În timp ce rata mortalităţii din cauza cancerului de col uterin este mai mare în ţara noastră decât oriunde în Europa, dozele gratuite de vaccin împotriva HPV-ului expiră prin depozite. Demarată în 2008, campania gratuită de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin a fost un fiasco. Ministerul Sănătăţii continuă să trimită în teritoriu doze de vaccin anti-HPV, care mai au puţin şi expiră. Recent, Direcţia de Sănătate Publică Brăila a primit o tranşă de 33 de doze, pentru tinerele care erau în curs de vaccinare. Vaccinul se realizează în 3 doze, de-a lungul unei perioade de 6 luni. Cea de-a doua doză se face la două luni distanţă de prima, iar cea de-a treia, la şase luni de la prima vaccinare. "Aceste doze expiră peste puţin timp, mai exact în luna a şaptea, şi vor fi folosite pentru persoanele care au început campania de vaccinare. Dacă ar mai exista doritoare să se vaccineze, nu am mai avea doze, însă din păcate nu s-a manifestat un interes corespunzător faţă de această campanie", a declarat Andreia Gavrilescu, purtătorul de cuvânt al DSP Brăila.
La Brăila, campania gratuită de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin s-a blocat la jumătatea anului trecut, după ce lotul de vaccin existent în stocul Direcţiei de Sănătate Publică a expirat. Mai exact, în luna august, aproape 2.000 doze de vaccin anti-HPV au ajuns să fie bune de aruncat, pentru că părinţii fetiţelor care ar fi putut beneficia cel mai mult de pe urma acestui vaccin au rămas indiferenţi la toate campaniile autorităţilor. "Au fost doze distribuite de Ministerul Sănătăţii, mult suplimentar faţă de acordul exprimat de părinţi cu privire la vaccinarea fetiţelor", a precizat dr. Andreia Gavrilescu. Chiar dacă vacinarea este gratuită, iar Direcţia de Sănătate Publică a organizat mai multe campanii de informare, totul a fost în zadar. "Lumea a rămas în continuare foarte reticentă, în ciuda faptului că noi am parcurs toţi paşii necesari unei campanii. Am organizat şedinţe cu medicii şcolari şi cu medicii de familie, am trimis comunicate de presă, am informat cabinetele de planning familial", a declarat dr. Andreia Gavrilescu.
Astfel, în anul 2011, la nivelul judeţului au fost efectuate doar 31 doze de vaccin anti-HPV, din care 5 la grupa de vârstă 15-19 ani, 9 la grupa 20-24 de ani şi 17 peste 24 de ani.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.