• ordinea candidaților pe buletinul de vot • sfaturi despre cum să votezi pentru ca votul tău să fie valid • votarea începe la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00 • polițiștiii îndeamnă cetățenii să sesizeze orice încălcare a legii • atenție, infracţiunea de corupere a alegătorilor se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi (art. 386 din Codul Penal)
Buletinul de vot cuprinde 14 poziții ale candidaților pentru alegerile prezidențiale, 10 candidați propuși de către partide și patru independenți. Ordinea de înscriere pe buletinul de vot a candidaților a fost stabilită prin tragere la sorți.
Ordinea candidaților pe buletinul de vot
Poziția nr. 1 – ELENA-VALERICA LASCONI – Uniunea Salvați România
Poziția nr. 2 – GEORGE-NICOLAE SIMION – Alianța pentru Unirea Românilor
Poziția nr. 3 – ION-MARCEL CIOLACU – Partidul Social Democrat
Poziția nr. 4 – NICOLAE-IONEL CIUCĂ – Partidul Național Liberal
Poziția nr. 5 – HUNOR KELEMEN – Uniunea Democrată Maghiară din România
Poziția nr. 6 – MIRCEA-DAN GEOANĂ – candidat independent
Poziția nr. 7 – ANA BIRCHALL – candidat independent
Poziția nr. 8 – ALEXANDRA-BEATRICE BERTALAN-PĂCURARU – Alternativa pentru Demnitate Națională
Poziția nr. 9 – SEBASTIAN-CONSTANTIN POPESCU – Partidul Noua Românie
Poziția nr. 10 – LUDOVIC ORBAN – Forța Dreptei
Poziția nr. 11 – CĂLIN GEORGESCU – candidat independent
Poziția nr. 12 – CRISTIAN DIACONESCU – candidat independent
Poziția nr. 13 – CRISTIAN-VASILE TERHEȘ – Partidul Național Conservator Român
Poziția nr. 14 – SILVIU PREDOIU – Partidul Liga Acțiunii Naționale.
Trebuie precizat faptul că LUDOVIC ORBAN, candidatul Forța Dreptei și PMP pentru președinția României, aflat pe poziția 10 a buletinului de vot, S-A RETRAS DIN CURSA PREZINDENȚIALĂ. Orban a declarat că o susține pe Elena Lasconi (USR).
Unde se pune ștampila pe buletin și cum arată un vot valid
Votul pentru alegerile prezidențiale 2024 poate fi invalidat dacă nu respectă o serie de reguli. În secția de votare trebuie ținut cont de câteva reguli simple, pentru a te asigura că votul tău va fi luat în considerare.
Ștampila trebuie pusă în interiorul unui singur patrulater din buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024. Dacă un buletin de vot va avea, de exemplu, două ștampile în patrulatere diferite (adică pentru candidați diferiți), acesta se va declara nul.
Alegătorii trebuie să pună ștampila cu atenție, pentru a se vedea clar intenția de vot pentru un anumit candidat astfel încât alegerea sa să fie clară la numărarea voturilor.
La alegerile prezidențiale de duminică votarea se va desfășura între orele 7.00 – 21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59.
Polițiștiii îndeamnă cetățenii să sesizeze orice încălcare a legii
Cetățenii trebuie să fie pregătiți de vot, dar și să reclame eventuale încălcări ale legii, pentru a se putea lua măsuri și procesul de votare să decurgă normal.
Polițiștii brăileni vă informează că: fapta de a oferi sau a da bani, bunuri sau alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat, constituie infracţiunea de corupere a alegătorilor şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi (art. 386 din Codul Penal).
În perioada 4 noiembrie - 8 decembrie, Poliția Română prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității desfășoară la nivel național ”Campania de informare, prevenire și conștientizare a cetățenilor, privind legislația în contextul electoral România votează”!
Potrivit polițiștilor, scopul campaniei urmărește creșterea gradului de informare și conștientizare a cetățenilor cu privire la importanța respectării cadrului legal în perioada premergătoare alegerilor, precum și pe tot parcursul zilelor de desfășurare a procesului electoral. ”În perioada următoare polițiștii de prevenire vor desfășura activităţi informativ - preventive în beneficiul comunităţii brăilene, activități punctuale de informare a cetățenilor cu privire la importanța respectării cadrului legal în perioada premergătoare alegerilor precum și pe tot parcursul zilelor de desfășurare a procesului electoral. De asemenea, Inspectoratul Județean de Poliție cu sprijinul Primăriei Județului Brăila, Braicar S.A. și Brăila Mall, va rula spot-uri video ce conțin mesaje preventive de interes pentru cetățeni, informații din cadrul «Campaniei de informare, prevenire și conștientizare a cetățenilor, privind legislația în contextul electoral România votează»!”, transmit reprezentanții IPJ Brăila.