* pacientul a fost internat în luna decembrie, la Brăila, iar ulterior a fost transferat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie”, din București, unde în final a fost diagnosticat cu boala provocată de parazitul trichinella spiralis * acesta ar fi consumat carnea infestată în luna decembrie, iar DSVSA Brăila face acum o anchetă pentru a depista dacă parazitul provenea de la porcul crescut de familia copilului sau de la alt animal sacrificat în localitate
Astăzi, la solicitarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila, reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila au prelevat probe biologice de la un animal sacrificat în luna decembrie, de o familie din localitatea Lanurile, comuna Viziru, după ce un copil din această localitate a fost diagnosticat cu trichineloză, la o unitate spitalicească din capitală, unde se află în prezent internat.
Potrivit DSVSA Brăila, copilul infestat cu trichinella spiralis are vârsta de 9 ani și se află internat în spital încă din luna decembrie. De la Brăila, pacientul a fost transferat la București, iar acum se află internat la Spitalul Clinic de Urgență entru Copii „Marie Curie” București. Medicii de la „Marie Curie” sunt cei care l-au diagnosticat, în final, cu trichineloză și au anunțat autoritățile competente de la Brăila.
Potrivit DSVSA Brăila, rezultatele analizelor probelor biologice prelvate de la familia copilului infestat cu trichinella ar putea ascunde surprize nedorite, dat fiind faptul că pacientul ar fi putut consuma carne din oricare altă gospodărie, potrivit tradiției de Crăciun (așa-numita „pomană a porcului”). În plus, în ciuda avertismentelor, brăilenii din mediul rural nu verifică carnea de porc înainte de a fi consumată, pentru simplul motiv că „porcul a fost crescut în gospodărie”.
„Trichineloza” (termenul preferat) sau „trichinoza” este o boală parazitară contractată de om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, de obicei de la porc, care conține larvele infestante a unui nematod vivipar din genul Trichinella. Trichineloza prezintă un risc alimentar pentru oameni, datorită numărului mare de specii, repartiției cosmopolite a parazitului, slabei specificități a gazdei și complexității ciclului epidemiologic. Perioada de incubație poate fi și de 28 de zile.
În mod normal, crescătorii particulari trebuie să meargă la laboratoarele autorizate ale DSVSA cu probe prelevate de la porcii sacrificați. În cazul în care, în urma analizelor de laborator, se descoperă că un porc a fost infestat cu trichinella spiralis, DSVSA confiscă animalul sacrificat și îi despăgubește pe proprietari la valoarea pieței.