Mergi la conţinutul principal

«Bomba cu ceas» de la Casa Tineretului

Condiţiile de securitate la incendiu oferite de Casa Tineretului, clădirea care găzduieşte cea mai mare sală de spectacole din municipiul Brăila, sunt mai mult decât precare. Instalaţia de alimentare cu apă a hidranţilor este nefuncţională, iar asta nu de ieri de azi, ci de foarte mult timp. Practic, staţia de pompare şi rezervorul de incendiu ce deservesc Casa Tineretului au nevoie de reparaţii capitale. Acest aspect a devenit public după ce administratorul clădirii, Consiliul Judeţean Brăila, a început procedura de contractare a unei firme specializate în astfel de lucrări. Recent, CJ a postat pe Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP) o cerere de ofertă pentru contractul intitulat "Reabilitare staţie de pompare apă incendiu Casa de Cultură pentru Tineret Brăila - Gospodăria de Apă".
Se caută o firmă sau o asociere de firme care să facă: "lucrări de reparaţii la staţia de pompare şi rezervorul de incendiu, lucrări de hidroizolaţie la rezervor şi camera pompelor, lucrări de dezafectare şi înlocuire a instalaţiei hidraulice existente, precum şi a utilajelor de pompare, amenajarea unei camere pentru adăpostirea tabloului electric de lumină şi forţă, alimentare cu energie electrică a staţiei de pompare, instalaţii electrice de forţă şi comandă pentru utilajele din staţie, instalaţii de iluminat".
După cum reiese din acest lung şir de cerinţe, întreg sistemul de securitate la incendiu al clădirii se află într-o stare deplorabilă, fiind pe cât de vechi, pe atât de neîntreţinut şi, evident, nefuncţional.
Valoarea estimată a lucrării este 214.742 lei (2,1 miliarde lei vechi).
Preşedintele interimar al Consiliului Judeţean, Viorel Mortu, ne-a confirmat că există necesitatea reparării urgente a respectivei instalaţii, însă spune că se încearcă încă din primăvară găsirea unei firme specializate. "Contractul a mai fost scos pe SEAP şi în luna aprilie a acestui an dar, deşi caietul de sarcini a fost cumpărat de nu mai puţin de şapte firme, niciuna nu s-a prezentat la licitaţia propriu-zisă. Este posibil ca lipsa de interes să fie motivată prin suma alocată acestui proiect, pe care firmele respective o consideră, probabil, prea mică. Totuşi, suma aceasta a fost calculată în baza normativelor în vigoare, nu este pusă, aşa, «din burtă». Avem speranţa că la această nouă licitaţie lansată pe SEAP vom găsi un constructor specializat, astfel încât să putem face reparaţiile necesare până în primăvara anului viitor, pentru a putea autoriza sala de spectacole, deoarece se anunţă multe evenimente ce trebuie găzduite aici", ne-a declarat Viorel Mortu.

Festivalul de folk "Chira Chiralina" se anulează

Preşedintele interimar al CJ recunoaşte implicit că din aprilie 2015 - problema e, cu siguranţă, mult mai veche, de pe vremea fostei conduceri a instituţiei! -, se ştia că sala nu poate fi protejată de propria instalaţie de apă, în eventualitatea unui incendiu, dar cu toate acestea s-au ţinut spectacole şi au fost găzduite evenimente la care au participat foarte mulţi oameni. Din aprilie până acum au fost, de exemplu, Festivalul "George Grigoriu", festivalul de jazz sau lansarea oficială a candidaturii Brăilei la titlul de capitală culturală europeană 2021.
După tragedia provocată de incendiul din "Colectiv", unde au murit 56 de oameni, iar bilanţul ar putea creşte, din păcate, pentru că mai sunt zeci de răniţi în stare critică, autorităţile brăilene au decis că a venit vremea ca sala de spectacole din Casa Tineretului să fie închisă. În acest context, ediţia din această toamnă a Festivalului de folk "Chira Chiralina" se anulează.
"E adevărat că evenimentul de la clubul Colectiv ne-a impulsionat în a radicaliza puţin discursul, pentru că ISU nu ne-a mai permis să desfăşurăm acolo activităţi, până la finalizarea acestui lucru. Festivalul de folk «Chira Chiralina» se anulează categoric, ca în toate oraşele ţării, după cum vedem în mass-media, peste tot se întâmplă lucruri în genul acesta. Se anulează. Asta e, nu este de glumă pentru că riscul e mult prea mare. Noi am început demersurile, iar radicalizarea deciziei este prilejuită de evenimentul din capitală. Dar sperăm ca o firmă să îşi asume răspunderea pentru ofertă şi până în aprilie anul viitor să normalizăm situaţia", ne-a declarat Viorel Mortu. Acesta a adăugat că brăilenii care au cumpărat bilet îşi vor primi banii înapoi, la Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Brăila.
Teama autorităţilor de noile reglementări legislative este de înţeles, în contextul în care amenzile au crescut foarte mult. Săptămâna trecută, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila a aplicat 22 de sancţiuni în valoare totală de 127.000 lei unor unităţi private din domeniul organizării de evenimente, gen cluburi, discoteci sau pub-uri.
Ciudat este faptul că, deşi instalaţia de apă a Casei Tineretului are probleme de mult timp - surse din cadrul CJ ne-au informat că multe componente ale acesteia sunt blocate din cauza stratului gros de rugină -, ISU Brăila nu a depistat nimic în neregulă. Ultimul control făcut de ISU la Casa Tineretului a fost în 2013. Atunci au fost depistate doar deficienţe de ordin organizatoric, nicidecum tehnic, pentru care au fost aplicate trei avertismente personalului ce deserveşte clădirea.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro