După reducerea de personal de la Finanţe a venit şi rândul Gărzii Financiare şi al Vămii Brăila. Surse ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) ne-au informat că în cadrul celor două instituţii menţionate anterior au fost, de asemenea, acordate previze mai multor angajaţi. Procedura în derulare este similară celei aplicate şi la Finanţe, în sensul că structura locală se reorganizează şi astfel se desfiinţează o serie de posturi, dar se vacantează altele, în mod evident cu mult mai puţine în comparaţie cu numărul de funcţionari concediaţi. De exemplu, în cazul Direcţiei Vamale Brăila, instituţia va mai avea doar 21 de salariaţi, faţă de 30 câţi sunt în prezent şi s-au dat preavize, în data de 6 iulie, pentru 15 persoane. Cu alte cuvinte, 15 vameşi vor urma să susţină examen pentru un număr de 5 locuri ce rămân vacante în noua structură a Vămii. Problema este că instituţia brăileană a decăzut o treaptă în ierarhia internă a Agenţiei Naţionale a Vămilor, mai precis de la vamă de gradul II a ajuns la gradul III. În cursul acestui an, toate vămile din ţară au trecut printr-o procedură de evaluare în vederea gradării acestora, iar unul dintre criteriile avute în vedere a fost îndeplinirea indicatorilor de performanţă stabiliţi de structura centrală pentru fiecare vamă în parte. În noua structură, vama va avea un director executiv, un şef serviciu, un salariat din categoria personal contractual şi 18 funcţionari publici. Devenind vamă de gradul III, posturile de conducere vor fi scoase la concurs imediat după testarea profesională a vameşilor din funcţiile de execuţie. După cum a explicat Agenţia de Administrare Fiscală, având în vedere faptul că un accent deosebit se pune pe inspecţia fiscală şi controlul inopinat în domeniul produselor accizabile, cerinţele pentru funcţiile de conducere vor fi aceleaşi ca şi la Finanţe ori Garda Financiară: studii de specialitate în domeniul economic sau juridic şi vechime de specialitate economică sau juridică.
În ce priveşte Garda Financiară, preavizele s-au acordat pentru aproape întreg personalul instituţiei, cu doar două excepţii, încă de la finele lunii iunie. Concret, este vorba despre 20 de preavize, iar una dintre excepţii, în sensul că nu a primit preaviz, este chiar şeful Secţiei Judeţene Brăila a GF, Marcel Constantin. Astfel din 19 comisari vor mai rămâne doar 16. Ca şi în cazul Vămii ori a Finanţelor, concediaţii de la GF Brăila vor putea să opteze pentru posturile ce se vacantează în urma reorganizării instituţiei. Examinările pentru candidaţii la aceste posturi de la GF ar urma să fie susţinute zilele acestea, însă nu la Brăila, ci la Slobozia.
Reamintim că, în urma cu doar o săptămână, salariaţii de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Brăila au trecut şi ei prin furcile caudine după ce ANAF a anunţat în teritoriu noua structură organizatorică a deconcentratei brăilene. Astfel, numărul maxim de posturi al instituţiei este de 410 posturi, ceea ce înseamnă reducerea cu 80 de posturi faţă de situaţia dinainte de restructurare. Dintre aceste 80 de posturi, 55 erau posturi vacante, iar diferenţa de posturi efectiv ocupate cu personal. În acest context, au fost acordate preavize de concediere pentru 32 de persoane, majoritatea fiind lucrătorii de la AFP-urile rurale Viziru, Movila Miresii şi Dudeşti ce au fost desfiinţate. Odată cu preavizul, acestora li s-a prezentat şi o listă a posturilor disponibile în cadrul noii structuri organizaţionale a DGFP Brăila.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.