Mergi la conţinutul principal

Școala începe fizic doar în 48 școli din Brăila

* este vorba despre unitățile de învățământ cu o rată de vaccinare a profesorilor, personalului didactic auxiliar și nedidactic de peste 60%, acesta fiind criteriul anunțat, vineri, de Ministerul Educației pentru reluarea cursurilor fizice * cel mai mare procent de vaccinare se înregistrează la Școala Gimnazială Vădeni - 86,49% * la polul opus, cea mai mica rată de vaccinare este la Școala Gimnazială Stăncuța - 23,26% * școlile cu o rată de vaccinare sub 60% vor face ore online * reprezentanții sindicatelor s-au arătat profund nemulțumiți de decizia de a introduce criteriul vaccinării în deschiderea școlilor

 

 

 

 

După două săptămâni de vacanță forțată, de luni, 8 noiembrie, elevii se vor întoarce în bănci, însă doar acolo unde rata de vaccinare a profesorilor, personalului didactic auxiliar și nedidactic este de peste 60%. Asta a anunțat, vineri, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, în deschiderea fizică a școlilor fiind introdus criteriul vaccinării angajaților din învățământ. Potrivit declarațiilor făcute de ministrul Educației, circa 1,8 milioane de elevi vor începe școala fizic, din cei peste 2,9 milioane de elevi și preșcolari. Școlile care au o rată de vaccinare sub 60% vor începe școala în sistem online.

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila a realizat vineri, 5 noiembrie, o nouă centralizare cu rata de vaccinare în rândul personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic din toate grădinițele, școlile și liceele brăilene, iar potrivit statisticii postate pe site-ul instituției, din cele peste 102 de unități de învățământ în 48 se înregistrează o rată de vaccinare a angajaților de peste 60%, adică în aproape jumătate din totalul școlilor. Într-o singură școală se înregistrează o rată de vaccinare de peste 80%, fiind vorba de Școala Gimnazială Vădeni - 86,49%, cea mai mare din județ. Unitățile de învățământ cu rate de vaccinare a profesorilor și personalului didactic auxiliar și nedidactic de peste 70% sunt: Colegiul Național “Nicolae Bălcescu” - 72,60%, Liceul Teoretic ”Panait Cerna” – 72%, Grădinița cu Program Prelungit nr. 11 Brăila - 76%, Grădinița cu Program Prelungit nr. 6 Brăila - 76,19%, Școala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza” Brăila - 77,61%, Școala Gimnazială “Alexandru Vechiu” Zăvoaia - 70,27%, Școala Gimnazială Frecăței - 75%, Școala Gimnazială “Salcia Tudor” - 76,92%, Școala Gimnazială “Sfântul Andrei” Brăila - 70%, Școala Gimnazială “Vlaicu Vodă” - 76,92%, Școala Postliceală “F. E. G. Education” Brăila - 75%, Școala Gimnazială Chiscani – 70,73%, Școala Gimnazială “Radu Tudoran” - 75%, Școala Gimnazială Surdila Găiseanca – 70,37%. De asemenea, o rată de vaccinare de peste 60% se înregistrează la următoarele unități: Centrul Școlar de Educație Incluzivă Brăila - 69,57%, Colegiul Național “Ana Aslan” - 63,75%, Colegiul Național “Gh. M. Murgoci” - 68%, Colegiul Național Pedagogic “D. P. Perpessicius” - 67,86%, Grădinița cu Program Prelungit nr. 2 Brăila – 67,65%, Grădinița cu Program Prelungit nr. 51 – 60,87, Liceul cu Program Sportiv Brăila - 64,29%, Liceul de Arte “Hariclea Darclee” - 62,18%, Liceul Tehnologic “Edmond Nicolau” - 62,07%, Liceul Tehnologic “Grigore Moisil” Brăila - 64,10%, Liceul Teoretic “G. Vâslan” Făurei - 65,28%, Liceul Teoretic “Mihai Sebastian” - 60,61%, Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” - 66,67%, Palatul Copiilor Brăila - 65,52%, Școala Gimnazială “Ecaterina Teodoroiu” - 61,22%, Școala Gimnazială “George Coșbuc” - 64,52%, Școala Gimnazială “Ion Creangă” - 67,74%, Școala Gimnazială Jirlău - 60,61%, Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” - 68,29%, Școala Gimnazială “Toma Tâmpeanu” Galbenu - 67,39%, Școala Gimnazială “Vasile Alecsandri” - 60,47%, Școala Primară “Sfânta Maria” - 60%, Grădinița ”Free Children Brăila” – 64,70%, Școala Gimnazială Bordei Verde – 65,52%, Școala Gimnazială ”Dr. Luca” – 60,87%, Școala Gimnazială Dudești – 61,90%, Școala Gimnazială ”Fănuș Neagu” – 63,89%, Școala Gimnazială Gropeni – 68,75%, Școala Gimnazială ”Ion Băncilă” – 60,38%, Școala Gimnazială ”Ion Luca Caragiale” – 65,75%, Școala Gimnazială ”Nikos Kazantzakis” – 69,23%, Școala Gimnazială ”Petre Carp” Tufești – 61,90%, Școala Gimnazială Rîmnicelu – 60,61% și Școala Gimnazială Victoria – 62,50%,

