• subiectul a fost ridicat în cadrul ultimei ședințe ordinare a CLM Brăila din 2024 de prof. dr. Ionel Ștefan Alexandru, președintele SOS România Brăila, la rubrica ”alte probleme” • acesta i-a amintit primarului Marian Dragomir că în urmă cu patru ani asociațiile de revoluționari brăileni au propus schimbarea denumirii Pieței Independenței, însă solicitarea a rămas fără răspuns • edilul-șef Marian Dragomir a explicat că nu este de acord cu modificarea denumirii întregii zone, deoarece ar produce complicații pentru cei ce locuiesc acolo sau care desfășoară activități, însă a afirmat că ia în calcul redenumirea unui anumit perimetru, dacă acest lucru va fi posibil fără să se creeze neplăceri
Președintele SOS România Brăila, prof. dr. Ionel Alexandru, în calitate de membru în Consiliul Local Municipal Brăila, dar și de revoluționar, a ținut să transmită primarului Marian Dragomir, recent, o doleanță a asociațiilor participanților la Revoluția din 1989. Concret, în cadrul ședinței ordinare a CLM Brăila din 19 decembrie, la rubrica ”alte probleme”, Alexandru a profitat de moment pentru a reaminti faptul că în urmă cu patru ani asociațiile de revoluționari din Brăila au depus o petiție la Primărie prin care solicitau redenumirea Pieței Independenței în Piața Revoluției din 1989. Solicitare care, potrivit acestuia, ar fi rămas fără nici un răspuns.
”Sunt 35 de ani de la evenimentele revoluționare din Decembrie 1989 și aș vrea să îl întreb pe domnul primar, când va lua în considerare - pentru că până acum nu s-a întâmplat acest lucru -, o solicitare a asociațiilor noastre de revoluționari, de a schimba denumirea Pieței Independenței în «Piața Revoluției din 1989»? Ținând cont de faptul că din cei 43 de morți la Revoluție, 11 și-au pierdut viața în acest perimetru. Așteptăm un răspuns. Cererea a fost depusă acum vreo patru ani. Mulțumesc!”, a declarat Alexandru.
Primarul Marian Dragomir a precizat că nu ignoră solicitările venite din partea luptătorilor Revoluției, însă subiectul este unul ceva mai delicat. Acesta a afirmat că nu este de acord cu modificarea denumirii zonei respective, deoarece ar conduce la o reacție în lanț care ar afecta cetățenii ce locuiesc acolo, societățile ce își desfășoară activitățile, dar și instituțiile publice. Potrivit primarului, propunerea ar putea fi luată în calcul mai mult simbolic, prin redenumirea unui perimetru mai mic, cu condiția să nu afecteze pe nimeni.
”Domnule consilier, chiar dacă nu faceți parte din niciuna dintre asociațiile de revoluționari, având în vedere meritele revoluționarilor în ceea ce privește Revoluția din 1989, noi am fost de acord cu foarte multe dintre solicitările venite din partea dumnealor. Inclusiv cu una firească de conferire de diplome, lucru care s-a întâmplat în acest an. Dar nu vom schimba denumiri de străzi care necesită la rândul lor schimbarea actelor de identitate sau a tuturor documentelor pentru sediile sociale ale instituțiilor publice și a societăților comerciale. Mă refer la cei care au adresa în acea locație, cu toate implicațiile care vor apărea ulterior. Suntem de acord să dăm această denumire unei zone din incinta respectivă, dar fără a afecta sub nici o formă domiciliile sau sediile celor care locuiesc sau își desfășoară activitatea în acea incintă!”, a explicat Dragomir.
Alexandru a insistat pe ideea că revoluționarii au indicat cu exactitate un perimetru pentru a fi redenumit și că din știința sa nu ar afecta pe nimeni.
”Din ceea ce știm noi, solicitarea se referea la întreaga zonă și nu doar la una distinctă. O să analizăm. Mulțumesc!”, a răspuns Dragomir, cu promisiunea că va analiza propunerea.