Medicii rezidenţi care lucrează în spitalele din Brăila aşteaptă să primească bursa promisă de Guvern la sfârşitul anului trecut. În valoare de 150 de euro, aceasta ar urma să intre în conturile bugetarilor până la sfârşitul acestei săptămâni. Şi asta pentru că Ministerul Sănătăţii a emis deja ordinul pentru aprobarea normelor de aplicare a burselor pentru medicii rezidenţi, urmând doar să fie semnat. Oricum, bursele medicilor rezidenţi nu se vor achita odată cu salariul, ci se vor acorda după data de 20 a lunii curente pentru luna anterioară. De bursă vor beneficia toţi cei care au încheiat un contract individual de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată cu un anumit spital, însă nu vor putea primi rezidenţii aflaţi în concediu de maternitate, de odihnă, care îndeplinesc o funcţie de conducere salarizată în sindicat, au contractul de muncă suspendat sau sunt arestaţi preventiv. Totodată, rezidenţii care, prin diferite angajamente, au un salariu brut mai mare de 3.000 de lei, nu vor putea să primească bursa de 670 de lei. În prezent, în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila sunt 65 medici rezidenţi care îndeplinesc criteriile, salariul lor încadrându-se între 970 şi 1.407 lei, în funcţie de anul în care se află. Potrivit informaţiilor centralizate de DSP Brăila, medicii care vor încasa bani în plus de la bugetul de stat sunt repartizaţi astfel : un medic la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SAJ), unul
la Spitalul de Pneumoftiziologie, doi rezidenţi la Spitalul de Pshiatrie "Sf. Pantelimon", 47 la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) şi 14 la Spitalul Orăşenesc Făurei.
"Ca rezidenţi, să ştiţi, încă avem susţinerea părinţilor"
Cristian Ciupercă este medic rezident în cadrul secţiei de Obstetrică şi Ginecologie Brăila, în anul 5 şi s-a bucurat când a aflat va primi bani în plus, cu toate că va beneficia de acest venit câteva luni. Medicul recunoaşte că până nu va vedea banii în mână, nu este ferm convins că se vor aloca bursele speciale şi, deocamdată, nu-i rămâne decât să se mulţumească cu 1.300 lei salariul net lunar, care include şi sporul de chirurgie. Doctorul recunoaşte cu modestie că din cauza salariilor derizorii încă mai beneficiază de susţinerea părinţilor. Chiar şi aşa, rezidentul venit de la Iaşi susţine că la Brăila o duce mult mai bine. "O bursă ar fi binevenită pentru că ne-ar ajuta foarte mult la susţinerea cheltuielilor, copiilor, cărţilor pe care trebuie să le mai achiziţionăm pentru studii. Vedem, am avut nişte discuţii şi cu colegii de la Iaşi. Cu toţii aşteptăm să vedem dacă vom primi acele burse. Pentru mine era bine dacă venea legea mai devreme, eu o să beneficiez de aceşti bani aproape un an. Dar mă bucur pentru colegii mei din ţară, care sunt ani mai mici. Eu sunt detaşat în Brăila. Aici este mult mai bine decât la Iaşi pentru că primim sprijinul doamnei manager al spitalului şi al Consiliului Judeţean, care ne decontează chiriile şi este un lucru foarte bun. Pentru că, vă daţi seama, din salariu nu mai rămânem cu nimic oricum, dar să mai plătim şi chirii... Şi ne mai ajută şi cu gărzile, în sensul că tinerii specialişti sau rezidenţi în an mare pot face şi gărzi plătite. Ca rezidenţi, să ştiţi, încă avem susţinerea părinţilor", a declarat pentru "Obiectiv" medicul Cristian Ciupercă.