Așadar, toate unitățile de învățământ enumerate anterior vor începe fizic școala de luni. Restul celor 66 de grădinițe, școli și licee vor face ore online. Trebuie spus că cele mai mici procente de angajați vaccinați, sub 30%, sunt la următoarele unități: Școala Gimnazială Stăncuța - 23,26%, Gimnazială Racovița - 26,32% și Școala Gimnazială Traian - 26,47%.

În ceea ce privește Inspectoratul Școlar Județean Brăila, rata de vaccinare a angajaților este de 82,22%. La Casa Corpului Didactic Brăila rata de vaccinare este de 85,71%, iar la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Brăila de 60,42%.

La nivel national, conform declarațiilor făcute de Ministerul Educației, rata de vaccinare de peste 60% exista în 54% din grădinițele, școlile și liceele din România, învățământ de stat și învățământ privat. Rata de vaccinare din școli va fi actualizată săptămânal, ziua de vineri fiind considerat o zi de referință. În momentul în care va depăși 60%, o unitate de învățământ poate trece la învățământ cu prezență fizică.

Angajații din învățământ, «cobaii» României

Asta susține Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Sindicaliștii se arată total nemulțumiți de introducerea criteriului vaccinării în deschiderea școlilor și solicită Guvernului României să reevalueze decizia, deoarece grădinițele, școlile și liceele s-ar putea transforma în adevărate focare de infecție.

”Riscăm ca trendul descendent din ultimele 10 zile să fie anulat de creșterea alarmantă a îmbolnăvirilor. De asemenea, nici până la ora actuală, nu avem reglementată testarea gratuită, la nivelul cabinetelor școlare (sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul DSPJ/DSPMB), a salariaților din unitățile de învățământ (ne referim la întregul personal)”, susțin cele două sindicate din învățământ într-un comunicat de presă.

În plus, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” sunt de părere că decizia provoacă o discriminare majoră între angajații din învățământ și restul societății.

”Unitățile de învățământ sunt singurele care au obligația să prezinte săptămânal numărul de vaccinați, în condițiile în care nicio altă instituție nu are afișată pe site-ul propriu rata de vaccinare. Asemenea măsură - de afișare pe site-ul unităților de învățământ - a ratei de vaccinare a salariaților, este abuzivă, în condițiile în care se cer salariaților date cu caracter medical, fără a exista temeiul legal al solicitării acestor date, un consimțământ informat și valabil exprimat al salariaților și nici informarea acestora conform regulilor GDPR. Mai mult, așa cum a arătat Ministerul Sănătății, prin adresa S.G. 416/2021: „potrivit dispozițiilor Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii - accesul la locul de muncă a persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva SARS-COV- 2, persoana angajată are dreptul la egalitate de șanse și tratament... niciun angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze, vaccinarea este un act medical preventiv bazat de consimțământ, iar impunerea vaccinării împotriva COVID- 19 de către angajator o apreciem în afara cadrului legal...”, mai precizează cele două federații în comunicatul de presă.

Sindicaliștii din educație mai susțin că orice decizie care ține cont exclusiv de rata de vaccinare a salariaților unităților de învățământ va duce la redeschiderea acestora doar pentru o săptămână, maximum două, după care, în urma noilor infectări, se va ajunge la soluția trecerii la predarea online. Prin urmare, soluția cea mai bună ar fi fost ca fiecare școală în parte să fi decis cum ar fi trebuit reluate cursurile, în funcție de incidența cazurilor Covid-19 din localitate.

”Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” consideră că deciziile luate în ultima perioadă vor duce la o prăpastie între vaccinați și nevaccinați și între părinți, elevi, pe de o parte, și angajații din învățământ, pe de altă parte. În plus, mai mult ca sigur vor începe presiuni asupra unităților de învățământ unde rata de vaccinare este sub 60%, lucru de neacceptat, cu atât mai mult cu cât, la nivel de societate, rata de vaccinare este sub 35%. În calitate de reprezentanți ai salariaților din sistemul educațional, considerăm că, în acest moment decizia privind modul de reluare a cursurilor școlare începând din data de 08.11.2021, trebuie descentralizată la nivelul fiecărei unități de învățământ, în funcție de situația epidemiologică de la nivelul localității”, susțin sindicaliștii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro