* studiul a vizat 17 produse de acest tip ce se găsesc pe rafturile farmaciilor de la noi din țară * au fost identificate astfel produse care, pe lângă o grămadă de E-uri, chiar și 9 aditivi alimentari, au în compoziție și cantități semnificative de sare
Asociația Națională de Protecția Consumatorilor - InfoCons a dat recent publicității un nou studiu realizat asupra a 17 produse din gama medicamentelor ori suplimentelor alimentare tip pulbere pentru soluție orală și a suplimentelor alimentare împotriva răcelii și gripei. Distribuitorii luați în calcul la acest studiu au fost: "Smithkline Beecham" SA pentru produsele Coldrex Max Grip Lemon, Coldrex Honey & Lemon, Coldrex Lemon, Coldrex MaxGrip Fructe de pădure & Mentol), "Bristol Myers Squibb KFT" pentru produsele Fervex pentru adulți, Fervex pentru copii, "Zentiva KS" - Modafen Hot Drink, "Slavia Pharm" SRL - Faringo Hot Drink, "Wrafton Laboratories Limited" - Revigrip Hot Lemon Max, "Glaxosmithkline Consumer Healthcare" - Theraflu EXTRA răceală și gripă, Theraflu SINUS răceala și gripă, "Zdrovit" - Gripovit Junior, Gripovit Max C, "Fiterman Pharma" SRL - Propolis C Răceală & Gripă pentru copii și adulți, "Angelini Pharma Österreich" GMBH - Tantumgrip de lămâie, lămâie și miere, portocală - și "Vitar" - Herbaflu răceală și gripă.
Rezultatele acestui studiu au arătat că din punct de vedere al conținutului de sodiu, 36,84% dintre produse au înregistrat cantități de sare, variind între 42,2 și 135,8 mg. Deși pare o cantitate mică în raport cu recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (maxim 5g de sare zilnic, echivalentul unei lingurițe), trebuie să aveți în vedere că, practic, majoritatea produselor pe care le consumăm au și sare, iar prin cumulare se poate depăși lejer cantitatea de 5g/zi. De altfel, specialiștii în nutriție au calculat că, în medie, cantitatea de sare consumată de o persoană zilnic este de 9 - 12 grame și atrag atenția asupra faptului că reducerea acesteia la mai puțin de 5g poate reduce riscul de boli cardiovasculare, infarct sau accident vascular cerebral. Ca o paranteză, în România, în perioada 2010 - 2016, peste 576.000 de persoane au suferit un accident vascular cerebral.
În ce privește conținutul declarat de aditivi alimentari, studiul a arătat că plicurile de răceală au între 1 (E330 - acid citric) și 9 E-uri (E951 - aspartam, E320 - acid benzoic, E104 - galben de chinolină, E1518 - triacetat de glicerol, E330 - acid citric, E334 - acid tartric, E331 - citratde sodiu, E950 - acesulfam de potasiu și E307 - alfa-tocoferol)
"Chiar dacă este vară, putem răci. Răcim și iarna, răcim și primăvara, chiar și toamna. Indiferent când răcim, mulți dintre noi mergem repede la prima farmacie și cumpărăm tot felul de produse de răceală, de cele mai multe ori fără recomandarea medicului. Astfel, ajungem la celebrele «plicuri de răceală», substanțe cu care sperăm să ne facem bine cât mai repede. Ar trebui să fim atenți la ce conțin aceste produse, deoarece multe dintre ele conțin substanțe active, dar și mulți coloranți, aromatizanți, zahăr pentru a le îndulci. Dacă ne uităm pe eticheta unui astfel de produs, nici nu știm dacă suntem în galantarul cu mâncare sau cu medicamente. Dar, ATENȚIE, astfel de produse conțin și sare! Cred că nimeni nu s-ar fi gândit la așa ceva, și în condițiile în care ingerăm sare din tot felul de produse agro-alimentare, ne mai trezim cu sarea și în produsele care ar trebui să ne facă bine. Trebuie să fim atenți pentru că, mâncând multă sare, s-ar putea să fim nevoiți să ne întoarcem la farmacie", a comentat Sorin Mierlea, președinte InfoCons.
Studiul detaliat poate fi consultat AICI.
InfoCons este o asociație pentru protecția consumatorilor - unica organizație din România cu drepturi depline în “Consumers International” -, organizație de tip ONG, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.