Plâng clădirile din Centrul Vechi al Brăilei! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Plâng clădirile din Centrul Vechi al Brăilei!

Atunci vinzi şi laşi pe altul, care poate. Dacă nu, imobilul se confiscă şi intră în proprietatea Primăriei, care se obligă să îl întreţină corespunzător...
Din câte am auzit, aşa se procedează în oraşele din Europa civilizată. Oraşe care fac tot ce este posibil să menţină impecabil nu doar clădirile vechi, ci întreg ansamblul străzilor şi străduţelor din centrul vechi. Iar pentru că reuşesc, atrag cohorte de turişti care, încântaţi de atmosfera cu parfum de epocă, pompează bani grei în economia locală.
Centrul Vechi al Brăilei are un potenţial enorm. Erudiţii trecuţi pe aici în ultima perioadă au spus că este un adevărat muzeu de arhitectură, cu extraordinarele sale faţade ce îmbină diferite stiluri, din diferite epoci. Clădirile Brăilei sunt, însă, frumoase dar triste. Le apasă o tristeţe de aristocrat căzut în mizerie, de aristocrat cu maniere silit să trăiască alături de needucaţi care mănâncă cu mâna, râgâie a mici şi fac scandal pe fond sâcâitor de manele. Multe au căzut pe mâna unor samsari imobiliari ce le lasă în ruină, aşteptând în zadar să crească preţul pieţei, ca să le vândă cu profit. Unele - vezi cazul fostului CEC sau al fostului hotel "Pescăruş" - fac obiectul unor nesfârşite litigii în instanţă, deschise de moştenitori mai mult sau mai puţin adevăraţi. Altele, cele mai ghinioniste, au fost abandonate pur şi simplu şi au dispărut cărămidă cu cărămidă, de mâna hoţilor fără minte, care au distrus adevărate opere de artă ca să aibă bani de-o ţuică şi de un pachet cu ţigări.
Pe fondul marasmului economic ce o macină de ani de zile, Brăila de azi pare o cloacă înapoiată şi imposibil de controlat cu reguli simple şi clare. Vă puteţi imagina că autorităţile noastre ar putea fi la fel de intransigente ca acelea din Occidentul civilizat? Că ar putea face ordine şi curăţenie, transformând centrul vechi în locul minunat care ar putea să fie? Şi asta nu neapărat cu amenzi de mii şi zeci de mii de euro, deşi amenzile au un rol important într-o astfel de ecuaţie... Nu! Cu viziune şi strategii pe termen scurt, mediu şi lung, care să repună mai întâi economia "pe roate", aşa încât Centrul Vechi, ca şi celelalte zone ale municipiului, să se poată armoniza pe cale naturală. Greu de crezut, nu?
Şi, totuşi, autorităţile locale nu pot fi acuzate că nu se implică deloc, deloc. De la începutul anului, Poliţia Locală derulează o campanie de avertizare şi sancţionare a proprietarilor de imobile din Centrul Vechi care nu au grijă de aspectul exterior al acestora. Au fost date până acum vreo 17 amenzi, în valoare de 50, până la 200 lei fiecare... În acte, misiune îndeplinită. În realitate, fix nimic! Şi nu e vina poliţiştilor locali. Ei acţionează în limitele prevederilor legislative existente, iar dacă printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal s-a stabilit că faţadele neîngrijite din centrul istoric atrag o amendă de până la 200 lei, până la 200 lei aplică.
Dar vă daţi seama cât de impresionaţi sunt proprietarii de aceste amenzi? Parcă-i vedem cum aleargă disperaţi să se apuce de renovarea clădirilor! Să fim serioşi, e clar că astfel de măsuri sunt complet inutile. E ca în schiţa lui Caragiale, cu cucoana care încerca să îl potolească pe neastâmpăratul căţel Bubico, admonestându-l: "Bubico, şezu mumos, mamiţule! Vrei să o superi pe mamiţa?". De-aia nu mai putea Bubico! Aşa şi cu Primăria Brăila, care, bosumflată că proprietarii de imobile din centru nu o bagă în seamă, bate din picior şi le dă o amendă de 50 de lei, având impresia că, gata, i-a învăţat minte!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro