Mergi la conţinutul principal

Șeful CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac: ”Fabrica «Tesla» va fi «verde» și mai mare”

• în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Brăila, din 27 februarie, consilierul județean PNL Dănuț Lungu a cerut lămuriri privind stadiul proiectului companiei ”Tesla” (din Cehia) în județul nostru • președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac (liderul PSD Brăila), a explicat că intenția ”TESLA Energy Storage” de a realiza o fabrică de baterii la Brăila este încă valabilă, ba chiar s-au făcut pași importanți, însă au apărut câteva schimbări tehnice • potrivit acestuia, cehii ar dori să realizeze o construcție mai mare decât ceea ce anunțaseră inițial, dar și ca viitoarea fabrică să fie una verde și nu una industrială, așa cum fusese planul la început

 

Proiectul privind realizarea unei fabrici de baterii la Brăila de către compania

„TESLA Energy Storage” din Cehia, merge mai departe, însă cu unele modificări de ordin tehnic. Este anunțul făcut de președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac (liderul PSD Brăila), în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a instituției, eveniment ce a avut loc pe 27 februarie. Mai precis, la rubrica ”Alte probleme”, consilierul județean PNL Dănuț Lungu l-a întrebat pe șeful CJ Brăila ce se mai întâmplă cu investiția anunțată încă din anii trecuți de către firma ”Tesla” din Cehia pentru județul nostru. În acest context, Chiriac le-a transmis consilierilor că proiectul merge mai departe și că s-au mai făcut câțiva pași organizatorici importanți. Chiriac a subliniat că deși inițial se dorea realizarea unei fabrici industriale, compania ”TESLA Energy Storage” ar fi ajuns la concluzia că ar fi mai bine să realizeze o hală verde la Brăila, pentru a se mula cât mai bine pe cerințele Uniunii Europene. Astfel, aceștia ar trebui să realizeze o hală și mai mare decât s-a precizat inițial, a mai adăugat Chiriac.

”Din câte știu eu și din ce am vorbit cu domnul primar compania este în curs de a se apuca de treabă. Știu că proiectul este gata. A fost o discuție între constructor și «Tesla», pentru că vor să facă o hală și mai mare, cu mai multe locuri de muncă. Și să fie o hală verde. Pentru că ei vor face baterii foarte mari, industriale. Am văzut și anunțul pentru directorul companiei de la Brăila. Deci lucrurile, în scurt timp, vor intra pe făgașul normal și efectiv să înceapă să construiască această hală verde. Pentru că era discuția să se construiască o hală industrială. Cei de la «Tesla» au spus: Nu! E necesar, în Europa, să fie o hală verde așa că o să o facem verde. Adică hala să fie pur și simplu independentă față de celelalte... Să spunem de energia pe care trebuie să o consumăm”, a declarat Chiriac.

Șeful CJ Brăila a ținut să mai adauge că ar mai fi și alți investitori interesați de Județul Brăila, au fost discuții demarate, însă aceștia au solicitat să nu fie divulgată nicio informație până când nu se semnează contractul sau până când nu se decide altfel la nivelul conducerii companiei.

”Până nu se semnează efectiv ceva și nu au o hotărâre în board-ul companiei, nu putem anunța. Dar este vorba despre investiții atât în Zona Liberă, cât și în afara acesteia”, a mai precizat sursa citată.

Reamintim că în luna august 2022, autoritățile brăilene au anunțat că ”TESLA”, firma din Cehia, a ales să investească aproape 100 milioane euro în Brăila, într-o fabrică de baterii pentru stocarea energiei. Potrivit declarațiilor primarului Marian Dragomir de la acea vreme, fabrica urma să fie realizată în Perimetrul 2 al Zonei Libere Brăila, pe o porțiune din cele 11 ha concesionate de Eli Park. Informația a apărut atunci și în presa centrală și se știa că această unitate ar fi trebuit finalizată în 2023. Prin această investiție era preconizată crearea a 200 de noi locuri de muncă. De asemenea, investiția trebuia să fie susținută printr-un ajutor de stat de 200 de milioane de lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro