Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Încurcătură privind decesele din cauza COVID 19 la Brăila

• 17 persoane decedate în august şi septembrie au fost raportate abia zilele trecute, după ce Grupul de Comunicare Strategică a observat neconcordanţele şi a solicitat o reactualizare a situaţiei de fapt • reporterii noştri au cerut explicaţii în acest sens la Direcţia de Sănătate Publică şi la conducerea Spitalului Judeţean Brăila, însă declaraţiile şefilor se cam bat cap în cap

 

Mai multe persoane decedate din cauza virusului SARS-COV2 la Brăila. În august şi septembrie au fost înregistrate 17 decese care abia acum au fost trecute în evidenţe. Cine se face vinovat de acest lucru nu se ştie, asta pentru că de la conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi a Spitalului Judeţean Brăila am primit răspunsuri care se cam bat cap în cap.

Încurcătura privind numărul deceselor înregistrate la Brăila, în rândul pacienţilor infectaţi cu coronavirus, a ieşit la lumină după o raportare făcută de Grupul de Comunicare Strategică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, la data de 7 octombrie. Se făcea o precizare clară privind pacienţii decedaţi din Brăila. Erau mai multe decese, în lunile august şi septembrie, decât au fost raportate. “Notă: Conform solicitării Ministerului Sănătăţii, a fost actualizată de către DSP Brăila situaţia deceselor aferente lunii august şi lunii septembrie cu 17 cazuri identificate”, este mesajul transmis de Grupul de Comunicare Strategică.

Redactorii noştri au încercat să afle de unde a provenit greşeala, însă am primit informaţii contradictorii. Contactat telefonic, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, dr. Gabriel Ciochină, care între timp a fost confirmat pozitiv Covid - 19, ne-a declarat, ieri, că nu s-au primit documentele de la spitale, cu privire la decesul persoanelor în cauză. “Nu le-am putut introduce în situaţia Covid - 19, pentru că nu s-au transmis documentele de la spitale. Acum s-au identificat documentele pe care nu le-am primit”, a spus dr. Ciochină.

La rândul său, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, dr. Delia Râşnoveanu, ne-a declarat că unitatea spitalicească a transmis la timp şi corect toate decesele de Covid-19, iar DSP-ul este cel care face raportarea către Ministerul Sănătăţii. “Nu ţine de mine această chestiune. Noi, ca spital, raportăm la DSP toate decesele cu documentele respective, DSP-ul este cel care bagă decesele în aplicaţia de pe tabletă. Nu am raportat nimic cu întârziere, noi am raportat decesele de fiecare dată. S-a făcut o actualizare acum câteva zile, ne-au cerut o actualizate şi le-am trimis toate datele încă o dată. Nu ştiu de unde apare acel număr în plus, nu raportez eu decesele, nu le băgăm noi, ca spital, în aplicaţia de pe tabletă. Spitalul nu raportează decât cazurile internate, externate şi aşa mai departe. Înregistrarea decesului o face în aplicaţie DSP-ul. Când ni s-au cerut datele pentru actualizare noi am trimis tabelul cu toţi decedaţii aşa cum l-am raportat şi cum îI raportăm: numeric. Zilnic facem raportare. Numeric noi am raportat de fiecare dată corect”, ne-a declarat managerul SJU Brăila.

Potrivit datelor primite, ieri, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, la data de 8 octombrie au fost confirmate la Brăila 47 de cazuri noi Covid - 19 şi zero decese. S-a ajuns la un număr total al persoanelor confirmate de la începutul pandemiei de 2.689 şi 115 persoane decedate. Joi, erau 204 persoane în carantină la domiciliu, 47 izolate la domiciliu şi 192 internate în spitale.

Din totalul de 2.689 persoane confirmate, 118 sunt din alte judeţe.

COAUTOR ARTICOL: Categorie articol: 

Comentarii