"Fericirea" este un roman de aventuri captivant, completat cu un studiu istoric complex, fraza fiind deseori redactată într-un stil ironic, principalul subiect abordat fiind impactul pe care reforma urbanistică din Barcelona de la începutul secolului XX l-a avut asupra oamenilor.
Realismul social este îmbinat adesea cu realismul magic, dar şi cu o intrigă detectivistă într-o poveste despre clase sociale, despre ambiţie şi disperare, despre permanentul conflict dintre bogaţi şi săraci.
Scriitorul realizează o galerie impresionantă de personaje, unele în viaţă, altele nu, locuitori ai cartierului ce urmează să fie demolat. Din mulţime se evidenţiază familia Gambús, escroci ce domină înalta societate barceloneză şi Nonnita Serrallac, o artistă a cărei viaţă se intersectează cu a acestora.
Interesul tuturor este acela de a-şi asigura propria fericire, pe fundalul unor evenimente istorice marcante pentru Barcelona, ea însăşi personaj în operă.
"Se gândea: trebuie să escrochezi, dar de pe o poziţie solidă. Şi ce poziţie e mai solidă decât cea pe care ţi-o oferă legalitatea însăşi? Asta era soluţia! Nu exista lege în lumea civilizată care să pedepsească profitul produs de beneficiile anumitor afaceri (fie ele chiar şi abuzive). Dacă cumperi cu cinci ceva ce valorează zece şi imediat îl vinzi cu o mie, nimeni n-o să spună c-ai escrocat, ci că ai făcut o afacere bună (...) S-a apropiat de sobă ca să-şi încălzească mâinile. între timp, cugeta de zor. Era satisfăcut: treaba era grea, avansa încet, dar avansa."
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.