• potrivit specialiştilor, jumătate din cantitatea unei bomboane de ciocolată de tip praline este zahăr pur • totodată, ele conţin până la trei E-uri, precum şi alergeni • “Zahărul consumat în exces ne poate afecta sănătatea!”, precizează preşedintele InfoCons
Zahăr în exces, alergeni şi aditivi (E-uri). Asta găsim în bomboanele pentru pomul de Crăciun, atât de căutate acum, în preajma sărbătorilor de iarnă. Zilele acestea, InfoCons a realizat un studiu asupra bomboanelor de ciocolată de tip praline, fiind analizate 26 de produse diferite. Studiul a concluzionat că jumătate din cantitatea unei bomboane de ciocolată este alcătuită din... zahăr pur.
Au fost supuşi studiului cinci distribuitori/producători din România. Primul distribuitor a fost SC Auchan România SA, cu produsele: Five, Golden Nut, Golden Coco, Almondo, Pistachio, bomboane cu arahide şi alune măcinate în ciocolată (Made in Polonia), bomboane tiramisu cu aromă de tiramisu şi glazură de cacao, bomboane de Crăciun cu nucă de cocos, bomboane de Crăciun cu aromă de mere şi scorţişoară, bomboane de Crăciun cu aromă de rom şi cacao, bomboane de Crăciun - jeleu cu aromă de ananas şi glazură de ciocolată şi bomboane cu bucăţi de vişine confiate în ciocolată (produse în Ungaria).
Al doilea distribuitor participant la studiu a fost ABK Sales SRL (producător fiind CPA Fabrica de Cofetărie AVK) cu produsele: bomboane cu căpşuni, bomboane cu aromă de mentă şi bomboane cu lapte. Al treilea distribuitor, Kandia Dulce SA, a prezentat următoarele produse: Laura (bomboane cu 85% interior cu arome de ciocolată, portocale, mere coapte şi glazură de cacao) şi Laura (bomboane cu 85 % interior cu arome de cocos, portocale şi ştrudel de mere şi glazură de cacao).
Următorul distribuitor, Aquaris Veritas SRL/Choco Pack SRL, a participat la studiu cu produsele: bomboane de pom cu cacao, învelite în glazură de cacao; bomboane de pom - jeleuri cu gust de lămâie, portocale şi zmeură învelite în ciocolată; pomboane de pom praline din ciocolată şi ciocolată cu lapte umplute cu cremă de vanilie şi rom-cacao; bomboane de pom cu gust de căpşuni învelite în glazură de cacao; bomboane de pom-jeleu cu gust de lămâie, portocale şi zmeură, învelite în glazură de cacao. În fine, cel de-al cinicilea şi ultimul distribuitor, EMIBA Kft, are pe piaţă produsele Gloria (bomboane de pom cu gust de nucă de cocos învelite în glazură de ciocolată) şi Gloria (bomboane de pom cu gust de caramel învelite în glazură de cacao).
“Zahărul consumat în exces ne poate afecta sănătatea!”
Rezultatele studiului au întrecut toate aşteptările. 50% dintre produse au în conţinutul lor un singur aditiv alimentar, 42,3% dintre produse au două tipuri de aditivi alimentari şi 7,7 % dintre produse au câte trei tipuri de aditivi alimentari. Au fost identificate nouă tipuri diferite de aditivi alimentari, cei mai întâlniţi fiind: E476 (în 17 produse), E1103 (în opt produse) şi E202 (în şapte produse). Totodată, din punct de vedere al zaharurilor din glucide, produsele au înregistrat cantităţi variind între 47,1 şi 70,3 grame zahăr per 100 grame produs (!). Valoarea energetică de kcal/100 g variază între 359 kcal şi 590 kcal.
“Este foarte important să ştim ce cumpărăm şi ce anume conţine. Toate produsele studiate au în compoziţia lor alergeni precum: urme de arahide, nuci, gluten, lecitină şi făină de soia, lapte praf degresat, zer, grâu, ouă, fructe cu coajă lemnoasă, fistic şi seminţe de susan. Citiţi întotdeauna eticheta înainte de a cumpăra produsul şi, mai ales, condiţiile de păstrare ale acestuia! Trebuie să fim conştienţi că zahărul consumat în exces ne poate afecta sănătatea. Şi nu uitaţi: ingredientele sunt menţionate în ordine descrescătoare, astfel că primul ingredient este în cantitatea cea mai mare”, a precizat Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.