Autorităţile sanitare brăilene sunt în alertă. Într-o comunitate de romi sosiţi din judeţul Bacău la muncă în comuna Unirea, a apărut un posibil focar de rujeolă. Cinci copii, cu vârste între un an şi 5 ani, au fost internaţi în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Brăila, cu febră, erupţie şi tuse specifice bolii. Deşi focarul nu a fost deocamdată confirmat, probele recoltate de la bolnavi fiind în lucru la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, autorităţile sanitare brăilene au în vedere faptul că în judeţul Bacău sunt foarte multe cazuri de rujeolă. "Avem un posibil focar de rujeolă, cu 5 cazuri, la momentul acesta, într-o colectivitate de muncitori zilieri sosiţi din judeţul Bacău, unde evoluează foarte multe cazuri de rujeolă. Este vorba despre un copil de un an, trei copii de 2 ani şi unul de 5 ani, dintr-o populaţie nevaccinată, de etnie rromă, aşadar neasigurată medical. Li s-au recoltat probe care au fost trimise ieri (n.r. - marţi) la Institutul Cantacuzino", ne-a declarat dr. Andreea Gavrilescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Brăila.
Copiii au avut o stare generală satisfăcătoare, o evoluţie favorabilă a bolii în urma terapiei specifice aplicate, astfel că ieri au şi fost externaţi.
Rujeola, cunoscută popular ca "pojar", este o boală respiratorie infecţioasă, specifică mai ales copilăriei, extrem de contagioasă, provocată de un virus. Declanşarea bolii presupune o erupţie cutanată răspândită pe tot corpul şi simptome asemănătoare gripei (febră, tuse, secreţii nazale şi oculare). Netratată, poate da complicaţii extrem de severe.
57 cazuri de rubeolă confirmate la Brăila
Până în prezent, la Brăila a fost confirmat un singur caz de rujeolă. În schimb, rubeola loveşte tot mai mult în brăileni şi, având în vedere rapiditatea cu care se extinde boala, medicii iau în considerare posibilitatea apariţiei unei epidemii. Concret, potrivit datelor furnizate de către DSP Brăila, de la începutul anului au fost înregistrate 108 suspiciuni clinic validate, după definiţia de caz, însă numai 57 dintre ele au fost confirmate de Institutul Cantacuzino ca fiind cazuri de rubeolă, iar unul ca rujeolă. Alte 44 de cazuri au fost infirmate, iar pentru restul de cazuri, probele se află în lucru. Cele mai multe cazuri de rubeolă s-au înregistrat în rândul liceenilor, oficialii DSP explicând situaţia prin faptul că această generaţie nu a fost vaccinată în copilărie.
Rubeola este una dintre aşa-numitele "boli ale copilăriei", cunoscută popular ca şi pojărel sau pojarul german. Este o boală contagioasă, care se transmite pe cale respiratorie, produsă de virusul rubeolic. Se manifestă prin erupţie pe piele, inflamarea ganglionilor din zona gâtului, discretă faringită şi secreţii nazale.