nicolae Harțuche. În anul 1972, coiful de la Găvani a fost descoperit întâmplător, împreună cu alte piese importante, de către câțiva muncitori care săpau un canal de irigații cu ajutorul utilajelor. Aceștia au dat peste un mormânt de înhumație - pe care utilajele l-au distrus în totalitate - în care au găsit mai multe piese de patrimoniu, unele din argint pur, impecabil lucrate, pe care le-au împărțit între ei. Coiful de bronz, grav afectat de lama unui buldozer, a fost descoperit și el tot atunci. La scurt timp, însă, muncitorii de la Îmbunătățiri Funciare au început să se certe pentru artefactele descoperite. În cele din urmă, miliția a aflat de descoperire, iar muncitorilor le-au fost luate minunatele descoperiri și predate Muzeului Brăilei.
Mormântul Princiar de la Găvani a fost descoperit în interiorul unei movile (tumul) de pământ. După ce a fost distrus de utilaje, mormântul mai conținea câteva oase din scheletul uman al unui militar traco-get de origini nobile, precum și o parte din obiectele ce formau inventarul funerar: aplice de argint, un coif de bronz prevăzut cu obrăzare, zăbale și psalii de fier, mărgele de sticlă colorată, clopoței de bronz. Celalalte artefacte n-au mai putut fi recuperate niciodată. Piesele descoperite la Găvani fac parte din Tezaurul Cultural Național.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro