Ce s-o fi dând acolo?! La inspectorat mă refer. În fine, ideea este că miros de la o poştă atacurile concertate asupra actualului inspector şcolar general după ce a îndrăznit să schimbe nişte directori fără să se "consulte" cu partidele politice.
Am auzit prima oară de profesorul de geografie Cătălin Canciu de la fiul meu. Habar n-aveam atunci că acel dascăl - despre care aflam că se comportă la ore cum vedem prin filme, că relaţionează cu elevii şi în timpul său liber, oferindu-le mailul personal, că încearcă să depăşească graniţele unei programe îmbâcsite, vorbindu-le tinerilor şi despre alte domenii cu impact important în zilele noastre - va ajunge inspector şcolar general. Nu mai am copii sau nepoţi la şcoală în Brăila, ca să creadă unii că-l mângâi pe creştet pe Canciu, dar ştiu un lucru: este primul inspector şcolar general care a spus adevărul despre interesul partidelor politice în numirile de directori la şcoli şi licee. De altfel, nici nu era nevoie de o confirmare câtă vreme din 2007 nu s-a mai organizat niciun concurs pentru ocuparea acestor posturi. De ce? De ce n-a avut interes guvernul Tăriceanu, guvernele Boc, guvernul Mihai Răzvan Ungureanu, guvernele Ponta să tranşeze această aberaţie? Aceste veşnice "detaşări în interesul învăţământului"? Este limpede că interesul de partid, acela de a mai împărţi nişte sinecuri, a fost cel care a ţinut oala acoperită. O mână spală pe alta, aşa s-a operat în învăţământ, ca şi-n sănătate de altfel. De exemplu: un X membru de partid ajunge director de şcoală. Ei bine, X-ul respectiv avea obligaţia să se "preocupe" ca anumite lucrări, alea mai grase, financiar vorbind, să ajungă în mâna cui trebuie. Sistemul a fost atât de bine organizat încât din "caşcaval" se înfruptau mai toate partidele, mă refer la cele care contează în economia politică. Cine nu se conforma nu mai primea bani de la primărie şi nu este vorba doar despre municipiu ci şi despre primăriile din judeţ.
S-a trezit acum acest Canciu să le dea "negocierile" peste cap! Ce tupeu! Este limpede că a deranjat viesparul, câtă vreme când erau alţii şefi la inspectorat nu se auzea nici musca. Da, dar ăia aveau sprijin politic. Nu conta că nevasta unuia era director la un liceu, nu conta că sume uriaşe din proiectele derulate de inspectoratul şcolar ajungeau în anumite buzunare, nu conta că un imens scandal cu fraude la BAC a murdărit învăţământul brăilean...."Toate declaraţiile politice ale domnului Canciu, din ultimul timp, nu fac decât să murdărească tot ce a dat mai bun în ultimii ani învăţământul brăilean: elevi olimpici, profesori destoinici şi rezultate excepţionale", consideră deputatul liberal Vasile Varga. Aşadar, cel obraznic este Cătălin Canciu, în vreme ce predecesorii săi, nota 10 la purtare. Bineînţeles că şi social-democraţii sunt la fel de nemulţumiţi ca liberalii, doar că PSD-ul joacă mai bine teatru, după cum şi în PMP este cel puţin o persoană foarte supărată...
Revenind la fondul problemei, cel puţin în două cazuri ŞTIU că schimbările au fost mai mult decât benefice pentru viitorul unităţilor şcolare. Şi câte presiuni s-au făcut!
Din punctul meu de vedere, campania împotriva lui Cătălin Canciu seamănă cu campania împotriva Guvernului Cioloş. Tuturor le "pute" când vine vorba despre tehnocraţi. Tuturor le "pute" când vine vorba despre concursuri "pe bune" aşa cum ar putea fi cele organizate în octombrie. Ei, nu vă mai supăraţi, stimaţi politicieni! Vin alegerile, câştigaţi, luaţi guvernul cu asalt, după care trimiteţi nişte controale, schimbaţi inspectorul şcolar general şi mai departe, omu' vostru ştie ce are de făcut cu directorii de şcoli şi licee. Aveţi puţintică răbdare! Sau arde?