"Fondurile europene nu se dau oricând, oricum şi pentru orice. De exemplu, în actualul exerciţiu financiar european, care oricum este foarte întârziat din motive birocratice, nu se vor acorda finanţări pentru modernizări de străzi decât dacă au infrastructură de transport electric (linii de tramvai, în cazul Brăilei n.n.)". Cam aşa sună declaraţia făcută de Simionescu, pentru a mai tempera avântul candidaţilor, ce visează fonduri europene pentru tot ce mişcă prin oraş, de la asfaltarea străzilor până la reabilitarea centrului vechi, şi de la modernizarea falezei până la reconfigurarea pieţelor.
Ideea aceasta că un sac burduşit cu euro daţi cadou de Comisia Europeană aşteaptă cuminte să se deschidă larg pentru candidatul providenţial, imediat după alegeri, se va dovedi, bineînţeles, o mare gogoaşă electorală. Am mai trecut de atâtea ori prin asta, aşa că ar trebui să ştim că n-are rost să ne facem iluzii. Oricine va ieşi primar se va lovi de realitatea dură a Brăilei şi va vedea că, până să ajungă să acceseze proiecte europene, trebuie mai întâi să treacă de multe şi mari piedici birocratice. Şi nu e vorba numai despre legislaţia stufoasă, parcă anume concepută mai mult să încurce decât să desluşească ce e de făcut. Reformarea din temelii a aparatului funcţionăresc şi anihilarea mafiei licitaţiilor, acestea vor fi marile provocări ale unui primar care chiar vrea să facă ceva pentru acest oraş. Mai mult ca sigur, absolut toţi candidaţii ştiu foarte bine asta, dincolo de toate bla-bla-urile de campanie. Unii chiar au atins, măcar tangenţial, subiectul. Marea întrebare e câţi dintre ei chiar vor să o facă şi, mai ales, cine e acela care are capacitatea de a duce la bun sfârşit o astfel de întreprindere.
Funcţionari plătiţi decent, numiţi în funcţie strict pe bază de competenţă profesională, şi firme de proiectare şi de construcţii care să câştige licitaţiile corect, iar mai apoi să execute lucrările conform caietului de sarcini şi în limita bugetului dinainte stabilit. Acestea sunt condiţiile de bază pentru un mandat de succes. Plus un consiliu local care să voteze doar în interesul şi beneficiul comunităţii, plus un cadru legal coerent, plus o dezvoltată conştiinţă civică a cetăţenilor. Toate acestea se adaugă listei de condiţii pentru reuşita unui primar. Când, una, două, sau toate aceste condiţii nu sunt îndeplinite, avem ce am avut până acum: megainvestiţia Dorobanţi, plină de probleme penale şi de deficienţe de construcţie, strada Griviţa plină de surpări după ce a fost reabilitată pe mulţi bani europeni, Esplanada refăcută fără simţul ridicolului, clădirea monumentală a teatrului reabilitată interior şi exterior fără a se rezolva mai întâi problema acoperişului etc etc.
Deci, ca să revenim de unde am plecat, degeaba ne fac domnii şi doamnele candidaţi să visăm frumos despre proiecte finanţate cu bani europeni, dacă realitatea de după alegeri ne va face să ne trezim în acelaşi vechi coşmar...
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.