• Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că modificarea prin care la vânzarea imobilelor sau a terenurilor să existe obligația de acoperire a datoriilor către ANAF ar putea intra în vigoare de la 1 octombrie • el a explicat cum va funcționa acest mecanism și ce trebuie să facă vânzătorul dacă știe că are datorii la stat
Întrebat despre modificarea prin care la vânzarea imobilelor sau a terenurilor să existe obligația de acoperire a datoriilor către ANAF, Marcel Boloș a spus: „Aș vrea să risipesc o informație cum că această măsură ar interzice vânzarea de bunuri și terenuri ale proprietarilor persoane fizice și juridice. Exclus, nu. Odată cu vânzarea acestor bunuri sau clădiri sau terenuri ce sunt ele, are loc si plata impozitelor și taxelor, regula fiind deja aplicabilă pentru Primării - nu-ți poți vinde un bun sau un teren decât dacă ai certificatul de impozite și taxe locale cu zero sume datorate bugetului local - însă propunerea noastră este să permitem ca odată cu vânzarea bunului să fie plătite și taxele și impozitele”.
Cum va funcționa?
„În momentul vânzării la notar, dacă ai datorii față de buget, trebuie să le achiți din prețul bunului pe care l-ai vândut. (...) La notar are loc tranzacția cu numerar de obicei și acolo, fie cu ordin de plată sau cum se întâmplă din punct de vedere al operațiunii derulate la notar, la acel moment trebuie achitate și impozitele și taxele. Nu înainte, cum s-a vehiculat, ci deodată cu vânzarea bunului. (...) Atunci când se prezintă ordinul de plată la notar, dacă știi că ai datorii, prezinți două ordine de plată - unul este pentru prețul de vânzare al bunului și un alt ordin de plată pentru achitarea impozitelor și taxelor pentru autentificarea contractului de vânzare - cumpărare”, a explicat Boloș.
Discuții cu mediul de afaceri
Boloș spune că nu a luat în considerare ca această măsură să fie aplicată și companiilor. „Nu am pus în discuție acest lucru, nu am intrat în detaliile pentru a stabili dacă e numai pentru persoane fizice sau juridice. Deocamdată vreau ca acest mecanism să-l lămurim cu mediul de afaceri. Pe 26 august avem întâlnirea pre-finală cu mediul de afaceri pentru a lamuri toate detaliile mecanismului și a ajunge la o variantă acceptată de mediul de afaceri încât sa poate fi prezentata în coaliția de guvernare si pentru aprobare în Guvernul României”, a declarat ministrul Finanțelor.
Când ar putea intra modificarea în vigoare?
„Intenția noastră este să intre în vigoare cât mai curând posibil. Pe discuțiile cu mediul de afaceri, după ce va agrea acest mecanism, la 1 octombrie să intre în vigoare. De ce? Pentru că avem creanțe neîncasate la buget în valoare 175 de miliarde de lei ale persoanelor fizice și juridice. (...) În perioada anilor 2021- 2023, am avut 51 de miliarde de lei creanțe bugetare care s-au adunat la bugetul general și am încasat 7 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, noi din punct de vedere al încasărilor la buget din aceste creanțe le avem foarte mici, iar dacă nu găsim mecanismele prin care să valorificam aceste creanțe și să încasăm banii la buget, noi în continuare trebuie sa găsim alte soluții să ținem sub control deficitul bugetar și să ne putem finanța cheltuielile statului”, a mai spus Boloș.