Problema romilor şi corupţia - două obstacole în calea aderării la Schengen | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Problema romilor şi corupţia - două obstacole în calea aderării la Schengen

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Teodor Baconschi, este convins că semnalele recente transmise de Berlin şi Paris, conform cărora cele două state vor folosi dreptul de veto pentru a amâna aderarea României la zona Schengen, au legătură directă cu problemele minorităţii rome şi cu deficitele înregistrate în combaterea corupţiei.

"În Schengen primează siguranţa cetăţenilor, iar noi ne-am făcut temele. Până şi testele efectuate la consulatele din Chişinău şi Istanbul au demonstrat că totul merge exemplar. Bineînţeles că România are probleme, dar numiţi-mi un stat membru care nu se confruntă cu probleme", a subliniat Baconschi.

Baconschi s-a referit direct şi la acuzaţiile privind acordarea cetăţeniei române pentru cetăţenii moldoveni, "o despăgubire morală pentru cei cărora le-a fost retrasă cetăţenia, împotriva voinţei lor". În actualul context, ministrul român nu crede că Europa se va confrunta cu un flux de emigranţi moldoveni, cu atât mai mult cu cât tinerii, apţi de muncă, se află deja în vest, legal sau ilegal. "În R. Moldova nu mai există decât copii şi ţărani în a treia generaţie, acesta fiind, de asemenea, un motiv pentru care comuniştii câştigă încă 40 la sută din voturi", a declarat ministrul român.

Franţa şi Germania se opun aderării României la Spaţiul Schengen

Franţa şi Germania au cerut oficial amânarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, declarând că o astfel de aderare ar fi "prematură" dacă s-ar produce în martie 2011, potrivit unei scrisori adresate comisarului pentru afaceri interne. Scrisoarea a fost adresată comisarului pentru Afaceri Interne în Comisia Europeană, Cecilia Malmstrom. "Nu sunt reunite toate condiţiile pentru aderarea celor două ţări în Spaţiul Schengen", scriu cei doi miniştri în scrisoarea pe care a putut să o consulte RFI România. Ei vorbesc despre "carenţe", care au legătură cu securitatea şi justiţia, cu corupţia şi criminalitatea organizată. "Nu este posibil să nu luăm în calcul aceste carenţe, constatate de Comisia Europeană în Mecanismul de Cooperare şi Verificare", spun cei doi miniştri.

Aceste carenţe ar putea avea consecinţe grave pentru securitatea internă a Uniunii Europene, mai scriu Brice Hortefeux şi Thomas de Maiziere, din cauza influenţei pe care o pot avea asupra frontierei şi asupra accesului la bazele de date Schengen.

În aceeaşi scrisoare se recunoaşte însă că, din punct de vedere tehnic, procesul aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen este global pozitiv.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro