• este vorba despre un sprijin acordat proprietarilor de animale pentru pagubele suferite în urma măsurilor impuse din cauza pestei porcine africane • crescătorul va primi cel mult 15 euro pentru fiecare animal, dacă va îndeplini condițiile de plată
Guvernul a stabilit cuantumul despăgubirilor pentru crescătorii de animale afectați de pesta porcină africană (PPA). Ei vor primi un ajutor de la stat, cu titlul de compensație, pentru pierderile suferite. În acest sens a fost adoptată, recent, metodologia de stabilire a prețurilor la despăgubirile acordate proprietarilor de animale pentru pagubele înregistrate ca urmare a măsurilor impuse din cauza PPA. Se are în vedere astfel și acordarea unor compensații financiare pentru cheltuielile suplimentare generate de restricțiile de mișcare impuse cu ocazia confirmării acestei boli, precum și condițiile și modalitățile de acordare a acestora.
Actul normativ prevede acordarea de despăgubiri, conform prevederilor art.1 și 2 din anexa nr. 5 la Legea nr. 122/2023 privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane în România, respectiv proprietarilor exploatațiilor sau unităților care respectă măsurile și restricțiile prevăzute la art. 7 alin (3) din Legea nr 122/2023. Potrivit metodologiei, compensațiile pentru cheltuielile suplimentare generate de restricțiile de mișcare impuse ca urmare a confirmării focarelor de PPA se pot acorda atât pentru exploatațiile comerciale de creștere și îngrășare pentru porcinele cu greutate mai mare de 105 kg, la data instituirii restricțiilor sau care depășesc această greutate în perioada restricțiilor, cât și pentru exploatațiile comerciale de reproducție - pentru animalele cu greutate mai mare de 25 kg la data instituirii restricțiilor sau care depășesc această greutate în perioada restricțiilor, pentru animalele înțărcate, de minimum 8 kg, la data instituirii restricțiilor. Asta în situația în care fluxul tehnologic al exploatației prevede livrarea animalelor către alte exploatații sau alte sectoare ale aceleiași exploatații, iar spațiile de creștere disponibile în exploatație nu permit cazarea acestor animale cu respectarea normelor de bunăstare aflate în vigoare.
În ceea ce privește sumele acordate, acestea se stabilesc de către o comisie de evaluare, în baza raportului tehnic întocmit de către o comisie din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), pe raza căreia se află exploatația.
Compensațiile pentru cheltuielile suplimentare generate de restricțiile de mișcare impuse ca urmare a confirmării focarelor de pestă porcină africană se pot acorda o singură dată pentru același lot de animale, în cuantum de 0,5 euro/zi de restricție/cap animal deținut, dar nu mai mult de 15 euro/animal.
În județul Brăila, anul trecut, conform datelor puse la dispoziție de către conducerea DSVSA, au fost confirmate trei focare de pestă porcină africană, din care unul în comuna Romanu, într-o gospodărie, unde au fost sacrificate 12 capete, și două focare în ferme, unde au fost sacrificate 3.117 animale.