Mergi la conţinutul principal
Aviz diabeticilor

Mâncăm popcorn îmbibat cu E-uri, alergeni şi zahăr!

• potrivit unui studiu InfoCons, mai mult de jumătate din produsele de tip “floricele de porumb” aflate pe piaţă, conţin până la trei aditivi alimentari (E-uri) • E 631 şi E 627, aditivi regăsiţi în popcorn, sunt contraindicaţi în cazul persoanelor astmatice şi a celor care au gută, reumatism, calculi renali sau biliari  • mai mult, E 631 şi E 627 nu sunt permişi în alimentele destinate sugarilor şi copiilor  • pe primul loc în ceea ce priveşte conţinutul de zahăr este produsul “Floricele de porumb învelite în glazură de caramel dulce”, de la Mogyi, cu 58 grame zaharuri la 100 g de produs 

 

Asociaţia InfoCons a realizat, recent, un studiu pe produsele de tip floricele de porumb, analizând nu mai puţin de 19 produse, distribuite de diverşi producători şi importatori (PCO Group Romania SRL,  Carrefour SA, Star Foods EM SRL, Mogyi România SRL, Best Foods Prod SRL, Intersnack România SRL.

Din punct de vedere al aditivilor alimentari, produsele analizate conţin până la trei E-uri: 21.05% au în conţinut trei aditivi alimentari (E-uri), 10.52 % au doi aditivit alimentari şi 21.05 % au un aditiv alimentar. 47.36 % dintre produse nu au niciun aditiv alimentar în conţinut.. Cel mai des întâlnit aditiv este E 322 (regăsit în 26.31% dintre produse).  De asemenea, în ingredientele produselor analizate se aflau E 631 şi E 627.

Aditivul alimentar E 631 are rol de potenţiator de aromă şi este, de fapt, sarea de sodiu a acidului inozinic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţia bacteriană a zaharurilor, din carne sau sardine, putând avea, deci, origine vegetală sau animală. Inozinaţii nu conferă gustul “umami” specific glutamaţilor, dar au capacitatea de a potenţa multe arome şi gusturi naturale, permiţând, astfel, micşorarea cantităţii necesare de sare. Se utilizează în toate tipurile de produse alimentare, inclusiv băuturi alcoolice şi nealcoolice, în cantităţile prevăzute de reţete.

Aditivul este contraindicat în cazul persoanelor astmatice şi în cazul persoanelor suferinde de gută, reumatism, calculi renali sau biliari. Asta pentru că respectivul aditiv se descompune în purine, substanţe precursoare ale acidului uric. Mai mult, E 631 nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor.

E  627, cel de-al doilea aditiv întâlnit în produsele de tip popcorn aflate pe piaţă, este sarea de sodiu a acidului guanilic, un acid natural, component al acidului ribonucleic. Pentru uz industrial, se obţine din drojdie sau sardine. Se utilizează în toate tipurile de produse alimentare, inclusiv băuturi, fiind însă contraindicat în cazul astmaticilor şi persoanelor suferinde de gută, reumatism, calculi renali sau biliari. E 627 nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor.

Din punct de vedere al conţinului de zaharuri (din glucide) raportat la 100 de grame produs, acest a variază între 1 gram şi 58 de grame (peste 10 pliculeţe de zahăr la 100 g produs!). Ca să fim sănătoşi, ar trebui să consumăm maxim 6 linguriţe de zahăr pe zi, adică în jur de 12 grame, nu mai mult. Pe primul loc în ceea ce priveşte conţinutul de zahăr este produsul “Floricele de porumb învelite în glazură de caramel dulce”, brandul Mogyi, cu 58 grame zaharuri la 100 g de produs. Este urmat de “Floricele de porumb învelite în glazură cu alune”, tot de la Mogyi, cu 43 grame zaharuri şi de “Popcorn cu caramel Toffee”,  de la Popcorn Company, identificat cu 37 de grame zaharuri la 100 grame produs.

Potrivit studiului InfoCons, mai mult de jumătate din produsele analizate (57%) au în componenţă alergeni precum: lapte, gluten (grâu, orz), soia, urme de arahide şi fructe de coajă  lemnoasă.

În ceea ce priveşte cantitatea de sare raportată la 100 g de produs, aceasta este de până la 3 grame, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o cantitate zilnică de sare de maxim 5 grame. Doar 21 % dintre produsele analizate au menţionate pe etichetă conţinutul de porumb. Cât priveşte valoarea energetică/100 g produs, aceasta este curpinsă între 399 şi 533 Kcalorii. Totodată, doar 42.10% dintre produse au menţionate pe etichete cantitatea de aromă folosită, pe restul fiind menţionat doar cuvântul “aromă”.

“Există atâtea varietăţi de popcorn: clasic, cu caramel, cu caşcaval, cu unt, cu ciocolată, ca să nu mai vorbim  de combinaţiile pe care ni le facem în casă. Numele ştiinţific al popcornului este Zea Mays Everta şi este singurul tip de porumb care pocneşte. Ce face porumbul să pocnească? Fiecare boabă conţine o cantitate mică de umiditate. Pe măsură ce nucleul este încălzit, această apă se transformă în abur. Popcornul diferă de celelalte boabe prin faptul că, coaja sâmburelui nu este permeabilă la apă, astfel încât aburul nu poate scăpa şi presiunea se acumulează până când, în cele din urmă, nucleul explodează. În medie, nucleul explodează când atinge temperatura de 175 de grade C. Pentru protecţia consumatorilor, recomandăm ca eticheta produselor să fie citită întotdeauna cu atenţie, pentru a şti cu exactitate ce anume cumpărăm”, se mai precizează în studiul amintit. 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro