Mergi la conţinutul principal

Micro-pedepsele din «dosarul Microsoft»

 Da, e adevărat, s-a dispus şi confiscarea banilor, dar tare sunt curios dacă acest lucru se va şi reuşi, în final, pentru că la fel de posibil este ca banii să se fi „topit" până acum. Nu te opreşte nimeni să ceri şpagă nişte milioane de euro, să îi ascunzi bine, iar după ce faci un an-doi de puşcărie, să-ţi trăieşti liniştit viaţa pe vreo insulă exotică, din care autorităţile române nici măcar să nu te poată extrăda.

Procurorii DNA au cerut instanţei să dispună confiscarea a peste 16 milioane de euro, pentru recuperarea prejudiciului produs de cei patru inculpaţi, respectiv câte două milioane de euro de la Cocoş şi Sandu, care au primit câte doi ani cu executare, 7,5 milioane de dolari şi două milioane de euro de la Nicolae Dumitru, condamnat la doar un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, şi patru milioane de euro de la Gheorghe Ştefan, care a primit 3 ani cu executare. Instanţa însă a decis confiscarea doar a vreo 10 milioane de euro - trei de la Gheorghe Ştefan, unul de la Nicolae Dumitru şi câte două de la Sandu şi Cocoş.
Gheorghe Ştefan „Pinalti", fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, declara în faţa instanţei că nici nu s-a gândit că ar fi vorba de ceva ilegal, dar că i-a spus Dorin Cocoş - fostul soţ al Elenei Udrea, scoasă momentan din peisaj: „Nea Gigi, am rupt şi pentru tine patru milioane de euro din afacerea aia", dar că oricum nu i-a vrut, spunându-i să-i direcţioneze către PDL, că tot veneau alegerile prezidenţiale. La fel spunea şi Sandu, că banii s-au dus la partid.
Vă daţi seama cam la ce mod se fac şmenurile cu banii statului, la nivel înalt, dacă Dorin Cocoş „a rupt" şi pentru Pinalti un mizilic de 4 milioane de euro? De parcă ar fi vorbit de 4 milioane de lei vechi, să iasă şi „nea Gigi" la o băută, într-o seară. Da, e adevărat că Sandu, Cocoş şi Dumitru şi-au recunoscut faptele, prin urmare pedepsele pentru ei erau reduse automat cu o treime, dar, totuşi, doar 2 ani ori un an şi jumătate cu suspendare?! E la fel de adevărat că aceasta e doar o parte din marele dosar „Microsoft", că se fac în continuare cercetări în privinţa altor nume mari, dar şi în privinţa PDL, e adevărat că cei trei au colaborat şi că acestea sunt pedepsele în Codul penal, dar atunci nu mai avem cum să vorbim despre prevenirea corupţiei. Înseamnă că pedepsele trebuie mărite drastic, astfel încât să ştii că, şi atunci când recunoşti şi cooperezi, tot rişti măcar 10 ani de puşcărie pentru atâta bănet furat. Nu sperii pe nimeni cu pedepse de 2 ani ori unul cu suspendare.
Altfel, lupta cu corupţia va deveni doar o simplă joacă, de genul: „Eu, politician şi afacerist, încerc să fur cât mai mult fără să mă prinzi şi să ascund cât mai bine banii, iar tu, DNA, încerci să mă prinzi, dacă poţi. Dacă-ţi iese, nu-mi pare foarte rău, pentru că oricum voi primi o pedeapsă uşurică, şi poate rămân şi cu o parte a banilor după". În ritmul ăsta, nu vom stârpi niciodată acest cancer al societăţii româneşti, indiferent căt de „perspicac" ar fi DNA-ul nostru. Va fi un joc perpetuu DNA vs Corupţi, la care cei cu adevărat furaţi, adică toţi românii cinstiţi, vor fi veşnic spectatori.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu