Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Începe şcoala şi autorităţile nu ştiu încă dacă elevii vor primi sau nu corn

• şeful CJ Brăila, Francisk Chiriac, s-a arătat încântat că măcar două dintre componentele programului guvernamental - mărul şi laptele -, au fost adjudecate deja, însă la corn încă aşteaptă • potrivit preşedintelui Consiliului, ar mai fi timp suficient pentru adjudecare, astfel încât cei mici să primească toate cele trei componente, începând cu 11 septembrie

 

Chiar dacă mai este foarte puţin până la începerea anului şcolar, autorităţile brăilene încă ridică din umeri atunci când vine vorba despre programul guvernamental Lapte-Corn-Fructe în şcoli şi grădiniţe. Dacă problema adjudecării componentelor lapte şi măr s-a rezolvat încă din luna mai, în ceea ce priveşte cornul, lucrurile rămân în continuare în ceaţă. Totuşi, potrivit preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, procedura de achiziţie este aproape de final, astfel că şansele sunt foarte mari ca elevii să primească toate cele trei componente începând cu 11 septembrie.

„În prezent mărul şi laptele au fost adjudecate. În ceea ce priveşte cornul suntem pe ultima sută de metri. Va fi tot în acelaşi mod - acord cadru. Mărul şi laptele au fost câştigate de «Alpiline». Acum aşteptăm cornuleţul. Din punctul meu de vedere e un program care nu funcţionează foarte bine şi ar fi trebuit regândit. Ar fi trebuit gândită o strategie ca acest program să se desfăşoare la nivelul localităţii. Pentru că primarul cunoaşte mai bine situaţia, s-ar găsi o brutărie în sat acolo care să facă un cornuleţ proaspăt, s-ar găsi un furnizor de fructe local, s-ar găsi un furnizor naţional de lapte care să distribuie în timp util. Şi atunci lucrurile ar fi descentralizate şi primarul ar putea lua o hotărâre. Dar vom vedea. Deocamdată, gestionăm noi. Încercăm să punem mai mult accent. Avem două colege noi pe acest program şi încercăm să intrăm mai mult în teritoriu pentru a verifica mai bine calitatea produselor şi furnizorii, să ştim dacă îşi îndeplinesc condiţiile contractuale bine. Dacă nu, începem să venim cu sancţiuni. Dar eu vă spun că în momentul de faţă, din câte ştiu, sunt câteva proiecte pilot legate de Masa caldă şi vom vedea cum se vor derula”, a declarat Chiriac.

Totodată, sursa citată a mai adăugat că începând cu 1 septembrie va face mai multe drumuri la nivelul judeţului pentru a sta de vorbă cu primarii în legătură cu începutul anului şcolar.

„Vreau să vedem dacă sunt pregătiţi, dacă mai au nevoie de ceva şi dacă putem să îi ajutăm cu ceva”, a conchis Chiriac.

Reamintim că, finalul licitaţiei pentru lapte şi fructe în şcoli şi grădiniţe a avut loc în luna mai. La momentul respectiv, CJ Brăila a anunţat atribuirea celor două loturi către firma brăileană „Alpiline”, aparţinând familiei directorului Electrica - Distribuţie Brăila, Ştefan Rădulescu, în cadrul a două contracte multianuale ce acoperă inclusiv anul şcolar 2018 - 2019, cu o valoare cumulată de peste 13,4 milioanele lei, fără TVA. Concret, în ambele cazuri s-a organizat licitaţie electronică pentru desemnarea furnizorului, cu precizarea că pentru lotul “Lapte” “Alpiline” n-a avut nici un contraofertant, context în care preţul de atribuire a rămas la nivelul celui de pornire a procedurii (10.462.297,6 lei, fără TVA), în timp ce pentru lotul “Fructe”, unde a existat un al doilea ofertant, preţul final a fost de 2.948.008,8 lei, fără TVA, faţă de 3.037.342,4 lei, preţul de pornire.
Categorie articol: 

Comentarii